Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem popravdě očekával především opravdu hutné, psychologické drama, říznuté syrovým terorem, ze kterého se drsné postavy budou hroutit, a celé to následně vygraduje do emoční pecky, kterou budu ještě dlouho vydýchávat. Přesně takto na mě totiž působil avizovaný obsah tohoto vysoce hodnoceného snímku, o to víc jsem ale měl pak po celou dobu filmu vykulené oči, když jsem naopak postupně zjišťoval, o jakou lehoučkou limonádu se jedná, a upřímně jsem pak byl při závěrečných titulcích jen pořádně nasraný, jelikož ničeho, co jsem očekával, jsem se ani zdaleka nedočkal. Co tedy Stanfordský vězeňský experiment nabízí? Bandu ufňukaných, vysokoškolských chcípáčků, na které, když někdo zvýšil hlas, tak se zechcali a volali po rodičích, a vážně jsem si po celou dobu říkal, že tohle snad nemohl myslet nikdo ani vážně, že divák uvěří tomu, že se po 24 hodinách polovina chlapců, vylosovaných do řad vězňů, sesype. To je jako vážně podle skutečné události? Že na mě floutek z druhé strany houkne, abych vstal z postele a já na základě toho začnu organizovat rebélii, že jsem nekompromisně šikanován, téměř až zneužíván? Prostě já si nemohu pomoct, ale na mě to celé působilo od začátku absolutně nepřesvědčivým dojmem, kde jsem žádné z postav nevěřil jedno jediné slovo, či gesto, nemluvě o té skupince profesorů, pozorovatelů, nebo co to mělo být, kteří se hroutili snad ještě rychleji a teatrálněji, než ti rádobyúčastníci experimentu, prostě celkově fakt směšná a naivní podívaná, která navíc nenabídla ani žádnou atmosféru, napětí, natož emoce, prostě jen naprosto nevěrohodná a totálně nezáživná nuda, kde trapnost převálcovala veškerý zbylý obsah filmu. Tento film zkrátka beru vážně jen jako hodně blbej fór, který si nezaslouží vůbec žádnou pozornost. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Možná jsem úplně zbytečně čekala nějaké veledílo a potom mě to zklamalo. Ano vím, že je vše založeno na skutečném experimentu, ano věřím, že takhle to asi vážně nějak vypadalo (oproti verzi z roku 2005, která byla řekněme připepřená) a ano souhlasím, že herci byli perfektní. Ani jedna z těhle věcí ale nezabránila tomu, abych se u první poloviny filmu lehce nudila...V žádném případě to neberte tak, že se snažím znehodnocovat Zimbardovu práci, nebo že ji neumím ocenit, jen prostě tenhle film není něco, co bych si při sledování "užila" (možná špatný termín vzhledem k okolnostem, ale snad je zřejmá pointa) a něco k čemu bych se vrátila i když je tam bezesporu spousta podnětů k zamyšlení. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se bál toho, že nebude moc k uvěření to, jak se experiment gradoval, ale povedlo se to tvůrcům hodně dobře, stejně jako se jim povedlo skvěle zachytit motivace jednotlivých postav. Nakonec si ale přece jenom řeknete, zda to celé mělo nějaký hlubší smysl. A ono nemělo, stejně jako některé experimenty někdy prostě nemají. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, byť lehce okoukané kvůli konkurenci,ale mě vězeňské témata zkrátka neomrzí. Vysoce znepokojivé, herecky působivé ( John Wayne byl na oscara), na psychiku útočné a nenudící. Škoda, že zde nedošlo i k výraznému fyzickému násilí( zřejmě se museli tvůrci držet předlohy), kdyby se poslední půl hodina zvrhla v drsný torture explo, tak zde máme letošního krále, ale i tak spokojenost. 80% ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zfilmovaný experiment, který roku 1971 během pouhých šestí dnů změnil životy několika lidí a o kterém by měl dnes slyšet určitě každý. Filmařsky zručně natočený, realisticky věrně podaný a herecky solidní (snad každého herce tady známe ze známějších filmů - za to palec nahoru). Intenzivní a nepříjemný film, kteremu by slušelo ubrat 20 minut, ale jinak k němu nemám co vytknout. Když už ne z filmového hlediska, tak určitě z hlediska všeobecného rozhledu zajímavý film o tehdy psychologicky přínosném experimentu, který by v dnešním světě neměl šanci být ani schválen, natož tak proveden. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)

Reklama

Reklama