Reklama

Reklama

Koruna - Série 5

(série)
Trailer 1
Velká Británie, 2022, 8 h 48 min (Minutáž: 48–58 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Martin Phipps

Hrají:

Imelda Staunton, Jonathan Pryce, Lesley Manville, Elizabeth Debicki, Dominic West, Khalid Abdalla, Emma Laird Craig, Claudia Harrison, Andrew Havill (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Diana s Charlesem rozpoutají mediální válku a veřejná debata o smyslu monarchie je v plném proudu. Vítejte v 90. letech, kdy Alžběta II. řešila svůj největší problém. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (59)

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepřekvapivě se tato série točí hlavně kolem tehdejších rozvodů v Královské rodině - což je zároveň její síla, zároveň i její prokletí. Téma nepochybně zajímavé, v ultrakonzervativním prostředí takovéto bezprecedentní novinky dobře ilustrují jeho rigidnost a rozchod privilegované vrstvy s realitou, ale i tak je to dost monotematické na deset hodin seriálu. Ne nudné, kvalitní scénáře a vynikající herectví všech zúčastněných to bez problémů zachraňují, ale ne tak dynamické jako předchozí série. Nejvíc tak mezi všem díly vyniká ten který se odehrává úplně mimo dosavadní hlavní postavy - díl který se výhradně soustředí na perfektně zpracovaný "rags to riches" příběh rodiny Al Fayedů. Bohužel ale za celý zbytek série se pak posune už jen minimálně a jeho vyvrcholení, vztah Dodiho s Dianou a jejich smrt, si nechávají až na příští sérii, což zanechá trochu pachuť zbytečně natahované kaše. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně nejslabší ze všech sérií The Crown. Sezóna, kde je pár heců vybráno opravdu nevhodně -  Jonathan Pryce (působí příliš staře), Elizabeth Debicki (je až moc vysoká), Bertie Carvel (nevypadá v ničem jako Tony Blair) a téměř nic se v ní neděje. Peter Morgan už rezignoval i na líčení dobové politiky, s premiérem Johnem Majorem se zde prakticky nesetkáme, netušíme, co se v době raných devadesátek v Británii dělo. Jediné téma, které se v páté sérii The Crown neustále opakuje, jsou novináři a zveřejněné telefonáty, nebo novináři a rozhovory s Dianou. A taky nespokojenost s monarchií. Vše je podáno mimořádně fádně, ty tam jsou strhující dialogové přestřelky, velkolepé, vypointované scény a výborná hudba, na něž jsme si v uplynulých sezónách zvykli. Zbyl jen nudný hraný dokument o vztazích mezi členy královské rodiny, který již téměř vůbec nepojednává o královně Alžbětě. Slabé 2*. ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po najlepšej štvrtej sérii, ktorá bola pre mňa 5hviezdičková som sa 2 roky tešila na piatu a čakala som, že bude rovnako dobrá a vlastne už posledná. S miernym sklamaním musím skonštatovať, že práve táto piata séria je úplne najslabšia z celého seriálu a to ma dosť prekvapilo. Ešte som asi žiadnej sérii neudelila toľko 3hviezdičkových hodnotení, na druhej strane boli tam aj tri, ktoré sa mi veľmi páčili a dokonca dve z nich úplne špičkové a to Annus horribilis a Gunpowder. Nový casting ma až tak nepotešil, na niektorých som si musela dlhšie zvykať - Elizabeth Debicki a Imelda Staunton a vlastne aj Jonathan Pryce, na Charlesa v podaní Dominica Westa som si nezvykla vôbec a potešila ma Lesley Manville ako Margaret. Najlepšie herecké výkony tu podľa mňa podali Elizabeth Debicki a Lesley Manville. A aby som nebola len kritická, prejdem k plusovým bodom. Na The Crown oceňujem do detailov premyslenú a bohatú výpravu, kostýmy, vždy nádhernú sprievodnú hudbu, zaujímavú kameru, výstižné a skvelo napísané dialógy a v neposlednom rade excelentné herecké výkony. Myslela som si, že ďalšia séria už nebude a že túto ukončia Dianou v Paríži. Stále však veľmi dobré! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V 90. letech neřešila královská rodina zřejmě (podle tvůrců) nic jiného důležitého, než Dianu a skandály v jejím manželství (dobře, ještě vyřazení královské jachty si zasloužilo pozornost daleko mimo moderní realitu usazené panovnice). Možná škoda této monotematičnosti, ovšem stejně dokáže 5. sezóna strhnout – jak standardně nejvyšší řemeslnou jakostí, tak opět dokonalým novým obsazením. Zejména Elizabeth Debicki je neskutečně přesná, její pohled zranitelné laně se mi už nicméně začínal zajídat – což ponejvíce souviselo s úhlem oběti, jakým ublíženou princeznu scénář vykresloval. Navzdory tomu nakonec lépe ze vztahového marasmu vyšel Charles, rozhodný, s vizí a potřebou korunu posunout do nové doby. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku jsem u páté řady nechápal ten hejt na údajnou bulvarizaci daných okolností, dle mého si Peter Morgan z pochopitelných důvodů musel vždycky vymýšlet a média se dle mého bouřila jen proto, že jsme se už posunuli do doby, která je nám přece jen bližší a lépe si ji pamatujeme. Jinak ale neztratila Koruna nic ze svého kouzla, nové obsazení mě opět po pár dílech pohltilo a já se nemohl dočkat závěrečné 6. série.. ()

Galerie (136)

Reklama

Reklama