Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 1

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (391)

golfista 

všechny recenze uživatele

Že by někdo natočil dokumentární film o největší "školní" tragédii v USA, o dalších velmi vážných faktech účinnosti střelných zbraní mezi civilisty na celém světě a já se u toho budu nahlas smát ?! Tenhle film je nejlepší důkaz že to jde, i když vám ten úsměv na rtech nikdy moc dlouho nevydrží. Spíš vás autentické záběry (a nejen ony) zatlačí do posledního kouta v křesle._____Po skončení filmu bychom mohli několikrát nařknout Moora z manipulací s fakty a z úmyslu především na filmu vydělat. Možná až se nám to srovná v hlavě - zítra, pozítří..... Při závěrečných titulcích si myslím, že to nedokázal nikdo ! Je to tak silné, že to donutí k přemýšlení asi každého. A pokud to tak dopadne, pak díky pane Moore. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který mně osobně teda nepřišel moc smíchu vzhledem k jeho aktuálnosti (ikdyž je fakt, že kulka prezentující historii USA byla mrazivě vtipná), ale každopádně mě zaujal, donutil přemýšlet nad daným tématem a obohatil novými informacemi. Dávám slušné 4*, přecejenom jsem z toho občas cítil menší manipulaci a nevěrohodnost (např. konec s K-Martem). ()

Reklama

FrodoF 

všechny recenze uživatele

v žánru dokumentárních filmů absolutní špička, něco mě ale brání dát *****, nejspíš to, že mě chvilkama přišlo, že si Moore protiřečí a také proto že některé pasáže byli místy zdlouhavé. Ovšem nemůžu říct, že by v tomto filmu bylo něco co bych vystřihl. Nejvíce mě asi dostal ten rozhovor Moora s Charlotnem Hestonem, ale takových nezapomenutelných momentů tam bylo víc. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Michael Moore je velice nápaditý filmař. Samotnou tragédii v Columbine se naštěstí nesnažil nijak odlehčovat, ale jinak to byla celkem zábava, ať už jeho vlastní (převážně komentář a střih) či vypůjčená (Chris Rock, South Park). Škoda jen té demagogie, pak když hází nějaké cifry bez uvedení jejich původu či roku platnosti, nejspíš bych si je radši někde ověřil. To víte, média občas zkreslují realitu. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že objektivitu Michael Moore zahodill spolu s plenou a od té doby si prostě jede (a určitě i nadále pojede) svým stylem. Ale víte co? Je to přehlídka sarkasmu a ironie a to mám rád, i když je to občas přitežené za vlasy. Mně tenhle druh dokumentů vždycky bavil. Co je ten důvod, proč přivřu oči nad celkem zásadními nedostatky? Tak už třeba tolik, kolik takováhle blbina dokáže naštvat lidí a jak se kvůli ní dokáží hádat do krve. Nechápu moc argumenty "Moore mi nutí svůj pohled!". Nutí? Prostě jenom ukáže svůj názor a vy si z něj vyberete, co chcete. Na tohle se musí dívat s nadhledem a nevzhlížet k Bowling jako k modle. Zajímavé to bylo, zábavné to bylo, myšlneku to mělo...líbilo. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • O rozhovor s Charlesem Hestonem se Michael Moore pokoušel dva roky, ovšem bez úspěchu. Scéna v Hestonově domě nakonec byla naprosto náhodná - jeden ze členů štábu určil polohu jeho domu podle hvězdné mapy a Moore se tam poté lstí dostal. (Othello)
  • Na festivalu v Cannes se film dočkal 13minutových ovací ve stoje. (Kulmon)
  • V roce 2002 soutěžil snímek v Cannes jako první dokumentární film po 46 letech. (Kulmon)

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama