Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tahle detektivní povídka, podobně jako ze stejného roku Nahá pastýřka, nemá žádný svůj reální základ. Obsah je čistě založen na fantazii magie ztracených cenných pokladů, jejichž historie, osud a tajemství současně s touhou po bohatství dovedou vždy někoho během příběhu ke zločinu. A tahle fantazie v obou filmech funguje bezvadně, pokud jde o příběh, vše je do detailu promyšleno a do sebe zapadající, navíc obohaceno o valnou dávku humoru! Režisér Ivo Novák nebývá uváděn mezi klíčovými režiséry českého filmu, u jeho filmů si mnohdy ani neumím přesně vzpomenout na jméno režiséra (paradoxně asi kvůli hodně krátkému a obyčejnému jménu)... nicméně POKLAD a "český thriller o kose" Zelené obzory (1962) mají u mě vysoký počet hvězd. Některé temné scény jako srážka aut a mrtvola v lese připomínají rovnou Schullhoffovy Kalašovky. Archeologické ústavy, kde ředitel ukrývá v knize pornofotky :o), druhý (v excelentním podání Jiřího Sováka) přijímá detektivní návštěvy o půlnoci v pyžamu a šikovná mladičká Gabriela Vránová coby zamilovaná studentka vyloudí nejednou úsměv na tváři – to jsou stylové momentky a někdy i absurditky pro tvorbu 60.let tak typické. A Jiří Vala byl (a je) bezesporu nejlepším představitelem kapitána Exnera! 90% ()

honz 

všechny recenze uživatele

Svěží komedie s krimi zápletkou, točící se kolem údajně zničeného pokladu z raného středověku. Řada skvělých herců, např. archeolog Jiří Sovák, kpt. Exner Jiří Vala ad. Mezi vtipnými gagy a scénami je nejkomičtější návštěva příslušníků v muzeu, kde si chtějí "zapůjčit" repliky jim nic neříkajících (a přitom velmi známých) artefaktů; nezapomenutelný pohled Vľadimíra Šmerala (v roli profesora) na policajty, stojící před kopií římského nápisu na trenčínské skále z 2. stol. a tvářící se, jakoby ani základní škole neměli hodiny dějepisu... Jak nadčasově vtipné a pravdivé! ()

Reklama

LION-MR.T odpad!

všechny recenze uživatele

Každý s aktérů mi lezl příšerně na nervy,tak nabitý film známý mi herci a nestojí ani za to hovno. Gabriela Vránová je tak otrávná a protivná ve své roli,že to je jeden z důvodů proč to házím až na dno koše. Je to dobrá herečka,bohužel tady byla příšerná. Celý příběh byl pro mě trest,komedie to nebyla,byl to spíš pro mě horor. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nebýt hereckého ansámblu, který se tady sešel, neštěkl by dnes po Pokladu byzantského kupce nejspíš ani pes, nicméně právě díky všem zúčastněným se z nepříliš nápadité kriminálky stala příjemná podívaná odlehčená humorem a podpořená Liškovou tradičně senzační hudbou. Kromě Jiřího Sováka s vousy, opilého Lubomíra Lipského s oběma rukama v sádře a nezvykle praštěného Josefa Kemra je tu k vidění také vcelku bizarní mordparta - Jiří Vala, Jan Libíček, Václav Lohniský. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nejen díky skvělému obsazení, ale i pro jedinečnou atmosféru, současně napínavou i uvolněnou (zvláště účinkem skvělé Liškovy hudby), nesporně nejzdařilejší adaptace prózy Václava Erbena. Jakkoliv se zločin neztrácí ani na okamžik z perspektivy vyprávění, vše, co se na něm podílí nebo jej zkoumá, se soustavně distancuje a karikuje. Jakkoliv by se mohlo zdát, že vyšetřovatel v bezchybném podání Jiřího Valy od jeho ohniska častěji odhlíží a nedoceňuje jeho vážnost, když se například neotřele dvoří studentce Uměleckoprůmyslové školy Kamile, již ztvárnila (jako svou životní roli) Gabriela Vránová, vzdaluje se mu jen naoko. A sebezáchovně, protože dotek pravdivého a životodárného stvoření jej spontánně vyvádí z víru přetvářek, v němž aby upřímnosti pohledal, a spolu s jeho obdivuhodnou sebeironií mu pomáhá udržet se na správné straně a nepropadnout malomyslnosti. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Exner (Jiří Vala) bydlí na adrese Malá Štěpánská 2032/6 v Praze na Novém Městě. Houska (Josef Kemr) bydlí na adrese Jos. Janouše 404 v Doksech. (sator)
  • Kaple se nachází na zámku Roztěž u Kutné Hory. (sator)
  • Při výpočtech shody otce a syna je použit sovětský počítač Ural 2, vyráběný od roku 1959. (tomas.sulc.7)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno