Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem že si trochu spravím chuť po Smrti talentovaného ševce, ale nakonec jsem vážně pošilhával po dvouhvězdičkovém hodnocení. Bylo by to k filmu hodně kruté, jenže Poklad byzantského kupce nefunguje ani jako kriminálka, ani jako komedie. Humor je suchý jak vítr nad pouští a o nějakém pátrání se pořádně nedá mluvit. Dojem zachraňují jen vynikající vedlejší role. Jiří Sovák se udělal téměř hlavní postavou a na úsečného Josefa Kemra asi jen tak nezapomenu. Samotný Exner jimi byl úplně uhlušen a upozaděn. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Exner je určitě největším a nejcharismatičtějším vyšetřovatelem v pravda poněkud tristní konkurenci ostatních českých kolegů. Exnergirl v podání Gabriely Vránové se taky celkem povedla. Škoda jen, že padouch se dal odhalit hned na začátku, protože to s postranními pohledy, odměřeným jednáním a módním doplňkem na nose, který se v socialismu moc nenosil, fakt přehnal. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Spíš humorný než napínavý detektivní příběh. Zvláště díky postavě kouzelné Gabriely Vránové, která kapitánovi Exnerovi (navzdory jeho výslovným instrukcím) "pomáhá" v řešení případu vraždy. A taky díky hlavnímu rozvernému hudebnímu motivu Zdenka Lišky, který se ale do detektivky moc nehodí. Když ale k filmu takto přistoupíte, tak vás čeká vcelku příjemná (a hlavně zábavná) podívaná. I když ta samotná detektivní linka mi místy připadala maličko nudná. A co dost nechápu je divně ustřihlej konec (příchod Sováka k Exnerovi s demižonem vína). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tahle detektivní povídka, podobně jako ze stejného roku Nahá pastýřka, nemá žádný svůj reální základ. Obsah je čistě založen na fantazii magie ztracených cenných pokladů, jejichž historie, osud a tajemství současně s touhou po bohatství dovedou vždy někoho během příběhu ke zločinu. A tahle fantazie v obou filmech funguje bezvadně, pokud jde o příběh, vše je do detailu promyšleno a do sebe zapadající, navíc obohaceno o valnou dávku humoru! Režisér Ivo Novák nebývá uváděn mezi klíčovými režiséry českého filmu, u jeho filmů si mnohdy ani neumím přesně vzpomenout na jméno režiséra (paradoxně asi kvůli hodně krátkému a obyčejnému jménu)... nicméně POKLAD a "český thriller o kose" Zelené obzory (1962) mají u mě vysoký počet hvězd. Některé temné scény jako srážka aut a mrtvola v lese připomínají rovnou Schullhoffovy Kalašovky. Archeologické ústavy, kde ředitel ukrývá v knize pornofotky :o), druhý (v excelentním podání Jiřího Sováka) přijímá detektivní návštěvy o půlnoci v pyžamu a šikovná mladičká Gabriela Vránová coby zamilovaná studentka vyloudí nejednou úsměv na tváři – to jsou stylové momentky a někdy i absurditky pro tvorbu 60.let tak typické. A Jiří Vala byl (a je) bezesporu nejlepším představitelem kapitána Exnera! 90% ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší ze všech českých černobílých detektivek. Lehčí tón, vydařené komediální prvky, úžasní herci. Pan Vala se mi v hlavní roli detektiva Exnera líbí asi nejvíc. Na okraj bych věnoval poznámku hereckému výkonu p. Šmerala: všiml jsem, že byl obsazován do řady stejných rolí v této době, a to jako profesor. Jeho výkon mě ale nikdy nepřesvědčil, což potvrdil bohužel i v tomto filmu. Perličkou je pro mě 30-vteřinová role p. Tomšovského jako nezvedeného syna-floutka; úplně stejná role jakou hrál všude jinde, včetně především v Dnes naposled. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Exner (Jiří Vala) má v kanceláři rozhlasový přijímač Tesla 1009A „Barcarola“ z let 1961–1964 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Doma pak má rozhlasový přijímač Tesla 528A „Rondo II“, jenž se vyráběl v letech 1959/61 v Tesla Praha - Hloubětín, n.p. Jaroslava Holubová (Dana Reimová) má doma televizní přijímač Tesla Lotos 4211U-2, vyráběný v letech 1961–1964. Výrobcem je Tesla Pardubice n.p. Housková (Gabriela Vránová) má v bytě rozhlasový přijímač Tesla 525A „Kvarteto“ z let 1958–1959 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Houska (Josef Kemr) má v bytě rozhlasový přijímač Bezdra Special 47 z let 1946–1949 od firmy Výroba radiofonického zařízení Bezdra Praha. (sator)
  • Kasárna jsou na adrese Pilotů 12, Praha-Ruzyně. Muzeum se nachází na zámku Suchdol a hřbitov u kostela sv. Jana Nepomuckého, Praha-Velká Chuchle. (sator)

Reklama

Reklama