Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Tak a je konec. Konec to byl pro mě docela napínavý. Hlavně z pohledu všech těch docela zajímavých postav a možností, kdo další si bude něco přát. Ač teda poslední sobecké přání na svůj potenciál nedopadlo nijak extra dobře z pohledu zábavy. Co nejde tvůrcům upřít je štěstí na hlášky. Snad v každém díle se vypálí minimálně jedna famózní replička a většinou jich bylo i víc. Taková kukla od můry a poslat do tepláků, to se jen tak nezapomene. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

První dva díly byly super, námět jako víno. Další díly už nebyly úplně první liga, ale pořád byly poměrně zábavné. Šestý díl to celé pohřbil. Přesněji řečeno mi připadalo jakoby byla zakázka na šest dílů, jenže tvůrci se rozjeli a v tom posledním díle to prostě museli utnout. Takže to nakonec skončilo v podobném duchu jako „Létající Čestmír“ nebo „Křeček v noční košili“. V seriálu byla humorně pojata otázka menšin, tedy otázka černošská, či otázka jinakosti jako takové. Co se týče nápadu s trpaslíkem, který plní přání, to už jsme si odbyli v „Arabele“, takže uvažovat, co bych si přál já, je již bezpředmětné. Každopádně pravda je taková, že jeden trpaslík s možností splnění jednoho přání umí udělat mezilidské peklo. PS: „Ty vole, ty máš místo nosu čuráka“. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Hofmann absolutní král scény, přítomnost veteránů Nárožného a Abraháma skvělá, k tomu celá řádka epesních hlášek a scének. A vlastně je fajn i celej ten nápad. Satira občas dobrá, občas ne (zbytečná doslovnost). A pak jsou tu taky chvíle, kdy se humor dost tříští a přestává bejt vtipnej - nebo kdy se celá situace přetaví v natahovaný cosi, co si tvůrci mohli odpustit (celá ta zombie eskapáda na chatě - ehm, vážně?). Asi nejvíc zamrzí promarněnej potenciál - nejednou jsem měl pocit, že je partie skvěle rozehrána a vyšumí do ztracena. Že by na tom měl podíl i fakt, že epizod mělo bejt původně víc? ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Že existuje nový český seriál jsem se dozvěděl náhodou, z rozhovoru s jedním ze scenáristů. V nadpisu k rozhovoru byla citace tohoto scenáristy o sprostých slovech. Hned se mi vybavil příšerný seriál Kosmo a rozhodl se na Trpaslíka, aspoň díl nebo pár dílů podívat, abych se podíval na další zhovadilost z dílny ČT a další srajdu, ve které samoúčelně padají sprostá slova a hraje si na strašně vtipný a satirický seriál. A to abych mohl obhájit hodnocení a seriál řádně zkritizovat. Srajdy co si hrají na humor totiž nemám rád. No, tak jsem se podíval na první díl, pak druhý, a mně se seriál velmi líbil, některé scény mi přišly vyloženě podařené a vtipné, takže jsem seriál dočuměl a nelitoval jsem. Vulgarita zde není samoúčelna, sedne jak prdel na hrnec, když satira, tak satira, ne pokusy o ni. Ani jednou jsem se při sledování necítil trapně a neříkal si, jak může někdo něco tak tupého a trapného natočit, a přestože jde v podstatě o blbost, podobně jako třeba Okresní přebor, tak je to blbost, která pobaví. Po dlouhé době český seriálový výtvor, který nestojí za vyližp...l. Není určitě náhoda, že za většinou českých seriálů nebo filmů, které jsem v poslední době viděl a kladně ohodnotil, stojí právě Prušinovský. Trpaslík má slabší místa (Suchánek je slabej, "hraje" úplně stejně jako v Ohnivém kuřeti), ale má místa velmi silná, především právník v podání Hofmanna je kurevsky dobrej a vše kolem psích výkalů a strkání špuntů do psích prdelí je též k popukání. Že mě zaujme český komediální seriál, to bych nečekal. Tři čtvrtě hvězdy navíc, že je to české. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Rádoby komediální seriál, který má jednu vadu a tou je skutečnost, že není vtipný a na to, aby byl něčím jiným, je příliš hloupý. Podobně jako nedávné Kosmo se snaží o jakousi sondu do hlubin české společnosti, bohužel to opět dělá tím nejjednodušším a nejpohodlnějším způsobem neboli tím, že si z ní bude dělat srandu. Proti tomu samozřejmě nic nemám, ale musí to být založeno na něčem jiném než na pouhé vulgaritě a několika proláklých stereotypních vtipech. Pro mě jednoznačně nejhorší dílo mistra Prušinovského a doufám, že to byl pouze ojedinělý krok vedle. Moje hodnocení 25%. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (23)

  • V první epizodě seriálu je řečeno, že se táta Jarda (Michal Suchánek) kouká s dědou na fotbal. V televizi je však jasně vidět, že se dívají na hokej. (ČSFD)
  • Do role dědečka si Jan Prušinovský vyhlédl Josefa Abrháma, ale Prušinovského známí z filmového prostředí ho varovali, že získat do role Abrháma je dost složité, jelikož si role vybírá, není vždy na příjmu mobilu apod. Prušinovský tedy poslal Abrhámovi scénář s tím, ať si jej jen přečte. Za pár dnů sám Abrhám kontaktoval Prušinovského, že by si rád zahrál dědečka. (Šéfik)
  • Trpaslík byl původně napsán pro TV Nova, ale po průtazích Novy ohledně nasazení Okresního přeboru (od r. 2010) do vysílání oba tvůrci, Jan Prušinovský a Petr Kolečko, chtěli Trpaslíka realizovat raději v České televizi. Ta jim po velkém divackém ohlasu seriálu Čtvrtá hvězda (od r. 2014), rovněž vycházející z per Prušinovského a Kolečka, vyšla vstříc a Trpaslíka od TV Nova vykoupila. (Šéfik)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama