Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, který trochu srážejí některé herecké výkony – třeba Suchánkův nebo toho kluka – příležitostného černocha. Jaká škoda, že má jen šest dílů, kdyby byl nekonečný jako třeba Ordinace, a kdyby zachoval tempo jedno přání na díl, by myslím už takový 20. díl byl maximálně zajímavý, o 2000. ani nemluvě. Kromě hereckých výkonů seriál trochu sráží i ten podivný konec. Když vynechám to „morální poučení“, minimálně ten právník by z té nově objevené trpaslíkovy vlastnosti určitě dokázal vytřískat víc. Já třeba právník nejsem a stejně mě napadá milión altruistických přání, které bych chtěl, aby se mému okolí splnily. Tak třeba přítelkyni bych přál, aby měla toho nejbohatšího přítele na světě; mým rodičům, ať maj toho nejkrásnějšího a nejchytřejšího syna na světě; mým sestrám, ať maj toho nejzdravějšího bratra na světě; mému zaměstnavateli, ať se dostane do Gínesovky jako firma, která svému jistému zaměstnanci vyplatila největší odstupné na světě, atd.. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvojice Kolečko-Prušinovský vytasila po Okresním přeboru a Čtvrté hvězdě už svůj třetí seriál. Trpaslík je sice z těchto děl zatím nejslabší, ale zároveň stále velmi kvalitní. Konečně se zas objevil seriál, který má nějaký nápad, a v tomto případě to hodně připomíná starší díla od autorů jako Vorlíček, Macourek....Kvalita většinou stojí na jednotlivých přání, z nichž nejvtipnější dopad má "Úterý", to opravdu stojí za to :) :) Krkem občas leze různé podbízivé moralizování, ale chválabohu je to stále dělané s notnou dávkou humoru, a nedostáváme se tak do způsobu propagace v zahraničních filmech... ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zvláštní věc, tenhle Trpaslík. Od téhle dvojice scénáristů jsem, koukám, viděl Čtvrtou hvězdu a Kdyby byly ryby a od Prušinovského ještě něco málo k tomu, a všechno to nestálo za moc, někdy dokonce i podstatně za méně. Tenhle nápad a jeho zpracování bylo ale natolik trhlé, v tom dobrém smyslu, že mě to až překvapilo, a to dokonce i, na Českou televizi, určitou mírou nekorektnosti. Suchánek, Procházková, Hofman, Taliánová, Nárožný... se do svých rolí hodili a jejich etudy prostě stálo za to sledovat. Prostě to bylo fajn. Asi ne úplně celé díly, mělo to svoje slabší i silnější chvilky, ale celkově je to pro mě překvapením, jaké jsem z české televize i České televize skutečně nečekal. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Vyšlete mezi lidi sádrového trpaslíčka plnícího přání a začnou se dít podivné věci, zpočátku nehumorné, leč s přibývajícím časem stále vtipnější. Celkově je to poměrně slušný úlet, který je tvořen pestrou změtí originálních nápadů, i když s trochu proměnlivou úrovní, těží z velice zajímavé myšlenky, je kvalitně zahraný a má docela překvapivou pointu. 65 % ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

My kind of crazy. Nevím kolik toho ze seriálu bylo myšleno vážně, ale má to skvělou rovnováhu absurdních situací, dobře vykreslených postav a neúmyslně komických situací. Velký rozpočet a kvalitní scénář ruku v ruce pomáhají skvěle vykreslit dopady přání, nulová snaha o přístupnost dětem zase dává volný průchod hláškám. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (23)

  • Seriál se natáčel ve městě Nymburk, ovšem domov důchodců, kde žije Luďkův dědeček (Josef Abrhám), se natáčel na zámku v Lysé nad Labem, ve kterém skutečně domov důchodců je. Interiér Luďkova gymnázia představuje přilehlá základní škola Komenského. Díky vypsanému konkurzu se v seriálu objeví množství obyvatel Nymburka. (sarianna)
  • První verzi scénáře napsali Jan Prušinovský a Petr Kolečko krátce po dotočení seriálu Okresní přebor (od r. 2010) a tehdejší koncept počítal s tím, že všichni dospělí se promění v děti. Až při psaní druhé verze scénáře, již těsně před realizací v České televizi, vznikla současná podoba Trpaslíka. (Šéfik)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama