Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Jordan 

všechny recenze uživatele

Odvážna práca nebojácnych a vypuntičkovaných slušňáckych a fešáckych požiarnikov, nevyhasínajúci plameň priateľstva, bratská láska a vkorenená spravodlivosť v heroických jedincoch, to je to, čo drží nesmrteľnú ameriku tak skvelou a dokonalou. Vyleštené červené požiarne autá idú v ústrety zapadajúcemu slnku míňajúc domčeky s vlajúcimi americkými vlajkami za doprovodu monumentálnej muziky, zlí sú postrestaní a dobrí sú ešte lepšími. Kým je tu tím 17, môžete pokojne spať. Nik nespochybňuje technické majstrovstvo pri komponovaní ohňových napínavých hyperakčných scén, ktorým pán Howard oplýva, ale patetický, patriotický a prehnane klišéovitý film, ktorého scenár bolo nutné na viacerých miestach hasiť, povrchné scény plné podivne nesúmerných charakterov a iné pre mňa neodpustiteľné chyby úplne prerobiť tých zopár žiarivých výbuchov nezachráni. Práve naopak. Prečo sa dalo na takýto kompost nahovoriť pomerne veľa pomerne dobrých hercov, ostáva pre mňa veľkou záhadou. Tie dve hviezdičky dávam len z pietnej úcty k nim (a zčasti aj k ostatnému dile pána režiséra, ktorý je tiež len človek a aj on občas stúpi vedľa) ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Občas vám film prostě nesedne a vy to víte po prvních deseti minutách. Mám hodně rád Okrsek 49 a od Ohně jsem čekal něco podobného. Patetické oslavování hrdinství u hasičů je jedna z mála oblastí, kde něco podobného snesu. Howard ovšem, za pomoci ozvěny let osmdesátých, značně předčil má očekávání a obalil lepkavým patosem celých 137 minut. Zpomalené záběry na hasiče vynášející z ohně malé děti, antické drama dvou bratrů, synteticky hrdinský soundtrack mistra Zimmera a ještě k tomu téměř mysteriózní zápletka. Přeplácané a ulepené kam až oko dohlédne. Jednoznačně nejslabší Howardův film. 4/10 ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Čas je mocný čaroděj. Za pouhé dvě dekády udělá z určitě napínavého a strhujícího akčního filmu takřka sebeparodickou blbinu. Nepřestávám se divit, jak všechny ty zpomalené záběry, patetické dialogy a dramatická hudba vůbec kdy mohly na někoho působit. Řemeslně je to klasický zručný Howard, triky velice pěkné. Ale opět mě Ron nestrhnul. Backdraft patří minulosti. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se ve zpomalovačkách osvěžují udatní hasiči, z hadic stříká více heroického patosu než vody a při západu slunce a jímavé hudbě vyjíždějí ze stanice naleštěné požární vozy, chybí vám jen záběr na třepotající se vlajku, abyste začali přemýšlet, jestli se už Bay nezačal realizovat pár let před Bad Boys.. Až někde od poloviny začal Howard klenout dramatický oblouk a doklenul ho způsoby, ve kterých se vyzná. Co si budeme povídat, tohle je o postavách a mě spíš než Bejk Russell, vysmívající se otravě kouřem do tváře, zaujal Sutherland ve své krátké kreaci pyromanského Hannibala Lectera. Na opačném pólu je mladej Baldwin, který se tak akorát mohl polonahý mazlit s hydrantem na kalendář pro dámy.. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že hodnocení vychází z dojmu po premiérovém zhlédnutí v kině. Od té doby jsem viděl film několikrát, ale tehdejší ohromení se už nikdy neopakovalo. Navíc některé TV dávají klidně vystříhanou verzi bez násilí, např. chybí naturalistické nabodnutí na kovový plot po explozi... Co mě však zprvu fascinovalo, bylo ztvárnění ohně. Tolik podob - od ohnivých jazýčků, přes koberce plamínků až k ohnivým stěnám a apokalyptickým výbuchům. Oheň jako démon, koncentrované zlo, samotný bůh pekel. Ano, oheň ode mne dostává i dnes 5*, to ostatní poněkud zastaralo... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Film se celý natáčel v americkém státě Illinois, převážně ve městě Chicago. Hasičská stanice byla natočena na Cermak Road, což je ulice pojmenována podle starosty Chicaga Antonína Čermáka, který byl českého původu. (Trajektt)
  • Kvůli co nejvěrněji podané scéně byl kameraman několikrát oblečen do ohni odolného obleku a vržen i s kamerou přímo do plamenů. (POMO)
  • Kurt Russell se na film připravoval tak, že jezdil s hasiči na opravdové výjezdy. (virus10)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama