Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nesympaťák William Baldwin a sympaťáci Kurt Russel & spol. (De Niro a Sutherland jsou kapitoly samy pro sebe - škoda jen, že tak krátké) - ale hlavně velmi zajímavé zobrazení ohně jako "živoucí a dýchající bytosti". Patosu je tu dosti, avšak tentokrát mě kupodivu nerozzuřil a ani moc neznechutil, nýbrž dokonce skoro donutil uronit nějakou tu slzu. Asi už stárnu... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příznám se, že kdysi v kině to mělo větši efekt. Ty hero zpomal scény mě tam až tolik nesedly, na druhou stranu jestli si někdo zaslouží lžičku hrdinského patosu, tak to jsou právě hasiči. Velká škoda, že Robert hrál scénaristicky bezkrevnou postavu a prostor pro svůj talent dostal prakticky jen v divadelní scéně. Kurt svou část filmu dokáže utáhnout alespoň na svým charismatu, ale William se filmem jen proexistuje, bohužel. Škoda, že nedostal větší prostor Donald, protože jeho postava, byla taková správně démonická a tajemná. Ve filmu máme i zajímavý nápad, šukačku na hasičkým voze, úplně si představuju novou verzi známé lidové písničky "Co ste hasiči, co ste dělali, že ste nám na autě Rebeku jebat nechali." ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako to robíš, že vždy všetko tak perfektne poserieš?“ Na troch technických Oscarov nominovaný OHEŇ som mal odjakživa rád: strhujúca kriminálna zápletka plná prekvapení, atraktívne „chlapčenské“ kulisy (namakaná požiarna stanica, cool červené cisterny, zapálené obrovské domy), realisticky stvárnený vzťah dvoch bratov „ktorí sa nemajú veľmi radi“ (William Baldwin a predovšetkým výborný Kurt Russell, ktorému by som dal za jeho výkon Oscara), vynikajúce herecké obsadenie podporných roličiek (excelentné roličky majú Robert De Niro ako požiarny policajt i Donald Sutherland vo svojej diabolskej variácii na ohňového Hannibala Lectera) a výborná réžia Rona Howarda, ktorá vie, čo chce. Vie to veľmi dobre. ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Oheň mně vždy fascinoval, protože je to hnusný zabiják a smrt, kdy člověk uhoří považuji za nejhorši způsob smrti. Ronu Howardovi se podařilo natočit doposud nejlepší film o hasičích. Samozřejmně je to poněkud přitažené za vlasy, když si vemu, že ve filmu se asi dvakrát zachrání z hořících domů děti, jako by se nechumelilo, ale i přes tento malý detail, bych řekl, že je to velice zručně a realisticky natočeno. Scénář je velmi dobrý, avšak hlavní motiv žháře, by se mohl zdát originální, ale mně přišel dost jednoduchý a možná i hloupý. Film se může pochlubit vyjímečným hereckým obsazením. Kurt Russell, Robert De Niro, Donald Sutherland, Scott Glenn a z rodu Baldwinů nejvíce sympatický William Baldwin.Všichni tito herci podali skvělé výkony jak se patří. Do toho všeho excelentní a působivá hudba do poloboha Hanse Zimmera, která dodává filmu patřičnou atmosféru. Přes nějaké drobné detaily si myslím, že je o velice vydařený snímek!! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Čas je mocný čaroděj. Za pouhé dvě dekády udělá z určitě napínavého a strhujícího akčního filmu takřka sebeparodickou blbinu. Nepřestávám se divit, jak všechny ty zpomalené záběry, patetické dialogy a dramatická hudba vůbec kdy mohly na někoho působit. Řemeslně je to klasický zručný Howard, triky velice pěkné. Ale opět mě Ron nestrhnul. Backdraft patří minulosti. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)
  • Kurt Russell se na film připravoval tak, že jezdil s hasiči na opravdové výjezdy. (virus10)
  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno