Reklama

Reklama

Obsahy(1)

A je tu zpět jedna z nejúspěšnějších českých filmových komedií od renomovaných tvůrců - režiséra J. Hřebejka a scenáristy P. Jarchovského s řadou skvělých herců. Vraťme se tedy s oblíbenými postavami k rodinným rituálům, láskám a trapasům odehrávajícím se na sklonku šedesátých let minulého století v jedné pražské čtvrti. Jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro vyprávění životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968… V jedné dvoupatrové vile tu žijí dvě rodiny - Šebkovi a Krausovi. Otec Šebek (M. Donutil), prostoduchý, ale dobrácký důstojník z povolání, je zastáncem panujícího režimu a stejně vehementně obhajuje i vlastní neomylnost v roli hlavy rodiny. Elegantní otec Kraus (J. Kodet), bývalý odbojář s trpkou válečnou zkušeností, je naopak zarytým opozičníkem. Také on je přesvědčený o tom, že má za všech okolností pravdu - není proto divu, že se tihle dva nemají zrovna v lásce. Jejich děti - gymnazista Michal (M. Beran) a jeho spolužačka Jindřiška (K. Nováková) - spolu vycházejí docela dobře. I když Michal by byl rád, kdyby ho jeho sousedka brala trochu víc na vědomí. Ta má ale oči pro jiného. Nezbývá mu tedy nic jiného, než aby smutně přihlížel, jak mu jeho první milostné body krade spolužák Elien (O. Brousek). U Šebků a Krausů se zatím střídají rodinné návštěvy, ve vší obřadnosti se tu slaví Vánoce, svatba i nečekaný, bolestný pohřeb. Do zabydlených domácností vtrhnou i některé novodobé vymoženosti v podobě umělohmotných lžiček, nerozbitných sklenic i podivných her pro statečné pionýry. Mládež zatím pokukuje po lákadlech světa kapitalismu a snaží se žít svůj vlastní, na rodičovských autoritách a "velké" historii nezávislý život. V soukromí rodinných pelíšků se tak čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů, která se v paměti jejich účastníků otisknou už nejspíš navždy… (Česká televize)

(více)

Recenze (1 912)

papaguy 

všechny recenze uživatele

S odstupem času zvyšuji hodnocení na plný počet hvězd. Obecně sladkobolné porevoluční komedie lakující rudý totáč na růžovo z duše nesnáším. Ale Pelíšky jsou vzácná vyjímka. To množství hlášek, které zlidověly předběhnou snad jen Cimrmani. Svůj dílek na úspěchu má určitě i výrazný plakát s ikonickou lžičkou. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Sešly se ty nejlepší a nejchytřejší hlavy, aby natočily komedii pro Čechy, kteří při ní budou slintat blahem. Přiznávám se, i já slintám. Faktem je, že se nejedná pouze o nevinnou zábavu. Hlavním úkolem bylo narvat do atraktivního snímku maximum propagandy formou podprahového vzdělávání. 1. Film se odehrává o Vánocích, které poctivě slaví skalní komunisté i zarytí odpůrci režimu. Dojemná propagace „nejkrásnějších křesťanských svátků“ plynule přešla z komunistické do té lepší – demokratické kinematografie. 2. Nástěnka u Šebků neobsahuje jen jídelní lístek. Hlavním motivem je „dobývání“ kosmu a soudruh herec Gagarin. 3. Hned dvakrát se můžeme pokochat obrázky vybájených dinosaurů. Této sekci dává korunu učitelka, která synka u mikroskopu poučí, že se člověk samovolně vyvinul z prvoka. Méně šikovní prvoci zůstali až dodnes prvoky. 4. Celý film je samozřejmě prodchnut politikou, která vrcholí divadelní záchranou socialismu v Československu v roce 1968. Podtrhnout tuto „tragickou epizodu našich dějin“ měla nepovedená sebevražda (již třetí ve filmu) příslušníka SNB. Symbolika: Dušek během vypravování esenbáka ve škole: merkel sign. ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch nepohádkových typicky vánočních filmů, který se stal nesmrtelným díky svým hláškám. Jednomu by se chtělo říct, že spousta z nich nejspíš trochu lacině kvůli své lehce vulgární formě, na druhou stranu epizodicky vystavěný příběh dovedně mixuje skvěle vypointované, komické scénky na pozadí vážnějšího podtónu rodinných/vztahových problémů a kontextu doby, takže člověk na konci nabyde dojmu, že tak nějak to v tom osmašedesátém opravdu mohlo vypadat. Jen bez toho nadhledu. ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá komedie, i když reklama na to byla podle mého až příliš nadsazená, dá se to vidět i vícekrát, ale že bych na tom nějak "ulítaval", to ne. Najde se tam pár výborných scén (Jiří Kodet) a hlášek ("Rozkaz ten zněl jasně, nebyl čas zjišťovat kdo je kdo", to je snad vůbec nejlepší scéna z celého filmu, u které jsem řval smíchy). Osvědčení herečtí protagonisté (Polívka, Donutil, Zázvorková) ani tady nezklamali. ()

Italiano 

všechny recenze uživatele

Nejlepší klasická, česká komedie, s výbornými hereckými výkony v podání např. Evy Holubové, Bolka Polívky, Miroslava Donutila a Jiřího Kodetta. ()

Jarome 

všechny recenze uživatele

Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté. Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu. - klasika :) ()

nwx 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Hřebejkův film, přesto filmově bezvýznamný, plný nudných vycpávek. Hláška „maršál Malinovskij“ již natolik zlidověla, že není vůbec vtipná. Při každém přípitku ji totiž někdo vytáhne, v domnění že bude in. Ale nebude. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Vrchol ponovembrovej Českej kinematografie.... nemám viac čo k tomu dodať, hviezdičky a táto veta hovoria za všetko. Film neudupáva socializmus, nepreferuje kapitalizmus, ale jednoducho poukazuje na to, že ... soudrozi z NDR nekde udelali chybu. ()

Lukasfox 

všechny recenze uživatele

Jedne z mala filmu po revoluci který je naprosto užasný , Hřebejkuv vrchol..pak už velký pád!!! tohle je film jak má být, vynikající , situace, herci, hlašky které zná už snad každy!!! A na roli pana Donutila jentak nezapomenu, jen si vzpomenu na jeho hlášky a mám usmev na tváři:-) ()

Trixi 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazené,výtečně zahrané,úžasně zrežírované.No a ten scénář,řekněte sami - "Co je to za hnusnou máničku!", "Matko,neser!", "Hledáš někoho,soudruhu? - Cože!!!?", "Co vidíš? Tak vidíš", "To by mě zajímalo,kde soudruzi z lidově demokratické republiky udělali chybu", "A komu tím prospěješ?!","Maminko,ty nám úplně záříš". Tenhle film je úplná studnice hlášek.Neznám nikoho,kdo běžně nepoužívá alespoň nějakou z nich. ()

Syl Wes Ter 

všechny recenze uživatele

Tento film si môžem púšťať dookola a stále sa na ňom budem smiať. Zatiaľ je to Best of Hřebejk, ale podľa mňa ešte natočí výborné filmy, i keď neviem či sa mu podarí prekonať Pelíšky. Nezabudnuteľná je hádka medzi pánom Krausom a jej dcérou Jindřiškou o zemiakových knedlíkoch a nokoch. ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Podle mě jeden z nejlepších českých filmů. Naprosto skvělej humor a naprosto skvělý herecký výkony. A k tomu ta krásná hudba, perfektní výběr. Kdo neviděl, tak ...Ale tohle snad už viděl každej, no ne? ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Časem jsem tomuto filmu přišel úplně na chuť. Série výborných gagů doplňuje výborně vystiženou atmosféru šedesátých let. Je to prostě skvělé po všech stránkách. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších (a možná, že i nejlepší) českých filmů. Perfektně vystihnutá doba a inteligentní vtipy zajistí zábavu i pokud jste to zrovna nezažili. Happy end se nekoná a to je jedině k dobru. Řada hlášek dokonce zlidověla a určitě se dá mluvit i trochu o kultu, což u dnešních českých filmů rozhodně není zvykem...a modlím se, aby nikdy ani nebylo, protože to by znamenalo, že nás čeká ještě horší filmová budopucnost... Každopádně Pelíšky patří ke zlatému fondu naší kinematografie (hmm, hezká fráze :)) ()

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama