Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kultovní sci-fi snímek neméně známého režiséra Normana Jewisona, za nímž stojí například filmové zpracování muzikálu Jesus Christ Superstar, se už dočkal dokonce i remaku. Přivádí nás do světa budoucnosti, jemuž vládnou nemilosrdné nadnárodní korporace. K umlčení po zábavě prahnoucích mas slouží brutální sport jménem rollerball. Kdo vítězí, je celosvětovým hrdinou, kdo prohrává, umírá. O žádnou fair play zde nejde, pouze o přežití. A pokud se nějaký z hráčů znelíbí vedení, může očekávat brzkou likvidaci. Anebo se může vzbouřit proti všeobecnému teroru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $30,000,000Tržby Celosvetovo $30,150,000║ na to o aký béčkový námet ide to celkom ušlo, taktiež boli vybraté zaujímavé lokácie, ako šport to bolo drsné ale aspoň to dávalo troška zmysel /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Brutální ukázka, že Norman Jewison má talent, James Caan charizma, které utáhne film a i sci-fi z totalitní budoucnosti může být přes své "béčkové/levné/laciné" vzezření velmi zajímavým filmem, který poukáže nejen na schopnost sportu pobláznit davy, ale také smutnou skutečnost jeho zneužívání a využívání majetnou korporací. Asi těžko si tvůrci před 30ceti lety představili, že točí neobyčejný snímek, který přes vážnou hudbu obsahuje také dost myšlenek a zamyšlení nad stávajícím nebo budoucím světem. Vždyť už dnes nejsme zrovna daleko od světa Rollerballu... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jedná se o další film, který vykresluje vizi určitým způsobem totalitní budoucnosti. Docela těžko popsatelný snímek. První polovinu bych neváhal označit za odpad a opravdu jsem jednu chvíli vážně přemýšlel, že vypnu televizor. Děj v první hodině je téměř nulový, nedozvíte se v podstatě nic o chodu a organizaci společnosti ani o pravidlech drsného sportu ( ale zdá se, že asi žádná pravidla nemá ) Rollerball. Hlavní postava nezajímavá, odehrají se scény, které z mého pohledu neměly žádný smysl, nic zajímavého se z nich nedozvíte, jsou to nekonkrétní řeči o spolenosti budoucnosti. Těm ale nerozumíte, protože vás scenárista a režisér vůbec nezasvětili do tématu, o kterém se baví ( postavy jako by počítali, že žijete s nimi v jejich světě ). Pak jsou tu taky nezajímavé scény, které se týkají Rollerballu, ale ty taky nejsouvůbec zajímavé. Hrůza. Vše se změní ve druhé polovině, kdy se konečně začne trochu vysvětlovat ( ale opravdu jen trochu ), děj se nastartuje, začne se objevovat myšlenkové poselství filmu a dokonce i role Jamese Caana začne být zajímavější . Taky se odehrají dva dlouhé dobře natočené zápasy v Rollerballu ( důležité taky kvůli vývoji děje - a proto zajímavé ). A je to poutavé až do působivého finále. Takže pokud přežijete první polovinu filmu, anž byste vypli televizi a neohodnotili odpadem, čeká vás druhá čtyřhvězdičková polovina, bohužel se silnou pachutí poloviny první. Když svoje dojmy z obou částí filmu dám dohromady, zamíchám v hrnci, vyjde mi z toho dojem tří hvězdiček. Hodně rozporuplný film. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavej film. A hodně podceněnej podle mě!! Vyloženě mu ubírá na atraktivitě dlouhá stopáž a místa, který můžou diváka nudit. Ale když se do nich víc vžijete, všechny ty scény mají jistou výpověď a spoustu zajímavých symbolů. Navíc celá výtvarná stránka - futuristický svět dle představ 70. let - je úplně super a když nic, je aspoň na co se dívat. A ty dvě utkání v rollerballu jsou super. V Japonsku skvělej masakr a neuvěřitelný vychytávky, finále na konci filmu je pak už jen totální vyhlazovací masakr bez pravidel, který sám o sobě hodně vypovídá, je zdrojem pro mraky odkazů a akčních nářezů do budoucích let a navíc ... to finále, to FINÁLE!!! James Caan jim to tam všem nandá, všem!!! Mazec!! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mám rád sporty, při kterých se tříbí čest i charaktery, avšak Rollerball je trošičku jiný. Hraje se sice v rukavičkách, ale s ocelovými hroty a jeho stále se měnící pravidla jsou poměrně divoká, takže ani přejetí bruslaře motorkou není faul. Tento kočkopes je mixem házené, karate, motocyklových soutěží, rychlobruslení i závodů psích spřežení. A podobné je to i s filmem. Sportovní zápolení se poklidně proplétá se sci-fi momenty i protitotalitní agitkou, ale já proti podobné kombinaci nemám vážnějších výhrad. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Celkem souhlasim s tim, co napsal Rob Roy, i když podle mě ani druhá polovina neni žádnej zázrak. Dozvíme se, že svět ovládaj jakýsi korporace, že proběhly nějaký korporační války, že všechny knihy se ukládaj do jakýhosi centrálního počítače a korporace pak rozhodnou, co zustane pro lidi přístupný, co se předělá a co se úplně vymaže z historie. Celkově mi to dost připomínalo 451° F. Když si tak čtu ten oficiální text distributora, tak se musim trochu smát. Podle toho textu by člověk čekal nějakou Orwellovskou totalitní společnost, ale ve filmu to opravdu nevypadalo vůbec nějak hrozivě. Spíš bylo akorát všechno takový strohý a lidi možná trochu víc bezcitný a navíc lehce otupělý po nějakejch drogách. Ale rozhodně teda všichni vypadali docela spokojeně, takže na mě to nějak moc nezapůsobilo. Atmosféra tim pádem pro mě úplně nulová. Hlavní postavou je nejlepší hráč rollerballu na světě Jonathan E (James Caan), kterej se teda podle distributora "vzbouří proti všeobecnýmu teroru" (hodně silný slova) a divák může sledovat, jak to s nim dopadne. Nejzajímavější věcí na celym filmu tak zustávaj samotný zápasy v rollerballu. Zbytek je fakt strašná nuda a konec filmu je takovej o ničem. Ne nadarmo se tento film vyskytuje např. na serveru badmovies. Ale pořád je to celkově o něco lepší, než remake z roku 2002. I když remake... Ono se to od originálu odlišuje tak strašně moc, že se těžko dá říct, že je to remake. V každym případě, jestli chcete vidět Rollerball, tak radši tenhle z roku 1975, protože ten z roku 2002 je ještě horší. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dějově i myšlenkově rozbředlé scífko a vedle Loganova útěku a Westworldu další sedmdesátkový sci-fi shit. Scény Rollerballu možná působily cool ve své době, mně ale přišly slabě natočené. A ta omáčka kolem toho nám o světě budoucnosti, kde korporace po jakýchsi válkách rozpustily národy a všechny oblbly luxusem a Rollerballem, taky moc neřekla. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Wars will no longer exist. But there will be...Rollerball.” Antiutopické sportovní drámo s osudovostí smrsknutou do Bachových varhan. Vždyť ta snaha o přesah působila stejně, jako by se béčko Horních Měcholup pokoušelo o tiki-taku.. Jewisone, pískej konec! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Rok 2018: Války už nejsou, lidé žijí brutální hrou rollerball, pojídají pilulky na všechno i na nic.... A zapomněli na nejdůležitější pravidlo, které my naštěstí ještě známe: Nikdy neštvěte Jamese Caana. Rollerball se sice tváří jako béčkový film, ale obsahuje velice zajímavou myšlenku a velice znepokojivé vykreslení budoucnosti, které se, řekl bych, stále více přibližujeme. Zápasy jsou natočeny opravdu skvěle a člověku ani nepřipadá, že sleduje vymyšlenou hru, vše je rovněž perfektně zahráno a především ohudebněno. Finále je strhující a bere dech. Čtyři čisté. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá hra a aj príbeh. Potom ako som si obľúbil Caana v Godfatherovi som zhliadol tento film a potvrdilo sa mi to, že Godfather nerobil Caana dobrým hercom, ale Caan robil Santina skvelou postavou. Aj tu rovnako tak žiaril a film veľmi prekvapil a potešil. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne blbé nahlédnutí do budoucnosti ovládané korporátními společnostmi, kde brutální sport slouží jako prostředek k ovládání mas a k přesvědčení o bezvýznamnosti života jedince. Je to zbytečně zdlouhavé a kvůli omezené komunikativnosti soustředěné na hlavního hrdinu se o fikčním světě příliš nedovíme, ale osobní vzpoura a načrtávání sociálních stavů jen skrze titulní sport a jeho tajemné papaláše fungují velmi dobře a při dvou vrcholných scénách skutečně držíme tvrďákovi Caanovi palce. Tahle vize není docela nereálná a svůj účel si i díky zkušené režii a dobře zvolené hudbě bez problémů vyplní.. A jedna krásná ženská vedle druhé mi také jakožto solidárnímu divákovi vůbec nevadila.. 70% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jiný svět podle Orwela se posunul do komunismu a je ovládán sedmi beznárodními korporacemi. Tyto mocné korporace určují, jaký život kdo bude žít a preferují kolektivismus na úkor individuality. Popřením těchto nových modelů života je špičkový hráč světově obdivované hry rollerball Jonathan. Nadutost Američanů se pochopitelně musela projevit i v takto myšlenkově mimořádném filmu, sídla korporací jsou umístěna do amerických měst, protože jedině Američané mohou spravovat celý svět. Tohle mohlo v roce 1975 vypadat jako sci-fi, ale stále více se ukazuje, že USA svoji pozici ve světě takto vnímá a nehodlá z ní ustoupit. Ve filmu se střetává mocná síla korporací, jež určují koloběh světa, se sportovním odhodláním hráče, který si vydobyl postavení světové jedničky. Člověk neví, zda má fandit individualismu, který je prezentován ve formě hrubé, animálně primitivní síly a schopnosti bez mrknutí oka zabít nepřítele, nebo kolektivismu, který je představen jako obdobně bezskrupulózní skupinka korporací. Naračně mimořádný film postrádá alespoň trošku formální kvality, aby se mohl stát dílem přelomovým. Novější zpracování je bohužel ještě mnohem horší. Škoda, námět by si zasloužil poněkud více, než solidně natočené akční scény. Scenáristicky určitě povedené, herecky již méně a režijně naprosto rutinérská záležitost bez špetky invence. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tieto 70. sci-fi sú o niečo špecifičtejšie, ako tie z predchádzajúcej a nasledujúcej dekády. Jasné, že v žiadnej dobe nikto nemohol predvídať, ako bude vyzerať dizajn budúcnosti, ale práve z toho vyplýva tá nemsierna zábava najmä filmov zo 70. rokov, ktorých je myslím o niečo viac. Rollerball je exemplárny príklad. Je trochu ťažkopádny, nemá ľahkosť napríklad Soylent green alebo Loganovho úteku, berie sa smrteľne vážne, aj keď dnes sa už na mnohých veciam výborne nechcene zabávame. Samotná hra má neurčité pravidlá, v ktorých sa nevyzná ani scenárista a zo začiatku som rozmýšľal, že keď je to tak cool, prečo táto hra neexistuje aj v našom svete. No preto, že je to strašná blbosť. Malo by sa hrať, ale hráči sa namiesto toho tlčú, loptička je bohviekde a zrazu niekto skóruje. Na obranu onoho dizajnu treba uviesť, že nesledujeme svet budúcnosti našeho sveta, ale fikčného vesmíru, takže ako výčitka to samozrejme neobstojí :). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem od údajného britského kultu naprosto blbou akční ptákovinu, dostal jsem po všech stránkách naprosto luxusní a originální dystopické sci-fi skloubené se žánrem sportovního filmu. Dech mi vzal už samotný úvod, kdy se rozsvěcuje stadion za doprovodu Bachovy symfonie, podél hlediště s velkou pietou vstávají vážení pánové v slavnostních oblecích a do toho se současně rozjíždí brutální sportovní hra založena na fyzickém likvidování soupeřů během neotřelého závodu. Celý film stojí na obrovském napětí fungujícím hned v několika vrstvách: tou první je právě už samotný kontrast brutálního (sport rollerball) a vznešeného, ušlechtilého (slávnostní prezentace budící na první pohled respekt a vážnost, taktéž velice silné charisma hlavního hrdiny, kterému divák prostě naplno fandí, i když jde o zaníceného hráče oné odporní hry); v druhé vrstvě je to napínavá sportovní linka na čele s třemi odehranými zápasy; do třetice postupně stále víc na povrch proniká vnitřní rozpor hlavního hrdiny – velkého rollerballového šampiona, který nicméně... má stále v sobě kousek člověka a svědomí, občas pocítí vztek za svou vzdálenou láskou či přijdou na něj silné okamžiky morálních dilematů. Celý film je k tomu excelentně nasmínám, ať už jde o drásající akční scény podél nakloněné dráhy nebo naopak zcela komorní pasáže z interiérů, v níž svou invenci v rámci vizuálu zde naplno projevily jak výtvarníci, tak kameraman... Rollerball nabízí tolik nekonvenčních záběrů ve vysoce stylizovaných prostředích, že se v tomto směru může dle mého názoru přiblížit tomu nejlepšímu z "futuristicky" laděného sci-fi 70. let, tedy Kubrickovu Mechanickému pomeranči nebo Fassbinderovu Světu na drátě. James Caan v hlavní roli mne už poněkolikáté svým výkonem totálně zválcoval a na dvě hodiny omráčil svým obrovským charismatem. V necelé polovině jsem byl pocitově úplně vyčerpán, jak celkovým nadšením z filmu, tak velmi negativním transem způsobeném obsahem (scéna se střílením hořících nábojů na stromy byla teprve završením děsivé vize!), až jsem si začal nečekaně přát, ať tvůrci zavedenou laťku raději trochu uvolní, neboť se u toho úplně rozplynu... ale oni ne, oni mi ti tvůrci po hodině a půl ještě přijdou s filosofickým rozměrem navíc a rozehrají velmi osobitou vedlejší linku na téma vymazování osobních i společenských dějin! :o) Plný zásah! 100% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Parádne scifíčko, ktoré by malo patriť do zlatého fondu (miesto všetkcýh tých SOYLENT GREENOV a LOGANOVÝCH ÚTEKOV) a nie sa tu krčiť s päťdesiatimiôsmimi (!!!) percentami. Dnes už možno klasické dvojradové korčule vyzerajú smiešne, ale film výborne pritvrdzuje a odhaluje neľudskosť celej spoločnosti. Práve to sociálne pozadie prezentované večierkami a rôznymi zábavkami (pálenie stromov) dáva filmu mrazivé vyznenie... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Možná kultovní, ale pro mě nijak zajímavý sci-fi snímek o brutálním sportu a jeho vlivu na jeho aktéry. Velice nudné a příšerně utahané. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Původní film Normana Jewisona z roku 1975 o světě budoucnosti bez válek, kde se emoce vybíjejí v násilné hře Rollerball. Oproti současnému remaku klade víc filozofických otázek a nabízí méně akce. DVD: Bonusové žně: dvě stopy komentářů (režisér a scenárista), film o filmu, původní záběry z natáčení, fotogalerie, trailer na původní film, remake a TV verzi a tři televizní spoty. Chybí jedině filmografie a interaktivní hra, již najdete na DVD regionu 1.  Film 3/4, Bonusy 3/4, Zvuk 2/4, Obraz 3/4 ()

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama