Reklama

Reklama

Proč? 13x proto - Série 1

(série)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 12 h 3 min (Minutáž: 50–61 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Katherine Langford, Dylan Minnette, Christian Navarro, Michael Sadler, Justin Prentice, Devin Druid, Miles Heizer, Kate Walsh, Derek Luke (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Mladá dívka spáchá nepochopitelnou sebevraždu. Pak její spolužák dostane několik nahrávek, které tajemství jejího tragického konce pomalu odkrývají. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (65)

Tsuki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě opravdu významný seriál, který stojí za pozornost. Má totiž co říct, obzvlášť mladším lidem, ale ve skutečnosti vlastně všem bez rozdílu. Každý z nás totiž v životě dělá chyby a ne vždycky se vůči druhým chováme příkladně a s pochopením. A co hůř, ne vždy si to vůbec uvědomíme - jaký dopad můžou mít naše slova a činy na druhé. Tento seriál nám ukazuje právě ten potenciální dopad a snaží se o jakousi osvětu nás všech, abychom byli schopni žít co nejvíce empaticky vůči ostatním. To všechno navíc tento seriál sděluje napínavou a poutavou formou, včetně výborných výkonů mladých herců. Nemyslím si, že by hlavní hrdinka Hannah byla nějaká hloupá husa, i když to tak možná může působit obzvlášť z počátku seriálu a obzvlášť pokud se na to díváme jen povrchně. Je třeba si uvědomit, že na teenagera mají věci mnohem větší psychický dopad, že je vidí jaksi zveličeněji. A tudíž na ně mnohdy reaguje přehnaně. Sama si vybavuju řadu situací ze svého mladšího věku, které jsem tehdy viděla jako jakýsi srdcedrásající "nepřekonatelný" problém a dnes se tomu všemu jen směju a kroutím sama nad sebou hlavou. :) Co se pak týká konkrétně tohoto seriálu, začne to jako "slabý čajíček" běžných problémů středoškoláků, ale vyhrocuje se to do šokujících mezí, které člověka dokážou zanechat v slzách a v čirém zoufalství a lítosti. A přitom je to celé velmi autentické a podobné věci se bezpochyby dějí. Zkrátka a jednoduše, je to velmi silný seriál, který je třeba vidět. Oceňuju jeho mnohé kvality, které se mi jen potvrdily po zhlédnutí filmu o filmu "Beyond the reasons". Také mě překvapila propracovaná a uvěřitelná psychologie jednotlivých postav. Snad jediné, co mi vadilo, byl neuzavřený konec. Tohle totiž potřebovalo silnou tečku a ne otevřená vrátka do druhé série. Ale to je vše - jinak na mně seriál zanechal hluboký dojem. ~(4,5)~ ()

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaháčkovalo mě to už od samotného začátku, i když mi na seriálu něco nesedělo, jenže jsem neuměl přesně popsat, co to přesně je. A teď už to ani nedokáži odhalit, jelikož ten pocit v polovině série úplně zmizel. Poté mi zbyl jen děsivý, smutný, ale potřebný příběh s co nejlidštěji napsanými postavami, s absencí černobílého vidění světa a bez povrchních a ukvapených soudů. Prolínání dvou časových rovin, přesný střih, práce s hudbou a prostor pro různé teorie mě naštěstí ujišťovaly, že se stále jedná o pouhou fikci, jakkoli detailní a pravděpodobnou. (Netflix) ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Na seriál 13 Reasons Why mě nalákalo zde napsané slovíčko mysteriózní. No, i když to bylo ze žánrové stránky trochu zklamání, z té filmářské už se to říct nedá. Skvěle se mi seriál sledoval, ale kdybych měla dělat analýzu psychického stavu Hannah Bakerové, asi bych ji definovala slovem drama queen. O nic jiného ve scénáři totiž nejde. A i když měl ukázat pouze to, jak si střední škola zahrává s duševním zdravím studentů a jaké následky tyto hry mohou mít, můj názor je ten, že většinu z toho, co si prožila Hannah, si prožil každý třetí člověk, takže já hodnotím s rezervou. Aby se pochopilo, kam tím mířím, zkrátka a dobře, filmařsky, herecky a scénáristicky je tento seriál na vrcholu, ale nemůžu tomu uznat tu velmi velmi americkou dramatičnost. Problémem také je, že nejméně sympatickou postavou je zde právě ona zesnulá Hannah, takže mi její sebevražda byla tak trochu jedno. Na druhé straně miloučký Clay se po mých emocích vozil jako na horské dráze, ale konečný dojem z jeho postavy je spíš super. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně mě to bavilo ze začátku, kdy máme možnost poznávat jednotlivé postavy, po druhé polovině už tam bylo dost vaty a přišlo mi to trochu natahované. Díky dobrému scénáři a výtečnému castingu to ale dokáže udržet pozornost téměř nepřetržitě, a o silné momenty tu díky tomu není nouze. (SPOILER) Se samotným závěrem a v podstatě i konceptem mám ale trochu problém, protože mi přijde nepochopitelné, jak někdo pevně rozhodnutý vzít si vlastní život dokáže ještě předtím najít sílu a motivaci k tomu, aby nahrál všechny ty kazety. Každopádně výborný seriál, originální a s velkým potenciálem oslovit nejenom samotné studenty. PS: Už jsem zmínil jak je ústřední dvojka fantasticky obsazená? ()

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

Seriál je super na sledování, zasloužil by i 4 hvězdy. Bohužel jsem četla knihu a z toho důvodu trpím pocitem, že tvůrci zbytečně vše prodlužují a postupně jsem začala ztrácet motivaci koukat se dál. Pokud jste knihu nečetli, věřím, že Vám motivace vydrží až dokonce, každopádně se budete asi muset poprat s tím, že hlavní postavy občas opravdu lezou na nervy. Protože Hannah občas věci zbytečně překrucuje (což je lidské, když se cítíme blbě, tak to všechny okolnosti jen podporují - ale Hannah to vyhání do extrému) a Clay se opravdu čím dál víc choval jako pitomec (a zrovna u jeho postavy jsem měla pocit, že nad věcmi bude víc přemýšlet a nespadne tak nízko...) ()

Galerie (218)

Zajímavosti (3)

  • Ke konci epizody můžeme u Claye (Dylan Minnette) na poličce vidět knihu s názvem „Broken Symmetry“. Toto označení je termín, popisující fenomén, jaké činnosti vedou k rozhodnutí spáchat sebevraždu. To také označuje příběh Hannah (Katherine Langford), a co ji vedlo k tomu, vzít si život. (Kacitr)
  • Tříminutovou scénu sebevraždy, kdy si Hannah (Katherine Langford) ve vaně přeřezává tepny, nechal Netflix po nátlaku vystřihnout. „Chtěl jsem zobrazit ošklivou a bolestivou realitu,“ řekl ke scéně sebevraždy tvůrce seriálu Brian Yorke s tím, že chtěl jejím naturalistickým zobrazením všechny odradit od napodobování. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama