Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek "12 hrdinů" se odehrává v trýznivých dnech, které následovaly po událostech 11. září 2001. Americká speciální jednotka vedená kapitánem Mitchem Nelsonem (Hemsworth) je vybrána, aby byla jako první poslána do Afghánistánu na velice nebezpečnou misi. Musí zde v drsných horách přesvědčit generála Severní Aliance Dostuma, aby se k nim připojil v boji proti společnému nepříteli: Talibánu a jejich spojencům z Al-Káidy. Kromě překonání vzájemné nedůvěry a obrovských kulturních rozdílů musí Američané – zvyklí na moderní způsob boje – přijmout prastarou strategii válčení na koních. Navzdory této rozpačité alianci musí noví spojenci čelit drtivé převaze – nelítostnému nepříteli, který nebere zajatce. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (234)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Thor a generál Zod na koních proti Talibancům. Formálně dobře natočené, ale chybí tomu přesah. Lidsky rozměr. Fuglsig ve své prvotině nenabízí nic extra. Prostě jen glorifikace amerického způsobu válčení (naházíme tam bomby). Akční scény koně vs tanky jsou ale povedené a řádně syrové. Škoda jen, že se nevěnuje více uzbeckému generálovi. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

ale áno, náhoda a scenár to tak chceli, všetci prežili, a pri akciach bolo na čo pozerať. Milovníkom vojnovych filmov odporúčam. A ten afgánsko- uzbecký generál mal pravdu. Z Ameriky sa stal len ďalší kmeň. Pokiaľ ostanete ste priatelia, pokiaľ odídete, ste nepriateľom. Ktosi kedysi v nejakom filme povedal, Afganistan nikdy vo svojej histórii si žiadna ríša, žiadna mocnosť nepodriadila. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak o téhle misi samozřejmě nic nevím a pokud se to alespoň částečně odehrálo tak jak nám filmaři předložili, musím před těma klukama ze speciální jednotky smeknout. To k reálu. Ohledně filmu je to horší. Americký patriotismus je z něj na diváka opět lit doslova kýblem. Já si uvědomuji, že Amíci to berou jinak. Opravdu, vážně a od srdíčka. A dokonce se mi to na nich líbí. Kde jsme my se svojí národní hrdostí a patriotismem? A přitom máme nač být hrdí. Dokonce na osobnosti a veliké události z dob, kdy se americkou prérijí teprve proháněl Vinetů a Tashunko Sapa... Uvědomil jsem si to onehdá opět u sledování seriálu Amerického Chopperu v TV. Nějaká nadace na 11.9. si zadala u staříka udělat motorku s odkazem na tuto tragédii. Kucí udělali celkem pěknej stroj a na nádrž dali znaky všech hasičských jednotek co tam tehdy při opravdu statečné záchraně lidí z evakuovaných Dvojčat zařvali. Domalovali k nim černou pásku a když se pak motorka ukazovala veřejnosti (točeno to bylo 2016) spousta Amíků při pohledu na mototku slzela a držela se pravou rukou na srdci! A to ani nebyli příbuzní obětí. Takže chápu, mají to jinak, zároveň ale točí filmy nejen pro vlastní publikum a tak by měl někdo normální to vlastenectví hrdinů krapet brzdit. Lokace z Afghánu (pokud to skutečně byl Afghán) byly krásné a i bojové scény celkem ušly. Samozřejmě oku znalce neušlo, že GRAD byl namontován an americkém náklaďáku a bylo tam toho více... Také bych se moc divil, kdyby jeden dušman s těžkým kulometem na pickupu nesundal najíždějící útočníky na koních až by řízky létaly... Nikdo také nevysvětlil, jak se najednou těch zbylých 6 z Alama naučilo jezdit na koni, když je dostali i oni... Nu což. B-52 potěšila i ty nálety. Díky počítačovým animacím dnes filmaři dokáží zázraky. Film beru jako takový dobrodružný výlet, něco jako ,,Divokým Kurdistánem'' a jen se dohaduji jak to mohlo být ve skutečnosti. Dávám za 3 pytle ovsa jako dar generálovi. * * * ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Kdo by neměl nějakou páru o reálnosti příběhu, tak by ihned filmu napálil odpad (i já bych se zařadil mezi tuto skupinu). Ale podle expertů se film zařazuje se svou zápletkou mezi jeden z nejvěrohodněji zpracovaných snímků založeném na skutečné události. Obsazení nadmíru slušné, ze začátku jsem Hemsworthovi jeho roli moc nevěřil, moc v něm vidím toho Thora, ale po čase jsem si na něj zvykl (na uvěřitelnosti jeho role vojenského kapitána mu jednoznačně pomáhá ten jeho chraplavý a hluboký hlas). Zalíbilo se mi, že se film věnuje i místnímu generálovi a jeho motivaci vůči Talibánu, celkově se snaží vykrslit jeho naprosto odlišnou naturu a těžký život v Afghánistánu. Boje zpracované na vysoké úrovni, i Michael Bay by za ty monstrozní výbuchy musel dát palec nahoru. Je skoro až s podivem, že to všech dvanáct hrdinů přežilo, ono ty útoky na koních vstříc tankům a pěchotě bojovníků se daly považovat skoro až jako jasná sebevražda, ale s pomocí notné dávky štěstí a také díky místním válečníkům dokázali neuvěřitelnou věc, a to udržet se naživu. Mělo to scénáristické nedostatky, scény plné patosu, ale ve výsledku z toho vznik ucházející válečný počin. Za mě dávám 73 % ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Už sme tu mali 7 statočných, 12 rozhnevaných, a tentokrát tu máme 12 nesmrteľných ... teda pardón, silných. Tí chlapíci museli mať pri sebe hádam všetkých svätých, ináč si to neviem vysvetliť. Film ponúka presne to, čo od amerického vojnového filmu čakáte ... dostatok akcie a motivačných reči ... nudiť sa nestihnete. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (12)

  • Američtí vojáci opravdu dali generálu Dostumovi dárek. Nejprve mu dali krmivo pro koně, které ho moc nepotěšilo. Tak mu poté dali vodku, kterou už ocenil. (Gordy34)
  • Film je založen na ne-fiktivní knize Douga Stantona „Vojáci na koních“, která vypráví o akcích CIA v Afganistánu. (Tomas_TM)

Reklama

Reklama