Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 2

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (127)

emma53 

všechny recenze uživatele

To je přesně ten typ filmů, které jsou už dnes, co se týká dějin pro mnohé nezáživné. Proto je zapotřebí hodně velkého umu, aby byl divák vtažen tak, aby se nenudil, přemýšlel a pak se šel třeba mrknout na historii víc do hloubky, jak to někdy dělám. Lituju, ale přiznávám, že jsem se místy silně nudila, nic mě nenutilo vrhnout se do googlu a to je podle mě velká škoda. Mám ráda Vetchého, který se snažil dát své postavě maximum, nicméně pro mě byl tentokrát Miroslav Donutil ten, který to z mého pohledu hrál naprosto bezkonkurenčně skvěle. Velká škoda, zřejmě byla chyba ve zpracování, jinak to nevidím. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Když už někdo zná Rašína, tak jako ministra financí, což ve dvou dílech vůbec není zachyceno. Na druhou stranu, co dělal předtím o tom jsem nevěděl zhola nic. V tomto snímku se dost dozvíte i o Kramářovi (prvním premiérovi ČSR), neboť s Rašínem sdíleli kriminální celu. Herecky nemám co vytknout, situace jsou vcelku dramatické (hlavně druhý díl), jen bych přidal více zobrazení dat (to mi dost chybělo, když byli pořád v base). Prostě někdo bojoval venku (Masaryk) a někdo uvnitř jako Rašín. ()

Reklama

dom156 

všechny recenze uživatele

Jako rozpracovaný návrh velmi dobrý, jako finální dílo průměr. Máme možnost vidět život Rašína během války, v lágru a pak jak ho zastřelí. Jako dobrý, ale když první díl pojednává a jeho životu za války, který mě celkem bavil. Druhý pojednává o životě ve vězení, který má velmi slabý rozjezd, ale interakce s Kramářem (Donutil) byly velmi zajímavé, jen škoda, že jich zde bylo tak málo. Bohužel jsme se vůbec nedozvěděli, co učinil za dob první republiky, když byl ministrem financí, to vše si musím následně přečíst na internetu, jelikož ve filmu o tom není ani zmínka. Tento fakt považuji za výrazné mínus, jelikož historický film, který pojednává o určité postavě z dějin by měl být komplexní a s nadhledem. Díky těmto skutečnostem nemohu dát jiné než pouze průměrné hodnocení. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Film o dejinách, kde sú dejiny len kulisou, na ktorej pozadí vedú 2 páni síce občas emotívnu, ale skoro akademicky noblesnú debatu o podobe českej štátnosti. Aj po čase strávenom v spoločnej cele sa stále oslovujú pane doktore! Čo to dá nezainteresovanému divákovi - 2 hodiny nudy. Za multietnický štát (napr. všeslovanskú ruskú monarchiu, Československo, EU), či za národ? S Ruskom alebo s USA? Keďže ani po sto rokoch sme nenašli v týchto otázkach zhodu, možno je čas uznať, že je to vlastne jedno. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavé televizní zpracování postav, na které se už vzpomíná pouze v hodinách dějepisu a troufám si říct, že průměrnému Čechovi už téměř nic neříkají. A je to velká škoda. I proto vzdávám hold autorům, že si vybrali nelehké téma a zpracovali ho do dvoudílného filmu. Ano, možná místy to chtělo více střihačských nůžek, ale i tak je to výjimečně kvalitní televizní podívaná s československou historií, na kterou bychom neměli zapomínat. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)
  • Film rekonstruuje Rašínův život na základě deníků jeho manželky. Štábu zápisky půjčila politikova rodina. Scénář se tak mohl opřít o skutečné emoce, které prožívali jeho nejbližší. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama