Reklama

Reklama

Akční drama ze současnosti se odehrává v západním Texasu, kde je prakticky nemožné odlišit poctivého člověka od psance. Dva bratři - Toby (Chris Pine), rozvedený otec s čistým trestním rejstříkem, který chce svému synovi zajistit lepší život, a vznětlivý bývalý zločinec Tanner (Ben Foster) - se rozhodnou společně vyloupit celý řetězec poboček velké banky, která jim chce zabavit rodinné pozemky. Tyto loupeže jsou součástí zoufalého plánu, jak opět získat pevnou půdu pod nohama i budoucnost, jež jim byla ukradena silami, proti kterým jsou oba bratři bezmocní. Pomsta je zpočátku sladká, dokud se však sourozenci neocitnou v hledáčku neúprosného, obhroublého texaského šerifa (Jeff Bridges), který si chce před odchodem do výslužby připsat na konto ještě jeden triumfální úspěch. Zatímco do splnění plánu zbývá jediná loupež, schyluje se k velkému zúčtování, v němž se střetnou poctivý strážce zákona a dva bratři, kteří kromě rodiny nemají pro co žít. (HBO Europe)

(více)

Recenze (480)

verbal 

všechny recenze uživatele

Fantasticky zahraný stominutový otravný opruz o tom, jaký je Texas bezútěšný a na piču, plný existenčně živořících mongoloidů a neméně mentálně brilantních militantních kokotů s nalubrikovanými laufy útočných pušek. A jak už to v těch „obyčejných příbězích“ o „obyčejných lidech“ bývá, chvílemi u toho litujete, že nemáte gumovou páteř, abyste se při té snůšce bizarně kokotích keců a sáhodlouhých záběrech chuchvalců laskavce, mnohoznačně se prohánějících po depresivně prašných pláních, mohli aspoň kousat do prdele nudou. Typická osralovka s přiblblou pointou, která však má pár světlých momentů a jakous takous atmosféru, a již za doprovodu sugestivních plísní rachitického kompostéra Mikuláše Jeskyně dostrkalo famózní trio sympatická Borovice, slizký Hýčkal a huhňavé Mosty s odřenou mimikou ke známce 2,5094547265 za umělecký dojem. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

K tomuhle malýmu nenápadnýmu klenůtku mám jediný - CHLAPI SOBĚ ! Jeden z nejkrásnějších filmových konců co jsem kdy viděl. Není to žádnej western bože, ani moderní western ani nevím jakej ještě western, je to prostě o chlapech o jejich srdci, duši,děsech -běsech a ač to tak nemusí vypadat především o jejich smyslu pro čest a ochotu nést za cokoli následky bez jedinýho fňuknutí na krutost života. Stačí trošku přemýšlet nad tím co tam ti chlapi dělají a proč. Našel jsem si tam tolik silných momentů jako nenajdu ani v deseti filmech dohromady. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborne napísaný moderný western o texaských rangeroch a bankových lupičoch. Herci si to dávajú, dialógy sú výživné, je tam primerane humoru aj streľby a krvi. A má to perfektnú kameru a hudbu Nicka Cavea. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Čistý post-western, který na staré časy nevzpomíná s láskou, ale lamentuje nad bídností současnosti, která kovbojům nepřeje. Teskná historka z pohraničí, která vládne castingem, i čistou režií. Jen toho divadelního postávání na verandě s pivkem v ruce a filozofií na rtech je možná chvílemi až moc. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pojem novodobý western mě ze začátku trošku zarazil, ale koneckonců proč by ne. Film se odehrává v Texasu a kromě dobráckého šerifa, kterého tu naprosto luxusně hraje Jeff Bridges, tu jsou i dva kluci, kteří vykrádají banky a já se jim celý film snažím porozumět, což mi popravdě moc nejde a závěrečná pointa tomu také moc nepřidá. Nicméně kvůli prostředí a vzorovém představení texaské nátury, která se s ničím a nikým nesere, stojí za to tenhle film vidět. Mám i trošku pocit, že to je ten důvod, proč tenhle film vlastně vznikl. Taková náborařské video: "Staň se Texasanem…pokud na to máš koule." Dodatek: A tady ti pustíme film Hell or High Water, který nás představí v té nejsyrovější podobě a k tomu si ještě užiješ nádherné scenérie, se kterými kameraman nešetřil, aby tak zvýraznil krásu vyprahlé pustiny. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

9/10. Venkovská atmosféra až na půdu. Naháněčka texaských rangerů s dvojicí charismatických bankovních lupičů je fantasticky zvládnutá od začátku do konce. U některých záběrů bych dokázal hodiny relaxovat, až tak parádně natočený to je. Připočítejte si skvostnou paletu barev, chytlavé dialogy a hudbu Nicka Cagea. Hrozná pecka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $27,007,844Tržby Celosvetovo $37,879,877Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,701,472Tržby za predaj DVD v USA $4,510,019║ V celku poctivý jednosmerný film o vykrádačoch bánk, ktorý nemá žiadne veľké odbočky ale určite strhne aj vďaka hereckým výkonom. /70%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Duch Cormacka McCarthyho se vznáší ve vzduchu, tahle země není pro starý...a to doslova... Scénář Taylora Sheridana má v sobě jakousi zvláštní nostalgii, která vyvěrá v sociálně kritický spodní podtón...něco k pochopení toho, proč stará Amerika umřela spolu s Reganem a proč dnes tolik lidí volí Trumpa... O podstatě kapitalismu, který požírá svoje děti a kanibalisticky i sám sebe...zajímavá paralela s tím, co u nás píše třeba Jiří Hájíček ve své volné venkovské trilogii morálního neklidu specificky pak v Dešťové holi...o vztahu a propojení lidí a půdy...a o tom, že dnes dochází k obrovským spekulacím a skupování půdy...o dějinných zlomech, k nimž pozemkové transfery patří... Jedna dlouhá éra západní civilizace právě ted končí a začíná jiná...a my jsme na prahu... Silný film! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čistá esence z Cormacka McCarthyho, o které si regulérní adaptace jeho děl mohou nechat akorát tak sladce zdát. Bez nadsázky nejlepší filmový neo-western, u kterého je až zarážející, na kolika úrovních funguje a to bez jakýchkoli případných "ale". Funguje to bez výhrad jako žánrovka, jako studie skvostně napsaných (a bez výjimky neméně skvostně zahraných) charakterů, jako hypnotická pocitovka těžící z Cavea a nekonečných texaských dálav i kamery, co je umí náležitě p(r)odat, jako odraz doby i sociální sonda do duše makající republikánské třídy, co nic nemá, banky se po ní vozí a okolnosti je nutí jít od úvěru k úvěru a z dluhu do dluhu (žádný jiný film vám tak názornou a nenásilnou formou neukáže, proč si Amerika zvolila právě Trumpa), jako učebnice minimalistických dialogů "vo něčem", byť zdánlivě "vo ničem", jako... No, na stejné vlně by se dalo pokračovat dlouho. Dlouhá léta jsem neviděl film, který by tak umně stíral hranice mezi čirým žánrovým potěšením a existenciální festivalovkou. Za mě prostě a jednoduše okamžitá klasika; a to nejen v rámci "peckinpahovského" žánru. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Chlapácká podívaná. Žádný moderní high tech píčovinky jen Texas a jeho svérázní obyvatelé. Jednoduchej příběh, kde jsou proti sobě postavené sympatické postavy a skutečný zloduch jsou banky vedené tlustými úředníky, co obírají lidi pomalu ale jistě. Záběry ze shora na krajinu (á la True Detective) musíte milovat stejně jako skvělej hudební doprovod. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TEĎ MĚ DOBŘE POSLOUCHEJ BRÁCHO. JESTLI NECHCEŠ BEJT ČERNOU SKVRNOU V ŽIVOTĚ SVÝCH SYNŮ, TAK BUĎ PUMOU“...“ /// Dva bráchové, co se staraj o příběhovej vzruch a dva rangeři, vnášející do filmu poklidnou westernovou atmosféru. Bridges perlí, k tomu hraje country a do toho tvrděj muziku (děj) Pine a Foster. Sledujeme vejlet po mrtvejch texaskejch městech, ze kterejch poznáme akorát banku a restauraci a zbejvá nám se rozhodnout, komu držet palečky… Černá úvaha na téma: „Jak vyléčit nemoc zvanou chudoba“, která zaujme příběhem a westernovou filmařinou. Jednoduchá, funkční a sympatická jednohubka, hladící filmovou duši. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Baví mě soundtracky plný Nicka Cave. 2.) Jsem ochotnej bankovním lupičům odpustit zabití. 3.) Thx za titule „GaRaN_ & hEmy“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušná old school robbery krimi, která staví především na desertní atmosféře a trojici skvělých herců. Ben Foster je klasicky magor, Chris Pine jako obvykle výborný, poslední dobou si vybírá slušné filmy ( zřejmě brzy poletí do Topky) a Jeff Bridges se do role texaského šerifa hodil parádně. Nenudil jsem se ani chvíli, jen škoda, že zde není vůbec žádné gore, které by se zde i hodilo, jinak super. 80% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Mám rád příběhy lidí, kteří mají v životě většinu věcí špatně a přesto by nic neměnili. Čert tomu chtěl, že se takové příběhy často odehrávají v Texasu. Z vloupaček Tobyho a Tannera mám pocit palčivého stesku po starých časech, které se nevrátí a brumlavý ranger Jeffa Bridgese piluje westernové kontury téměř k dokonalosti. V kombinaci s perfektní kamerou, která všechny širé dálavy zabírá s pohlcující zasněností, nemám daleko k nejvyššímu hodnocení. Zabraňuje mi v něm jediné - neodbytný pocit, že opisování z Tahle země není pro starý bylo až příliš. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Boli čierni alebo bieli?“ – „Myslíte ich duše, či kožu?“ – „Dušu z toho zatiaľ vynechajme.“ Naprieč celým filmom (z produkcie Petra Berga) sa nesie zaujímavá osudová a stratená atmosféra zmaru, letargie, nešťastia a zbytočnosti života (najviac asi v scéne s požiarmi?). Do značnej miery tomu pomáha i soundtrack plný country pesničiek. Bohužiaľ, inak je tento film dosť nezaujímavý. Vzťah bratov nie je úplne márna vec, ale je to dosť klišé. Bridges je nesympatický, protivný a rasistický kretén (tak mi napadá provokatívna myšlienka, aký odkaz tým chce Akadémia poslať, keď takúto postavu nominuje na Oscara...?). Mnohým scénam chýba náboj, iskra, intenzita. Postavy akoby boli vopred vzdané, zmierené a odovzdané, nevyhnutne smerujúce k drsnému koncu, o ktorom tušia, že bude riadne temný, no nemôžu konať inak, lebo je to v nich a proti sebe človek ísť nemôže. O samotný prípad lúpeží nejde. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tenhle film je tak trochu důkaz, že ty nejjednodušší příběhy pořád fungujou nejlíp. V podstatě tomu stačí nasadit hezkej vizuál, obsadit sympatické herce, dát tomu kontrast mezi mladými lupiči a starým policajtem, pustit k tomu padnoucí soundtrak a občas si lehce zamoralizovat a výsledek snad ani nemůže zklamat. Jasně, neohromí, ale jako taková napůl westernová jízda po nejzapadlejších koutech Texasu to funguje skvěle. 7/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Silný postavy navíc skvělý herecky, krvavá zábavná story na téma "average Joes" X bankovní systém a destrukce kovbojský ekonomiky, emotivní podnětný finále, živá režie, dokonalý soundtrack (Scott H. Biram, Colter Wall, Chris Stapleton, Cave & Ellis...) co si užívám už nějaký ten týden, nádhera jihovýchodu (New Mexico) a všehovšudy parádní Americana neo-western. ()

Související novinky

Ben Foster jako Jan Žižka

Ben Foster jako Jan Žižka

24.08.2018

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Je jím americký herec Ben Foster,… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Kdo bude moderovat Oscary?

Kdo bude moderovat Oscary?

06.12.2016

Za pár měsíců nás jako každý rok čeká předávání Oscarů. Hollywoodská smetánka se tentokrát sejde 26. února, a teď konečně víme, kdo jí bude bavit. Role moderátora se poprvé ve své kariéře ujal Jimmy… (více)

Reklama

Reklama