Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak se irský mladík bez budoucnosti stane součástí anglické šlechty 18. století? Odpověď Barryho Lyndona (Ryan O’Neil) je stručná: jakýmkoli možným způsobem! Barry je snaživý žadatel o ruku, účastník soubojů, pobuda, voják v Sedmileté válce, flamendr, špión i falešný karetní hráč – to jsou jeho zastávky na cestě nahoru za bohatstvím a postavením v této přepychové filmové verzi románu Williama Makepeace Thackeryho natočené Stanleym Kubrickem. Pro zvládnutí tohoto nádherně vystavěného a úskočně satirického filmu se Kubrick nechal inspirovat díly malířů té doby. Kostýmy i scény byly pečlivě vyrobeny v dobovém stylu a pro natáčení interiérů i exteriérů v přirozeném světle byly vyvinuty novátorské čočky. A výsledek? Barry Lyndon přetrvává jako zlomový film, který přenáší historické období na filmové plátno tak živě, jako žádný jiný film před ním ani po něm. (Magic Box)

(více)

Recenze (441)

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Film, který vznikl z jediného důvodu: abychom dostali nádherné náměty na pohlednice. Nemaloval jste obrazy, ale točil film - není to trochu málo, Mistře? V rámci žánru za 3,5. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlý příběh fascinující svou epičností. Povdely se exteriéry, interiéry i kostýmy a některá hudba (hlavně Sarabande od Händela). Barry působí velmi důvěryhodně, ale vypravěč a některé scény (např. s dýmkou) zcela rozporují dosavadní průběh a činí Barryho velmi nekonzistentním. Dokonává to pak absurdní scéna, kde Barrymu prasknou nervy. Ve vrcholné scéně pak absurdně zahodí svou šanci. Rušivé bylo i předchozí oznamování vypravěče, co se stane, a vysvětlování různých příčin příběhu. Ve filmu snad není žádná kladná (sympatická) postava, i lady Lyndon na konci filmu stále zůstává pod vládou mužů. ()

SirGawain 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní historický film s těmi nejdůvěryhodnějšími kostými, které jsem kdy viděl. Kubrick je prostě skvělej režisér. Hodně skvělej režisér. ()

DAF1 

všechny recenze uživatele

Taková jemnější a uhlazenější verze Formanova Amadea, ovšem s poněkud horším hudebním doprovodem. Stanley Kubrick dokazuje, že je všestranný umělec, který si poradí s každým tématem. ()

Pierret 

všechny recenze uživatele

Byl jsem stržen do propasti života jednoho Irského flákače. Musím ocenit geniální hlas vypravěče, úžasně výpravné scény, pěknou holku v Barryho posteli a krásné karetní triky :). Je to trochu moc dlouhé, ale "Prostě Kubrick!" ()

Weirdman 

všechny recenze uživatele

9/10... Lyndona postretlo kopec náhod, avšak nie je vôbec náhodné, že sa mi spracovanie jeho životných peripetii neskutoče páčilo... Ľahko čitateľný snímok, ktorý je aj napriek tomuto faktu hlboký, zmysluplný, funkčný a neumelý... ()

radimartin 

všechny recenze uživatele

[Literární předloha: W.M. Thackeray - Barry Lyndon] Obrazově nesmírně vydařený portrét ducha mravů doby Diderotovi a Voltairovi. ()

vdv 

všechny recenze uživatele

jediné co by se dalo tomutu úchvatnému filmu vytýkat je délka, tři hodiny mohou být pro někoho opravdu moc, já ale rozhodně nemůžu říct, že bych se při sledování tohoto filmu třeba jen chvíli nudil ()

Plague. 

všechny recenze uživatele

První část byla výborná, ale část druhá film potopila. Příliš dlouhá stopáž pak ubrala hodnocení na pouhé 3*. Na druhou stranu se jedná o nádherné historické umístění se skvělou kamerou (ony pověstné scény při svíčkách se opravdu jinde nevidí). ()

JohnCoffe 

všechny recenze uživatele

asi nejlepší možné vykreslení tehdejší Evropy..nevadila mi ani 3 hodinová stopáž filmu které sem se na začátku docela bál..film mě ale nijak neoslovil a vlastně sem nepovhopil co chtěl Kubrick tímhle filmem sdělit..70% ()

Goodmen 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že ne úplně všechny Kubrickovy filmy se mi líbili (Mechanický pomeranč, 2001) a občas jsem si říkal proč je Stanley považován za jednoho z nejlepších režisérů všech dob. Po Barry Lyndonovi už vím proč. Barry Lyndon je prostě úžasný film s brilantní výpravou a nádhernými kostýmy. A samotná režie je přímo mistrovská a celý film je díky Kubrickovi propracován do nejmenšího detailu. Skvělý pohled do společnosti 18. století, úžasní herci (obzvláště Ryan O'Neal, který podává životní výkon) a hlavně se mi líbí styl - méně keců a více hudby. Barry Lyndon je přímo filmová lahůdka, která se zařadila mezi mé nejlepší filmy co jsem, kdy viděl a na konci jsem měl chuť si ho pustit znovu. Rozhodně se však jedná o film, který nemusí být úplně pro každého, díky velmi pomalému stylu vyprávění. P.S.: Neexistuje náhodou ještě nějaká prodloužená verze? ()

Formanovec 

všechny recenze uživatele

I na Kubricka velice rozvleklý film, který má bezpochyby obrovské klady (kamera, hudba, kostýmy), ale prostě si nemohu pomoct, že jsem se za těch 184 minut občas nudil a to se u filmu, kterému bych měl dát 5* stávat nesmí. Takže velice slušné 4*, ale asi už se na to znovu nepodívám. 80% ()

wandall 

všechny recenze uživatele

3hodinový historický nenudící snímek s fantastickou výpravou by byl pro mě jistě 5-ti hvězdičkovou záležitostí,ALE to bych nesměl prvně číst knižní předlohu.Jakožto fanoušek výborné knížky mě Pan Kubrick zklamal...Podstatně ubylo humoru,kterého bylo v knize požehnaně a od druhé půle a obzvlášť ke konci a na konci;) dostává předloha pěkně na frak,což zamrzí o to víc,když všichni moc dobře víme jaký jste byl puntičkář Mistře Kubricku...Kniha 94% , Film 77% ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Jen výjimečně se dívám na film dvakrát po sobě jako v tomhle případě. Oceňuju všechno: nevšední námět - chudý Ir, který se za sedmileté války stane pruským vojákem; sugestivní hudba; obrazy krajiny, kdy člověka napadne, že je tak krásná, že snad ani nemůže být skutečná; O´Nealův herecký výkon, který dal postavě přesně to, co měla mít; reálie a kostýmy jako odpozorované z rokokových obrazů; sarkastický a zároveň vtipný komentář; lineárně plynoucí děj. A bizarní napudrované postavy: reverend, účetní, Balibary. Jistě by nějaký chytrák z toho dokázal udělat pětidílný seriál, celé by to rozmělnil a zkazil. Takhle mě to uchvátilo. ()

Joostas 

všechny recenze uživatele

Už W.Allen si všiml,jak je krajina,zejména venkovská v anglických filmech krásná.Barry L. je Kubrickem neskutečně pomalu vyprávěný příběh plný lidských nesnází,citových i vnějších.A obrazy vytvořené v tomto tříhodinovém spektáklu jsou opravdovou lenoškou pro oči,jak říkal H.Matisse. ()

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama