Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (916)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Můj děda je rád, když jednou za rok dojde do kostela, babička se za tu dobu vybičuje zhruba k jednomu pletenému svetru, no a Clint natočí film... Navíc takovým stylem, že se všichni jeho mladší kolegové můžou vrátit zpátky do režisérských plenek. Mám ale jeden problém. Číslo 208. Sully se proslavil 208mi vteřinami, film o něm zase tím, že v něm těch 208 vteřin opakuje přibližně tak sedmkrát. To dělá skoro 25 minut z hodiny a půl. Každá opakovačka byla čupr, což o to, akorát chci říct, že s kapitánem jsem se ztotožnil jen díky tomu, že se ztotožňuju s herectvím Tomáše Hankse a ne proto, že by mně to umožnilo samotné vyprávění příběhu. To ale nic nemění na tom, že až sebou do Hudsonu plácnu já, chci aby o tom točil Eastwood. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Drama o zakomplexovaném dědkovi. Říkal jsem si, to není možné, že je Tom Hanks takový prďola a že tak děsně sešel. To ho určitě namaskovali...Tak jsem si zadal na googlu jeho fotky z roku 2016 a on tak opravdu vypadá :-( Vždyť by mohl hrát fotra Johnu Travoltovi! Joan Collins, která má 83 let, by mohla hrát jeho vnučku! ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Komorní humanistické drama tak, jak jej zvládá opravdu jen Clint. Narativní minimalismus, který nás zcela vtáhne do děje zásluhou uvěřitelně vykreslených postav a promyšlené dějové konstrukce, která opakováním a variací silných motivů (přistání letadla z několika perspektiv, emotivní telefonické rozhovory s Laurou Linney) utváří nesmírně komplexní studii klíčové události i psychiky člověka, jenž je navzdory očividnému hrdinství a umu nespravedlivě vržen do stínu pochybností a výčitek. Sice tentokráte bez přidané "Eastwoodovské" hodnoty či scény, která by mi opravdu nesmazatelně vletěla do paměti (opravuji - na pamět :), ale zato bez jakýchkoli řemeslných chybiček, zbytečného patosu a nedůstojného zefektování ústřední nehodové sekvence. Hanks tradičně bravurní a dědečkovsky dobrácký, Eckhart ho pak vskutku znamenitě doplňuje... 85% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přijde mi dost neuvěřitelný, že se podobný slyšení vůbec mohlo odehrát, místo aby kapitána ihned nesl celý národ v peřince, líbal mu zadek a nějaký prošetření se provedlo hezky potichu, důkladně a bez nervů pro něj. Ale holt žijeme v realitě, která je občas obrácená vzhůru nohama. Jo, Hanks s Eckhartem sázka najisto, Eastwood k tomu přistoupil dost komorně, s respektem a já vzhledem k jeho věku opět jen zírám. Na chladnou formu bylo těch emocí až dost. Takže film, který vám možná nevystřelí díru do čela, ale na který může mít zlý kecy vážně jen totální dement. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Přesně takový Eastwood, jak ho máme nejraději. Strohý, úsporný, přímočarý a tentokrát i skoro bez patosu. Rekonstrukce známé události v jeho podání není tak drtivě autentická, jako United 93, ani klasicky filmově podaná jako třeba The Flight. Pohybuje se na hraně, někde mezi tím a daří se to skvěle. V podstatě bez hluchého místa, co záběr to zátah kupředu. Scéna havárie neskutečná jak atmosférou, tak trikově. Další z filmů, kde spičková forma není berlička při nedostatku scénáristické hmoty, ale slouží přesně tam, kde se to očekává. Což se u filmů takovéhoto naturelu stává velmi zřídka. Nebýt Hankse správňáka na 126tý způsob (už to trochu unavuje) a závěrečných 30-60 sekund, bylo by to takřka dokonalé. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (22)

  • Kapitán trajektu Vincent Lombardi si zahral sám seba, je totiž skutočným kapitánom trajektu, ktorý ako prvý prišiel toho dňa k spadnutému lietadlu. (Astonko)
  • Zhruba v 52. minutě filmu, když probíhá scéna nouzového přistání letadla na řece Hudson, jsou na některých záběrech vidět na březích řeky rozkvětlé listnaté stromy, kdežto na jiných záběrech tam jsou holé stromy bez listů a sníh. (Lariiakqt)
  • Pro vytvoření místa havárie filmaři nejprve natočili záběry záchranných lodí obklopujících prázdné místo v řece Hudson. Tyto záběry byly následně zkombinovány s těmi ze studia, ve kterých byl umístěn vyřazený letoun A320 do uměle vytvořeného jezera. (imagoo)

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama