Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

LucyW. 

všechny recenze uživatele

Chtěla bych uvést na pravou míru, resp. objasnit název tohoto skvělého filmu (viz Eodeonovo hodnocení). Jde o klasický anglosaský citát z Grayovi Elegie psané na venkovském hřbitově: "Paths of glory lead but to the grave." Česky: "Stezky slávy nevedou nikam než do hrobu." Patří ke klasické britské školní vzdělanosti (jako u nás např. Máj). Je spjatá s vojenským prostředím, neboť tyto verše citoval podle legend generál James Wolfe před vítěznou bitvou u Quebecku, kde ovšem padl. Jinak na "Kubrikovsky" upřímném a nestraném popisu nelíbivé reality nějak nevidím protiválečné poslání, samozřejmě odhlédneme-li od faktu, že válka je nejlepším argumentem proti sobě samé. ()

Salmayo 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy nevyhledávám a ani je moc nemusím, ale tohle není zas tak válečný film. Logicky uvažující pěšáci se postaví nesmyslným rozhodnutím velících důstojníků, kteří nedokážou přijmout pravdu ostatních níže postavených.(eng) ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Fantasticky postavený (proti)válečný film, ve kterém se až tak nebojuje, ale hlavní síla spočívá v krutém příběhu kolem polního soudu, kdy jsou muži obviněni z prohřešku zbabělství, který se trestá smrtí zastřelením. V marném boji s pokrytectvím a systémem, který navzdory nesmyslnosti potřebuje exemplární odsouzení. ()

poet 

všechny recenze uživatele

Je vela filmov z vojnového prostredia ale Kubrick im vie dať osobitú atmosféru, ktorá ked vás chytí tak drží až do konca. Nezmyselnosť vojny a ľudských obetí je v tejto snímke vykreslená od postáv bežných vojakov až po generálov. Smutnou ironiou osudu sa stava ked sa na čelo armády dostane fanatik bez rozumu... ()

radekgfx 

všechny recenze uživatele

Testament lidského idealismu brodícího se oportunistickým bahnem. Tak satirické, tak teatrální, tak ideologické, tak tendenční, a přesto tak mrazivě zneklidňující. Jeden průchod francouzským zákopem, jedna variovaná dialogová replika a anachronní kolonka zůstane u tohoto filmu stovky let nezaškrtnutá. ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| MGM | Slabší Kubrick, veľmi dobrý film. Až úplne poznanie konfliktu ma film chytil a až do záverečných titulkov veľmi bavil. Trocha 12 Angry Men vibes, taká lite verzia, čiže výsosná zábava z 50tych rokov. Herci super, kamera typický Kubrick, ale bolo vidno, že jeho štýl sa tu ešte rodil, nie je to zas úplne on. Jo a, Kirk Douglas na hrad! Viac TU. | Hodnotenie: 8/10 | ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Anti-válečné filmy se můžou strefovat do celé řady aspektů války a jedním z nich jsou velitelé, pro něž je víc nějaké vyznamenání než životy jejich vojáků. Toto zacílení vede k představě, že vojáci jsou všude stejní (což není ultimátní pravda, ale v případě první světové to platí) a opravdovým nepřítelem tedy nejsou vojáci nepřátelské armády, nýbrž vlastní velení. Podobným tématem se zabýval i Železný Kříž - ten je však z roku 1977 a jeden z posledních v Peckinpahově kariéře. Stezky Slávy jsou o 20 let starší a také jedním z prvních film v Kubrickově kariéře. Současný divák se toho nemusí vůbec bát, protože se jedná o krátký film a současně má nosné téma i funkční vyprávění, které cíleně budí v divákovi frustraci a touhu po satisfakci - zase jsme u toho, že každý příběh je manipulací. Je fakt, že každá doba nese jistá kulturní i technologická omezení, takže Stezky Slávy nejsou tak filmařsky sugestivní a působivé, ale přesto diváka udrží těmi kvalitami, které napříč časem udržely. ()

JohnFarst 

všechny recenze uživatele

Cesty slávy mi nepadli až tak dobre na žalúdok ako som čakal. Áno, scénar je opäť raz výborný ale na mňa až moc ukecaný a na dnešnú dobu nepasujúci. Možno som sa mal viac odosobniť a skúsiť sa vžiť do role človeka, ktorý zažil krutosť vojny na vlastnej koži.. Práve tú krutosť a nezmyselnosť nám chce Kubrick prostredníctvom antivojnového zmýšlania hlavného hrdinu ukázať v čo najčistšej podobe. Hlavne scéna popravy je dosť krutá až mi behali zimomriavky po chrbte. Douglasovci majú herectvo v krvi, Kirk so svojou neodolateľnou briadkou hraje výborne čo mi došlo hlavne pri poslednej scéne, ktorá je vážne silná. Inak je tam priveľmi politikárčenia a aj keď o to vlasne ide má to dosť slabých a nezaujímavých chvíľ. ()

wellar 

všechny recenze uživatele

Dobry film ...Ambicioznost zatemnuje mozog... taky hnus som voci tomu generalovi pochytil ze som si prial byt vo filme a nieco spravit. Toto dielo ma zasa raz ubezpecilo ze Kubrick bol zaujimavy autor. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Vynikající protiválečný film. Bravurně ztvárněné charaktery postav (u Kubricka to snad ani jinak nejde), to samé se dá říct i o dialozích. Scenerie zákopové války i útoku na Mraveniště v čele s Kirkem Douglasem je velmi působivá a autentická. A závěrečná scéna je přímo geniální. Kubrick protě věděl, jak na to! ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděla válečnej film (asi týden :-)) a měla jsem nějakej absťák nebo co. A tak sem si vzpomněla, že už se mi delší dobu v kompu válí Stezky slávy. Navíc mě pak Kubrick naprosto odrovnal FMJ a tak volba padla přesně sem. Nic jsem si o tom nezjišťovala a čekala spíš nějakou válečnou vřavu. „Připraven zabít další Němce?“ Vojákovou nejlepší přítelkyní je puška, o tom žádná! „Buďte na ni hodný a ona bude hodná na vás!“ No, evidentně to nefunguje vždy. Předpokládat ztráty v celkové hodnotě 65%, tak to je na přesdržku, pane generále! Debata o tom, jak je v boji nejlepší padnou, je tak trochu děsivá…Já teda radši II.Světovou, Vietnam a novější válečný konflikty – to kvůli vymakanější technice a hlavně zbraním, ale jak se tady snažili dostat přes neutrální pole, v palebné linii – jak to tam bouchalo a svištěli kulky…tak to taky nebylo úplně marný! A ten generál byl fakt hajz! Teda oba! Ať si tam jdou sami…střílet do vlastních lidí! No, jenže pak nastal zlom v ději a došlo k procesu. Ta jeho nesmyslnost smrděla na sto honů – sem byla tak vzteklá! A při tom bubnování , bubnovalo srdce i mě. Ale ten závěr mě zklamal – ten zbytečnej sentiment si pan režisér mohl odpustit. Chtěla jsem právě za ten konec jednu hvězdu srazit, ale neudělám to, protože já mám ráda filmy, který na mě nějakým způsobem (jakýmkoli) zapůsobí – a tady na mě působila nasranost, jak dlouho ne! Na FMJ to sice nemá, ale i tak dám pět. A teď si jdu dát panáka, ať se trochu uklidním. :-) Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Pokud jste se někdy byli podívat na bojiště první světové války, tak potvrdíte, že tenhle film je natočen více než realisticky. Válka je zvrácenost sama o sobě, a když se k tomu ještě přidají zlí lidé, je zaděláno na brutalitu. Pokud chcete něco vědět o první světové válce, doporučuji Stezky slávy. Pro mě zatím nejlepší Kubrick (nebo zatím jediný "normální" - a navíc hodnotný i v porovnání s ostatními tvůrci). Naprostých 100% - 5*. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Výborně, tentokrát si u mě Kubrick poněkud vylepšil reputaci. Nebyl to jeden z těch filmů, v nichž se zabíjejí masy anonymních komparzistů, ale naopak mě překvapivou silou vtáhnul do děje. Připadala jsem si jako jeden z vojáků, v otupělosti potlačeného pudu sebezáchovy, nekrytý před palbou nepřátel a čekající na kulku do vlastního těla. Pak jsem se účastnila „velice férového“ vojenského soudu, byla nespravedlivě obviněna a popravena. Ještě dlouho potom moje rozzuřená dušička létala kolem hlav odpovědných důstojníků a nejradši by jim vyklovala oči z důlků. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Snímků z první války je jako šafránu. A kvalitních ještě méně. A proto si právě Stezek slávy musíme vážit ještě o to víc. Kritika zkostnatělých armádních hlav vedoucích tisíce a tisíce vojáků na jistou smrt a celé té vojenské absurditě. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Skvělý K. Douglas tváří v tvář lidské hlouposti a chtivosti. Je to válečný film, ale je to mnohem víc, je to osobní boj a statečnost jednoho muže, je to lidská omezenost, která se zde jeví ještě ohavnější než válka sama. ()

Punkey 

všechny recenze uživatele

Válečný film, kde není vyobrazen ani jeden nepřátelský voják, no proč ne. Protiválečný film, o nesmyslnosti rozkazů a při jejich neplnění následné potrestání, začíná jako klasické válečné drama, které se ve druhé polovině přehoupne v drama soudní. Všechno skvěle funguje včetně charismatického Kirka Douglase. Pět hvězd. ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama