Reklama

Reklama

Sedm samurajů

  • Japonsko Shichinin no samurai (více)
Trailer

Slavná legenda o hrstce odvážných, kteří se postavili na stranu bezbranných. Nejslavnější japonský film všech dob, předchůdce filmu Sedm statečných.
Těžko by se asi hledal někdo, kdo by neznal legendární americký western o hrstce statečných, kteří se v počtu chabých sedmi postaví přesile banditů, aby ochránili bezbrannou vesnici na odlehlém venkově proti rabování. Western Johna Sturgese patří již téměř půl století k nesmrtelným filmovým evergreenům. Ale jen málokdo ví, že by vůbec nevznikl, nebýt jednoho fenomenálního režiséra, jehož originální umění přesáhlo daleko za hranice rodného Japonska. Že dobrodružný příběh sedmi potulných pistolníků byl přímo inspirován samurajským filmem Akiry Kurosawy, jenž se odehrává ve feudálním Japonsku 16. století. A že to zdaleka není jediný případ amerického hitu inspirovaného dílem tohoto japonského klasika. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (580)

crazy.pank 

všechny recenze uživatele

Se zadržených dechem jsem sledoval tuto podívanou, kterou jsem bohužel prvně znal z amercickeho remaku. Skvělé, nemám slov. ()

PauloGrane 

všechny recenze uživatele

Když mám ohodnotit Sedm samurajů, bude to spíš srovnání se Sedmi statečnými. Ti si vzali ze Samurajů jenom to nejlepší, něco málo přidali a upravili. Hlavně ale oprostili děj od nepodstatného a dali mu svižný průběh, který by si zasloužili i Samurajové. Ti mají co ukázat - závěrečná bitva v dešti, přehnaný herecký projev Toshirô Mifuna (Kikuchiyo), hořící mlýn... ale 3 a půl hodiny je přece jenom moc. ()

chemo 

všechny recenze uživatele

Z Kurosawových filmov čo som videl je toto jediný, čo ma bavil, Mifuneho postava tu žiari. Niektoré akčné scény boli natočené poriadne naivne. ()

sun.eagle 

všechny recenze uživatele

Ted si připadám jako kulturní barbar. Ale hodnocení jsem dlouho zvažoval. Pokusím se vysvětlit duvod vzhledem k tomu že vetšina o tomto snímku mluví v superlativech. Muj nazor je že hodně velký podíl na vysokem hodnocení filmu je, že jeho pověst ho předchází-že se jedná a legendu, nejlepší film všech dob apod. I ja jsem tu nekonečnou stopaž filmu vydržel jen z povinnosti abych mohl říct že jsem ho viděl. Film jsem nebyl schopen shlednout najednou, ale musel jsem si udělat pauzu a ne jednu. Nevím jestli je to vlivem svižnějšího remaku Sedmi statečných,ale mi připada daleko zábavnější sledovat pakistanskou 3.ligu v kuličkách komentovanou Vaškem Titelbachem. Nejzabavnější pasaž filmu a sice nábor samuraju uteče jak voda a pak už jen nuda. Kromě hlavního hrdiny a Mifuneho (jeho řev vas aspon neuspí) je zbytek ansáblu jako komparz. žádné prokreslení charakterů- proč proboha ten film ma přes tři hodiny takže času na to bylo spousty, všichni vám splývají, marně se snažíte rozpoznat kdo je kdo a který to byl ten z minule scény který tak divoce šlehal katanou. Takže když pak někdo z nich zemře tak je vam to upně fuk, nebo to ani nezaregistrujete, a budete si myslet že padnul další vesničan. Souboje to je kapitola sama o sobě. Ja bych to ani souboji nenazval. Jedná se vždy o vlny nájezdů desperátů na vesnici. A je to pokaždé naprostý a dokonalý chaoz. Mumraj davu lidí kteří pobíhají s holýma zadkama sem a tam,a posléze jako na spartakiádě z tama zase zde, mezi nima sem tam zahlédnete jednoho u oněch bájných samurajů-proč je zvali??pobíhat sem a tam mohli sami. Čekal jsem nějaký fascinující závěr s finálním soubojem, který teda vejde do těch dějin a odmění mě za tři a pul hodiny ztráty času ale nestalo se nic. Opravdu nic co by mě na tomto filmu zaujalo a co by se mi vrylo do paměti. Na tenhle film si za par hodin ani nevzpomenu. Vlastně jednu věc si vybavuju, a to je neskutečný řev japonců když mezi sebou normálně komunikují, ale to není klad spíš vam to leze pěkně na nervy. Asi jsem tady za exota, ale tohle je neskutečně nudný, odporně zdlouhavý, natahovaný uměle vycpaný, a jeden z nejvíce přecenovaných filmu všech dob. A tvrzení že jde třeba brát v potaz stáří filmu?že ve sve době změnil film jednou provždy? čím? Občan Kane je ještě starší a jde o geniální film, ten změnil kinematografii a učí se od něj a citují ho ještě dnes, ale Sedm samurajů? podívat se ze zdvořilosti, vydržet do konce, a dát do police až upně nahoru, kde nebude nikomu překážet. ()

johny.duch 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasim s tím co napsal Turiec. Tak jak je hodnoceno v superlativech sedm statečných tak by měl být hodnocen i tento film. Po shlédnutí tohoto snímku musím uznat, že sedm statečných je pouhá kopie s velice jemně pozměněným dějem. Ale tenhle film si zaslouží 5* ()

kvocoDH 

všechny recenze uživatele

Krásny príbeh o kamarátstve, ľudskej ochote a spolupratričnosti. O hľadaní skutočných priateľov. SPOILER: Najkrajšia scéna je keď sa ten vysoký samuraj rozplače, že pochádza z roľníckeho prostredia. ()

bertrand 

všechny recenze uživatele

THE BEST. Oživlá historická perioda, podobně jako v Marketě Lazarové. Sedm statečných je proti tomuto originálu vymydlená a vykastrovaná zbytečnost. ()

2060 

všechny recenze uživatele

Tento skvělý film jen vřele doporučuji. Není to úplně TOP co bych měl nejradši ale film je parádně natočený a prostě vůbec skvěle udělaný. Verdikt čtyři hvězdy. ()

JanniV 

všechny recenze uživatele

Když tak sleduju ty japonské filmy, tak mě napadá, že nebýt Kurosawy, tak by neměla americká kinematografie co točit. Sedm samurajů=Sedm statečných. Skrytá pevnost=Star wars 7. Yojimbo=Pro pár dolarů navíc... Asi nemá smysl pokračovat. Na tenhle film jsem čekal takových dobrých pětadvacet let, než se mi dostal do spárů. A vůbec mě nezklamal. Ani tou stopáží. :) ()

pelegryna 

všechny recenze uživatele

Mnoho povyku pro Japonské přehrávače a dvoumetrovou katanu...... Nebýt Sedmi statečných tak o tomto filmu ví opravdu jen málokdo a vidět jej jednou za pět let je dost.Ano umělecky hodnotné, ale pro mně uniká v čem. Ovšem ta atmosféra bídy a hrůzných poměrů a jejich ukázka a hlavně respekt ke Kurosawovi je důvod proč má film pro mne zvláštní hodnotu.Bojové scény hloupoučké a každý student Musashiho musí vidět tu horu nedostatků,ale asi si tam každý najde to své. ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

Sedm statečných samurajů pomáhá bránit vesnici před banditama. Podobné téma jako z westernovel, ale tentokrát v japonském podání není špatné, občas trochu pohádkové. ()

DapaCz 

všechny recenze uživatele

Rok 1954... neuvěřitelné, že už tehdy dokázal někdo natočit něco tak úchvatného. Protáhlé scény nabízejí dosti prostoru pro empatii. Horší kvalita zvuku, japonština a originální protáhlé pokřiky a nářky... originalita, která se v dnešní době již nedá napodobit. ()

billcarson 

všechny recenze uživatele

Vynikající zážitek, který nemá obdoby. Škoda, že se dneska už takové filmy prakticky vůbec netočí. Velkofilm se vším všudy. Kikučio forever. ()

Alex17 

všechny recenze uživatele

Vždy som chcel tento film vidieť úplne celý 207 minút.Tak som si raz kúpil bol v predaji som kukal v kuse bez prestávky celých 207 minút ale som to vôbec neľutoval. Perfektný film síce starý ale kvalitný nemá chybu. Akiro Kurosawa sa pri tomto filme vytiahol, len škoda že som ho nevidel ani raz v televízii a ani si nespomínam žeby ho niekedy dávali :( ()

se.ru.na.to 

všechny recenze uživatele

Jsem pro každou nakládačku až na to že tady to trošku pokulhávalo,ale co naplat v té době jsem byl "na houbách! a oni už točili skvělé filmy a mě se to líbilo. ()

Incanus 

všechny recenze uživatele

Film Sedm samurajů od Akira Kurosawy se ke mně dostal v podobě DVD z trafiky za 49,- Po pravdě musím poznamenat, že hodnota filmu dalece převyšuje cenu zakoupeného disku. Režisér mistrně zpracovává příběh z dávného Japonska, zobrazující odvěkou snahu odporu proti utlačovateli. Od výběru herců jednotlivých postav, až po výběr lokací, vše do sebe zapadá a v dokonalé synchronizaci umožňuje prožít stopáž filmu bez pojetí času, takže po skončení filmu si člověk přeje, aby se přidal ještě alespoň kousek. Sedm samurajů je dílo, které se nesmazatelně zapsalo do historie. Díky za něj. ()

Související novinky

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

Proč Lucasfilm zamítl Star Wars od Snydera?

05.07.2023

Koncem roku uvede na Netflixu režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) svoji novou epickou sci-fi Rebel Moon, respektive její první část. Dvoudílná sága ale bude údajně jenom začátkem, už nyní… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

Sci-fi Zacka Snydera nabírá obsazení

10.02.2022

Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se má na Netflixu zřejmě dobře. Dostává se mu tvůrčí svobody i velkých rozpočtů a může si tak plnit sny výměnou za to, že Netflixu plní knihovnu vším možným od… (více)

Reklama

Reklama