Reklama

Reklama

Zlatý podraz

  • Slovensko Zlatý podraz (více)
Trailer 1
Drama / Romantický / Sportovní
Česko / Slovensko, 2018, 106 min (Alternativní 103 min)

Režie:

Radim Špaček

Hrají:

Filip Březina, Patrycja Volny, Zdeněk Piškula, Ondřej Malý, Alena Mihulová, Jan Hartl, Stanislav Majer, Jiří Roskot, Jan Mansfeld, Jiří Vojta, Martin Klapil (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh o vášnivé lásce, basketbalu a životě ve stínu politiky. Film začíná v roce 1938. Hlavní linii snímku tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty (Filip Březina) k tanečnici Michelle (Patricia Volny), s kterou se seznámí na poválečném Mistrovství Evropy v basketbalu v Ženevě. Michelle je osudem pronásledovaná dívka, která prchla z vlasti před Stalinem i Hitlerem. Jejich příběh, který kromě politiky ovlivní i dva protikladní jedinci trenér Valenta (Stanislav Majer) a funkcionář Hrabal (Ondřej Malý), vrcholí v roce 1951, kdy Evropu už na mnoho let rozdělila železná opona. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (208)

misterz 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem tomu pomerne vysokému hodnoteniu tohto filmu. Príbeh bol až zúfalo nezáživný a zle vystavaný, navyše s iritujúcim dojmom. Všetko tu bolo ako z rýchlika - je pred vojnou, bum bác už je po vojne a potom šialená snaha zapáčiť sa divákovi v podobe komunistických represálií - dej halabala, často som nevedel kde je sever, avšak úplne zbytočne. Navyše športové pasáže boli vyslovene na smiech - tá úmorná snaha zaujať. Žiaľ výsledok bol presne opačný a o športovom napätí môže divák tiež len snívať. A záver som už z tohto pohľadu aleže vonkoncom nepochopil. Fakt si autori mohli dať viac záležať. Veď povážte. Finálový zápas. Na jednej strane družstvo Československa s mladíčkami ako vystrihnutými z modelingového časopisu a na strane druhej komunistickí sovietski fuj škaredí dedkovia tesne pred dôchodkom. Navyše dobrá polovica z nich vyzerala, akoby boli pravidelnými návštevníkmi krčmy v Hornej Dolnej, čo dokazovali ich pestované pivné bengle. No strašne to vyzeralo, čo ale v konečnom dôsledku vyznelo tiež len do smiechu. Ja viem, že autori možno chceli poukázať na ten kontrast medzi dobrom a zlom, medzi útlakom a utlačovanými... no ale takto okato... fakt len na smiech. Ledva podpriemer. 30/100 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To se tak stane, když Vás zaujme dobrý námět, ale zklame nudné zpracování. V rámci celé Evropy to bývá sem tam problém. Přitom je to hrozná škoda. Ti kluci by si velký filmový příběh zasloužili. Tak holt počkáme teď pár let. Uvidíme, jestli se příští rok naši aktuální basketbalisti dostanou na olympiádu a dáme podobnému námětu druhou šanci. Třeba to dopadne líp než Zlatý podraz. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Časový úsek let 1938 až 1951 zachycuje nejen naši basketbalovou reprezentaci a zejména život Františka Prokeše, zároveň také bez příkras vyobrazuje komplikovanou etapu našich dějin a v tom se jedná o úctyhodnou tvůrčí práci. Herecká omladina příjemně překvapila, staří známí potěšili a nemohu nezmínit Chantal Poullain, úžasná. Takže za mě ano, bylo mi potěšením. P.S. Pankrácká hlína v krabičce rozbušila i to moje malý český srdíčko. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda sport. V posledních letech bohužel spíše na dívání, zejména atletiku, tenis a basketbal. Takže jsem si tohle nemohla nechat ujít. Odcházela jsem dojatá a smutná. To ano, ale hlavně díky vlastní představivosti a solidnímu příběhu, při němž jsem si vzpomněla na hokejisty nebo na Olgu Fikotovou... Nevyužitý potenciál charismatického Standy Majera a i dalších, vždyť příběh samotný byl zajistil pohnutí a nespavost až do rána. To se ale bohužel (nebo bohudík) nestalo. Plus nejen za odvahu tohle zpracovat, ale také již za zmiňované bývalé basketbalisty v dresech soupeřů. Možná dobře, že to nenatočili opravdu pořádně, i tak se mi to zapsalo do srdce i přes hromadu výtek, níže už zde někde zmíněných. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ten příběh je zajímavý i dobře natočený (až na nepovedený začátek) A hudba je vážně hustá (remix státní hymny). Doufám, že má Českého lva v kapse. Jenom škoda, že těch silnějších momentů (No protest) není víc. Toman byl lepší. Ale ani tohle nebylo špatné. V každém případě mají oba filmy velký význam a je dobře, že vznikly. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (24)

  • Protihráče Nizozemska nehráli herci, ale skuteční basketbalisté. (griph)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama