Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Šestidílná minisérie vypráví příběh o nepřímé nadvládě mimozemské rasy Overlordů nad naší planetou po několik dekád, během kterých lidská rasa přichází o svou identitu, vzdělávání, kulturu.
Tento ambiciózní projekt televizní stanice SYFY je adaptací stejnojmenného románu od Arthura C. Clarka, jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů žánru sci-fi. (geklon)

(více)

Recenze (61)

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Childhood's End se bohužel na začátku tváří docela slibně a na konci první části si přichystá i poutavé odhalení, s přibývajícími minutami obzvláště druhého a třetího dílu se ale stává čím dál tím horší unylou nudou, která selhává i ve vzbuzování jakýchkoliv emocí u diváka. Série sice často nakousne velmi zajímavé otázky, jenže pak se k nim už nevrací a nerozvíjí je a místo toho servíruje další kupu fádních dialogů. Příliš šťastné není ani rozdělení do třech dlouhých dílů, šest kratších svižnějších epizod by se hodilo více. Z hereckého obsazení vyčnívá jen Charles Dance v roli vůdce mimozemšťanů, ostatní herci jsou pak přinejlepším průměrní a nepomáhá jim ani fakt, že hrají nevýrazné, až zaměnitelné postavy. Efekty jsou tu na televizní poměry obstojné, jen si jich moc neužijeme a místo toho se hlavně tlachá v hotelových pokojích. Nemůžu se ubránit dojmu, že alespoň průměrně talentovaný scenárista by z předkládaného námětu dokázal vyždímat zajímavé sci-fi, tady se ho ale bohužel nedočkáme. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Na pomery televízie typu Syfy a všeobecne na pomery sci-fi nesmierne hlboké a dokonca ščasti až filozofické dielko, Clarkov rukopis z predlohy je neskutočne poznať. Toto dostať hollywoodsky rozpočet, tak z toho mohla byť trilógia na úrovni LOTR ale bez happyendu, čo by bolo na kino svet v takom rozsahu naozaj nevídané. Podľa mňa trefa do čierneho a ukážka, že aj "lacné" TV to popri zadupávaniu do zeme HBO a Netflix produkciou, vedia svoju prácu. Čo sa týka hereckého obsadenia, tak Karellan v podaní Charlesa Danca bol doslova famózny a ani Mike Vogel nebol zlý. Technicky zvládnuté opäť nadštandardne v širšom merítku, čo sa týka samotného Karellana a Overlords ships, tak to bolo na úrovni kina, doslova bravúrne. Dokonca to malo aj emočnú hodnotu, všetko bolo spolu previazané, fakt že bomba. Nedávam plný počet len preto, lebo HBO by z toho vytrieskalo maximum, ale aj tak super. Nesmierne odvážne, v určitých momentoch šokujúce (prvé ukázanie sa Overlordov) a totálne nepredvídateľné (všetky tri časti) a v poslednej časti fakt že depresívne, čo by kino ťažko zvládlo, čo som nečakal v prvých minútach, ale pred koncom prvej časti už hej, tak zaujímavé spracovanie biblického podtónu, no jednoducho ani zďaleka ľahká televízna jednohubka, ale práve tá jedna výnimka, ktorá vybočuje z radu všetkého bežného a doteraz videného. Všetko samozrejme platí len v tom prípade, pokiaľ sa človek k predlohe dostane až po zhliadnutí tohoto snímku, čo bol našťastie aj môj prípad. 85% ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Skvělá myšlenka a obrovský potenciál utopený v příšerně laciném a odfláknutém provedení. Neustále se nám snaží předkládat nějaká dramata, cliffhangery a napětí, načež se na to vždy po chvilce vykašle. Mnoho zajímavých situací a scén tak vyšumí a zůstane pouze jakási nesnesitelně roztahaná "romance" o ničem. Třetí díl byl v tomhle asi nejhorší a místo velkého finále to byla hrozná nuda. To už jsem se uchýlil i k přeskakování scén. Scénář obecně byl hrozně odfláknutý a člověk si kolikrát říkal jestli jsou ty postavy vůbec normální. Hlavně černoch Milo. Herci jak z ochotnického divadla tomu moc nepomáhali. Snad s výjimkou Charlese Dance, který působil skvěle i v té silikonové masce. ()

Maslord 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá záležitosť, patrilo by sa avšak ešte kvalitnejšie spracovanie. Každopádne môžeme byť radi, že sa dožívame viac sfilmovaného klasického scifíčka. 1 diel 100%, 2 diel 70%, 3 diel 90%. ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi 4-5 hvězdami, mně se to fakt líbilo. Nemůžu hodnotit, jak moc je to podle knihy, protože jsem ji nečetl, ale myšlenka byla absolutně famózní. Až tak famózní, že v podstatě všechno kolem byla jenom omáčka, která pro mě byla absolutně nepodstatná, i když i ty utahané scény bořící se v minulosti a myšlenkách, nakonec spadaly do celkového kontextu a myšlení. Jsem rozhodnut to přečíst a nakonec budu děkovat tomuto seriálu, že mi dal knihu. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Konec dětství byla po Měsíčním prachu moje druhá Clarkova kniha a myslím, že právě díky ní jsem tomuto vynálezci komunikační družice zcela čtenářsky propadl. Inu zaradoval jsem se, když jsem zjistil, že SYFY se pustil do adaptace tohoto klenotu tvrdé sci-fi pro televizní obrazovku. Sice jsem nepochopil, proč některé vděčné scény byly vynechány (jaderný útok na Vládce, scéna s věšteckým stolkem) a jiné naprosto nevděčné byly připsány, ale přesto jsem po třetí osmdesátiminutovce byl venkoncem spokojen. Jsem rád, že se Clarkova tvorba takto dostává do povědomí diváků a snad i čtenářů. Takže teď už je na řadě Ráma? ()

Košoun 

všechny recenze uživatele

Syfy jde do sebe a po The Expanse přináší další koukatelný sci-fi seriál, resp. v tomto případě uzavřenou minisérii. První díl Childhood's End je skvělý, sice mu trochu škodí přemíra postav (ani Clarkova předloha neměla jasně dané hlavní postavy), ale fungovalo ono napětí a zmatek z dané situace. Samotný námět mimozemské rasy, která převezme vládu nad lidmi je zajímavé, ale v dalších dílech už to tak dobře nedopadlo. Především vždy první hoďka byla ukecaná a vlastně se tam moc nedělo, přičemž to zachránila poslední půlhodina (v druhém díle povedená párty a v posledním pak Milův závěr, který mě dokonce i dojal). Celkově to ale bylo scénáristicky roztříštěné, předlohu moc neznám a dle reakcí na zahraničních fórech to je asi dobře, ale ten děj je místy něco mezi sci-fi a soap operou. Na televizní poměry Syfy překládá zajímavé vizuální efekty a docela dobrou kameru, povedla se i hudba. Hereckými objevy jsou pro mě Ashley Zukerman (podle mě nějaký utajený bratr Jake Gyllenhaala) a Osy Ikhile. Velice dobrý je také Mike Vogel z Under the Dome. Celkově to tedy zabíjí především scénář, přitom měl po první kapitole skvěle našlápnuto. Výsledek je pak mezi 3* a 4*, ale jelikož tolik sci-fi seriálů nevzniká, tak se přikláním spíše k těm 4*. Rozhodně je to chytřejší a zajímavější podívaná než třeba známější Dark Matter. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Konec dětství je série, která se mi hodnotí velice těžko, mám k ní velice ambivalentní vztah, na jednu stranu se mi hodně líbila, zpracování bylo takřka velkofilmové, konec patřičně depresivní, hudba výborná, herecké výkony ucházející. Bohužel ale scénář zcela pominul naprostou většinu zásadních otázek, které člověku v příběhu vytanuly na mysli, kupříkladu jaký je smysl lidského života, co všechno dělá člověka člověkem, jaká je úloha víry v lidském životě a další. Namísto nastoupily romantické zápletky několika párů, kde každý někoho ztratí a které z možného hlubokého filozofického zamyšlení udělaly příběh plytčí než mohl být. Také je veliká škoda mnoha logických lapsů pocházejících zejména z nedostatečného převedení předlohy resp. z její neznalosti. ()

Doomcourier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Childhoods end má opravdu zajímavý nápad, který vás  donutí přemýšlet. Nicméně rozhodnutí tvůrců, že udělají miniserii, je dosti nešťastné. Z poslední části jde totiž cítit jistá natahovanost, která to kazí, takže celovečerní film by byl podle mě ideálním řešením. Další problém jsem měl s relativně předvídatelným dějem, což je u minisérie, která je označena jako mysteriózní, dosti nepříjemné. Abych to shrnul, tak Childhoods end vyniká svým skvělým nápadem, ale provedení je lehce podprůměrné. Slabší 3*. ()

pilarius 

všechny recenze uživatele

Barbie vylezl z Pod kupole, která jeho talent svou poslední řadou dusila, shodil trochu svaloviny a jal se farmařit a na vedlejšák zjednávat světový mír nad sklenicemi černé texaské šlichty. Až na značně pokulhávající tempo třetí části se jedná o skvělý počin televizní tvorby, který mě jednoznačně navnadil k přečtení knižní předlohy. Snad bude aspoň stejně dobrá. P. S.: Charisma Charlese Dance, přestože jsem ho pod maskou nepoznal, z obrazovky přímo cákalo. ()

finninho 

všechny recenze uživatele

Asi jsem neměl číst knihu před shlédnutím filmu. Ve filmu je všechno jinak, děj, postavy, vůbec to nedává smysl. Skoro se to nedalo ani dokoukat, prostě paskvil, škoda. ()

Perth 

všechny recenze uživatele

But why Jennifer? Lehký nadprůměr, ve spoustě scénách a obzvláště dialozích bylo poznat že předloha Arthura C. Clarka je skvělá ale režie těžce pokulhává. Dovedl bych si představit sérii sestříhat do dvouhodinového filmu. ()

DarthFailord 

všechny recenze uživatele

Ehm...tak tento počin je naprosto neuvěřitelný. Po celých třech dílech (Ještě, že je seriál uzavřený a má jen ty tři díly) jsem naprosto emočně vyčerpán. Jako rodič. jako lidská bytost. Pan Clark má neskutečně brilantní mysl. Vymyslet něco takového...nemám slov. Přes kontroverzní vzhled vládců až po otázky existence lidstva. Tento seriál ve Vás zanechá mnoho emocí a zbývá nám jen doufat, že pan Clark není médium, nebo jasnovidec. Doporučuju všem, kteří jsou unavení jednoduchostí věžných seriálů. Všem, kteří se rádi zamýšlí a kteří očekávají něco víc. fuuuuu...... ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Ono je to těžký. Konec dětství je jeden z nejlepších sci-fi románů a pro mě vrchol žánru. Jenže se mi potvrdilo, že na zfilmování je to velmi těžko uchopitelná látka. Seriál trpí na množství postav, divák nemá ke komu přimknout, protože po prvním dílu se skočí jinam a rozložení postav se změní. Hlavní postava prvního dílu je ve druhým vedlejší, a najednou nemá tolik času, kolik by divák chtěl. Je zde nastíněna spousta otázek, jenže není čas na ně hledat odpovědi. Pokud byl první díl s přehledem nejlepší, tak v dalších se přidá tempo a upaluje se k závěru. Postavy pak umírají, končí své příběhy aniž by divák měl nějakou možnost si na to vytvořit názor. Jen se mi potvrdilo, že kniha by si zasloužila větší, obsáhlejší seriál, a trochu lepší efekty. Stále je to po televizní rovině dobrá práce, ale takový skvost by si zasloužil áčkové provedení se vším všudy. Spousta geniálních vyznění z knihy tady chybí, nebo nebyla dotáhnuta do konce. Po prvním díle jsem byl nadšený, ale dvojka a bohužel i trojka nebyla tak silná, jak jsem doufal. 4,3,3 ()

kyjo 

všechny recenze uživatele

Unikátní sci-fi podle unikátní předlohy Arthura C. Clarka. Hlavním kladem je zajímavá premisa, kterou příběh během tří dílů a několika překvapivých zvratů postupně odhaluje. Výprava je vzhledem k rozpočtu celkem slušná. Zejména všechno kolem rasy Overlodů je super - od masek, přes dyzajn lodí, až k jejich domovský planetě. Je vidět, že tady si tvůrci vyhráli. Nejslabší stránkou jsou herecký výkony, režie, a scénář, kterej je hrozně nataženej a rozhodně nevydá na 3x80 minut. Zajímavý části netvoří ani polovinu, a jsou vycpaný nudným, špatně zahraným vztahovým dramatem. Celkově ale stojí za to vidět, a je dobře, že se do něčeho takovýho vůbec někdo pustil. ()

RafaKrakal 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilá 3 dílná miniserie na motivy románu Arthura C. Clarka, která by si k úplné dokonalosti zasloužila vypustit některé nudnější pasáže a celkově tak o hodinu zkrátit. První díl - 90%, druhý díl - 70%, třetí díl - 85%, celkem 4 hvězdy, neboť se po Ascensionu jedná o další velice kvalitně zpracovanou sci-fi látku a o rozhodně o vysoce kvalitní podívanou na poli seriálové tvorby. ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Dle mého mínění se převod ze slov páně Clarkových do pohyblivých obrázků, bohužel, nevydařil. Ale nijak mě to nepřekvapilo. Atmosféra, kterou klasik sci-fi hutně vykreslil na pár stránkách, byla natažena na šest pokračování, příběh zřídl, některé jeho vedlejší linie zůstaly ( i přes velký časový prostor nedotaženy) a nudil mě. U některých adaptací děl mých oblíbených autorů asi prostě nedokážu skousnout představy, které má o jejich vizualizaci někdo jiný. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dôstojná adaptácia Clarkeho knihy s jeho obľúbeným motívom evolučného posunu za prispenia cudzej pomoci. Trochu filozofie, trochu náboženstva, trochu depresie. Oproti knihe nastali mierne zmeny, napríklad z generálneho tajomníka OSN urobili farmára, ale celkové vyznenie a hlavne pointa zostali zachované. Veľmi dobré. Viac v komentároch k jednotlivým častiam. ()

Stumbleine 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem tu knížku dostal společně s "Městem a hvězdami" a "Sněhy Olympu" Popravdě jediné co mi utkvělo v paměti je právě onen **SPOILER ALERT*** kontroverzní vzhled Overlordů, čili jaká bude pointa mi bylo tak nějak jasné zhruba v polovině 1.epizody, kdy se tam začali objevovat nábožensky orientovaní lidé s křížky na krku: D 1.Epizoda výborná, momentálně čekám na titulky ke druhé. EDIT: Ostatní epizody silně podprůměrné. Snižuji z pěti na tři hvězdy ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četl hodně dávno, takže si prd pamatuju, ale nevěřím tomu že A.C.Clarke, napsal takovej chaotickej maglajs. První část byla v pořádku, budování atmosféry, strach, naděje, tajemství, to všechno se povedlo. Druhá část je už o hodně horší. Přesouváme se v ději o několik let aniž by postavy zestárly (tuším že to bylo o 20 let) všechno je zamotané, nic nedává moc smysl, otevírají se otázky na které se neodpovídá. Třetí část je už jen chaos bez logiky. Vůbec není vysvětleno kdo je Jennifer, proč mají děti ty schopnosti, kam na konci zmizí, a hlavně co se stalo se ZEMÍ, když byl Milo pryč. Do prdele konci jsem vůbec nerozuměl. Milo byl pryč 85 let a Jennifer vůbec nezestárla a ještě vysávala energii z planety ? Proč ? O čem to bylo ? Co to mělo za smysl ? Když Vládci věděly co je Jennifer zač (a zřejmě to byla ona kdo zničil všechno) tak proč ji někam neodvezly, nabo tomu nezabránily ? Co se povedlo, tak to byly triky a vzhled lodi vládců. Krásný kousek. Dám tomu 2 hvězdy a jdu shánět knihu, abych pochopil o čem to bylo. ()

Reklama

Reklama