Reklama

Reklama

Ratchedová

(seriál)
  • USA Ratched
Trailer 2
Drama / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, 2020, 7 h 15 min (Minutáž: 46–62 min)

Předloha:

Ken Kesey (kniha)

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sarah Paulson, Finn Wittrock, Jon Jon Briones, Judy Davis, Harriet Sansom Harris, Cynthia Nixon, Hunter Parrish, Amanda Plummer, Corey Stoll, Sharon Stone (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Je rok 1947 a Mildred Ratchedová začíná pracovat jako ošetřovatelka ve špičkovém psychiatrickém ústavu. Za jejím dokonale upraveným zevnějškem se ale skrývá čiré zlo. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (94)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jo, je to nepřiznaná série AHS, ale zase proč ne? Nehledě na to mi připadalo, že se tu někde vznáší Kingův duch a to tomu celému dodalo na osobitosti. Bavil mě samotný příběh sestry Ratchedové i její charakteristika coby chladnokrevné mrchy se srdce. Samotné vylíčení jejího dětství v dětském divadle považuji za jeden z vrcholů seriálu. Murphy a spol. se nekrotí ani v případě drastických scén odehrávajících především během léčebných procedur a pecková je i do určité míry přepálená stylizace konce 40.let. Co se týče -SPOILER- lesbické orientace hlavní hrdinky, tak nevím, nakolik je to úlitba dnešní době, ale na druhou stranu se Sarah Paulson a Cynthií Nixon se něčemu podobnému dalo asi těžko vyhnout a navíc důležité je, že to nepůsobilo rušivě či účelově. Výhradu tak mám k jisté nevyváženosti, kdy druhá polovina série pokulhává za tou první. Ale to se snad s další řadou spraví. 85% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Shrňme si to. Seriál, který má být na styl Přelet nad kukaččím hnízdem. Ve výsledku jde prequel o jedné z nejvíc evil postav v historii kinematografie. Kdyby tohle Forman viděl, tak by raději asi zase vrátil raději do hrobu. Jenže stále se nedá mluvit o úplném průseru. Na bázi prvotního dojmu minimálně. Seriál je totiž jasná cheap televizní zábava. Nicméně to hned není důvod k negativům. Seriál běhá z místa na místo a řeší nějaké problémy, které jsou mnohdy dost irelevantní a nanicovaté. Je to vtipné, protože po letech skončil Bates Motel a toto je skoro plnohodnotná náhrada. Smutné je, že tento seriál nemá s Ratched skoro nic společného jenom bere to jméno, aby se k seriálu dostalo, co nejvíce lidí. A vtipné je, že ti, kteří viděli původní film dříve, tak tady po první sérii jasně končí, včetně mě. A noví kamarádi se budou divit, že to je úplně jiné. A nedá se divit, protože tenhle film se snaží být vážný, ale stylem určitého "sýrového" natočení se to pěkně ztrácí. Je to dost odpočinková zábava, u které časem přátelé logiky a zaujetí ztratí zájem. Spolu s velmi trapným a retardovaným háčkem na konci. Což o to, jako hodně béčková zábava, proč ne. Ale v rámci nějakého odkazu jsme hodně mimo. ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pokud práci Ryana Murphy sleduji již 15let, je snadné ho vidět na první pohled :) Ale to není myšleno vůbec ve špatném :) Miluji, když tam obsazuje opakovaně stejné herce a pohled na Wittrocka mě snad nikdy neomrzí ;) Seriál je skvělý :) Je rychlý, zároveň v důležitých místech pomalý, drzý, násilný, nepříjemný a hodně Murphyovský - nechcete to prostě zažít ;) ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Vůbec bych netušil, že někdy může vyjít prequel k českému filmu od Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. Tohle by si diváci aspoň ze zajímavosti neměli nechat ujít. Dopadlo to vcelku fajn. Není to žádný zázrak, ale určitě to neurazí. Má to skvělou hororovou atmosféru, až jsem to nečekal. Pomáhá tomu hodně hudba, která mi připomíná přesně ty staré černobílé horory z padesátých let. Aby toho nebylo málo, tak se ještě občas objeví dramatické zbarvení celého obrazu, že v nějaké scénce se celá místnost zazelená nebo začervená. Za mě to vypadá super. Herečka Sarah Paulson mi vůbec nevadila, jsem na ní zvyklý z AHS, takže hodně v pohodě. Když se dostanu k samotným léčitelským praktikám, tak ty jsou taky pěkně provedený. Nejvíc se mi líbila ukázka lobotomie, to bylo skvělé. Nebo léčení z homosexuality, to předváděli taky zajímavě. Akorát jak známe Netflix, opět si ty sexuální orientace udělal bohužel podle svého. První polovina série mě bavila nejvíc. Potom to začalo být trochu nudné a natahované, ale zase na druhou stranu ty zvraty v druhé polovině byly super. Spíš mě nakonec trochu zklamala samotná Ratched, že nebyla taková mrcha. Poslední věcí, co bych podotknul je, že jestli čekáte nějaké postřehy na Formanův film, tak na něj určitě zapomeňte, aspoň prozatím. Má to v plánu víc sérií, takže v budoucnu se snad na nějaké ty návaznosti dočkáme. 75/100 ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Původně jsem to zapnul jenom kvůli Sarah Paulson, která se mi líbila v Mrs America, a zůstal jsem přilepenej až do poslední epizody nejenom kvůli ní, ale taky kvůli Cynthii Nixon a hlavně Judy Davis, kterou jsem doteď vůbec neznal, ale její Betsy Bucket jsem si úplně zamiloval a hltal každej moment, kdy byla na scéně. Jako celek je Ratched trochu šroubovaná, děj trošku přitaženej za vlasy, ale není to ten typ seriálu, kdy by to vadilo, protože se mi nezdá, že se snaží působit vážně. Zároveň to odsýpá a hlavně je to místama nesmírně vtipný. Skvělý herečky, intriky, krásnej vizuál půlky 20. století s trochou barevné stylizace a osm epizod po 50 minutách jsou ideální kombinace na dva tři odpočinkový večery. Spoko. (S Formanovým Přeletem to samozřejmě nemá společnýho krom jména Ratched absolutně nic, a kdo od toho cokoliv tímto směrem očekává, bude zklamán.) ()

Galerie (116)

Zajímavosti (2)

  • V záverečnej scéne Edmund (Finn Wittrock) priláka pozornosť svojej sestry Mildred (Sarah Paulson) prostredníctvom článku v novinách, ktorý sa týka vraždy niekoľkých zdravotných sestier – ide o odkaz na vraždy spáchané Richardom Speckom. (Richard Benjamin Speck bol americký masový vrah, ktorý jedného v noci systematicky znásilňoval a v noci 13. júla do skorých ranných hodín 14. júla 1966 mučil a vraždil osem študentských sestier z komunitnej nemocnice v južnom Chicagu.) (Kreminka)

Reklama

Reklama