Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

lennyd 

všechny recenze uživatele

I přes maximální zabezpečení vlaku, který převážel nové bankovky, dojde k nehodě - vagón s bankovkami je zničen výbuchem, dva strážníci mrtví a jeden v kómatu. Major Kalaš (Jiří Sovák) a jeho pomocník Karlíček (Jaromír Hanzlik) mají ale hned zpočátku podezření, že výbuch mohl být jen fingovaný, aby zakryl krádež bankovek. A když se některé z těchto bankovek objeví na veřejnosti, mají takřka jistotu ... Chce se mi napsat, že by se občas tvůrci novodobých krimi filmů měli podívat na některou ze starších českých detektivek - třeba konkrétně tuto. Poutavý příběh, do kterého se svým vlastním názorem může ponořit i divák, postupné odhalování důkazů, sympatičtí vyšetřovatelé (dvojice to je základ) a k tomu všemu skvělé herecké obsazení (líbila se mi role Radoslava Brzobohatého - tuto bych určitě zfoukl taky :) ). Holt je zde další žánr, který mi až doposud - pod přílivem zahraničních krimi filmů unikal... ale těším se na další filmy podobného ražení.. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Machův (potažmo Sovákův) major Kalaš je přirozeně jiný než ten Schulhoffův (potažmo Hrušinského), který je mně mnohem bližší. Jeho melancholii vystřídala ironie, kalnou atmosféru ředí i přítomnost watsonovského eléva Karlíčka, ale komediálními prvky se tíživý výraz celého dramatu jen umocňuje a napětí se stupňuje až do samého závěru. Originální variace na jednu z nejoriginálnějších českých detektivních postav je přitom - možná překvapivě - výrazově bližší těm kanonickým filmům než o dekádu mladší Schulhoffův „kalašovský“ epilog Diagnóza smrti, který sice vyčnívá mezi bezkrevnými normalizačními kriminálkami, nicméně kvalit raných filmů nedosahuje. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Stale vyborny kriminalni film. Osobne se mi ale v roli majora Kalase libil Hrusinsky vice. Sovak je sice plny trefnych a vtipnych hlasek, trosku tim ale rozmnelnuje atmosferu. Hanzlik se ujal sve role velice dobre, mam vsak pocit, ze takovych postav-mladych zelenacu je v detektivnich filmech prehrsel. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Svižná, dobře natočená a slušně vymyšlená detektivka. Major Kalaš (Jiří Sovák) coby zkušený lidský detektiv má po boku mladého nezkušeného Karlíčka (Jaromír Hanzlík) a s skvěle se doplňují v záležitosti vybouchlého vlaku, který vezl novou sérii bankovek. A že ten vlak dobře bouchnul! [4612. hodnocení, 166. komentář, 75%] ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Major Kalaš v podání Jirky Sováka se mi líbil. Jeho osobité pojetí s vtipnějším nadhledem oproti původnímu noir Rudolfovi Hrušínskému předkládá divákovi alternativní variantu detektiva. Má výtka míří ke zbrklejší poslední třetině příběhu. Tam je to trošku neučesané. Také tomu celkově chybí hutnější psychologický podtón. 69%. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Přepadení vlaku se zúčastnili dva pachatelé, představovaní Bohumilem Šmídou a Josefem Bláhou. Přesto v záhadných telefonátech, týkajících se Lenka (Radoslav Brzobohatý), ani jednoho z těchto herců neslyšíme, ani jejich komplice Trojana (Oldřich Velen), přestože telefonovat musel jeden z nich. Pokud bychom v telefonu slyšeli představitele jednoho z pachatelů, případ by byl pro nás vyřešen. Stejně se však jedná o chybu, zjevně úmyslnou. (pjotri)
  • Původní major Kalaš (Rudlof Hrušinský) se v tomto filmu neobjevuje a je nahrazen Jiřím Sovákem, protože měl od roku 1969 zakázáno točit filmy. (hendrich6)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno