Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli Jiří Sovák byl zrovna dobrá volba, protože se mu jeho major od kriminálky občas zabrouzdal do komedie. Pochopitelně svým mistrovstvím působil, jako by Kalaš snad ani jiný být nemohl. I když jsem viděl předchozí tři skvělé díly s mlčenlivým Hrušínským, tak jsem mu to věřil. Ale co naplat, atmosféra tím musela utrpět. Režisér a kamera se snažili co mohli, takovou nádheru jako Petr Schulhoff ovšem nevytvořili. Chyběl mi i obvyklý, mazaně vymyšlený scénář. Zklamání bylo o to větší, že jsem dopředu odhadl pointu. Takové vyšetřovací eso, jako Kalaš bezpochyby je, by mělo být před divákem minimálně dva kroky vepředu. Slabší díl z volné pentalogie, přesto nadprůměr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Souvislosti, Karlíčku!“ Na kolejích obvykle čekává sebevrah, ale pokud vlak převáží 5 melounů, je potřeba postoje přehodnotit.. Dnes již televizní klasika s majorem Kalašem, který směrem ke snaživému elévovi Hanzlíkovi pronáší bonmoty s kadencí zbraní svého ruského skoro jmenovce, mravenčí pílí skládá puzzle důkazů a občas vyzkouší Karlíčkův postřeh náznakem úderu do podbřišku. Neříkám, že jsem přímo začal trpět příznaky narkolepsie, ale nějaká gradace příběhu v poslední půlhodině by třeba zvedla z lůžka i Ráďu Brzobohatého.. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vcelku banální zápletka je tady překvapivě slušně rozvedena a "zašmodrchána". Sovák sice není možná tak dobrý Kalaš jako Hrušínský, ale s případem se potýká dobře, i díky Hanzlíkovi (ten mi trochu připadal jako Radar z MASH, taky všechno udělal ještě dříve, než mu Kalaš řekl :) ). Vyústění příběhu sice asi překvapí jen opravdové naivky, ale zase tak průhledné to od počátku není. Snímek staví (kromě hereckých výkonů) na postupném budování atmosféry a pomalém odhalování pravdy kousek po kousku, ale místy se objevuje i náznak humoru (viz Tosimem uvedená citace). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ona je to průměrná čs detektivka. Ale ta atmosféra! Smyčce a orchestr celý chvílemi burácí, jak kdyby Rumburak měl po otočení prstenu sežrat celou pohádkovou říši kromě Arabely, kterou by posléze osouložil v přímém tv přenosu do světa lidí. Skvělá sestava policajtů (Sovák neustále se škorpící s mladým Hanzlíkem), několik možných pachatelů, namaskovaný Velen, mladičká Daniela a moc fajn kouskování pátrání a hezky poskládaném příběhu. Doporučuji na klidný všední večer místo tv průjmu současnosti. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Ze všech "majorkalašovek" mě tahle příjde nejslabší. Možná mi chybí Ruda Hrušínký, který do role Kalaše maximálně seděl a přispíval tak k zatuchlé atmosféře. A možná mi tam chybí děsivá zápletka...Přiznám se, jak tam chybí zákeřnej mord, tak u mě detektivka postavená na atmosféře ztrácí kouzlo. Ale i tak tyhle filmy byly zlatý časy ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Cca v čase 01:15:00 vchází "Louskáček" (Bohumil Šmída) do kanceláře majora Kalaše (Jiří Sovák). Levou rukou otevírá dveře, zatímco Kalaš jde za ním. Hned v následujícím záběru zevnitř kanceláře ale dveře otevírá Kalaš. (Jarek572)
  • Natáčelo se v pražské Ústřední vojenské nemocnici. (Winster)
  • Když major Kalaš (Jiří Sovák) sedí ve vrtulníku, má vysílačku. Když vylézá z vrtulníku, vysílačku nemá ani on, ani jeho kolega a na sedadle také vysílačka neleží. (pjotri)

Reklama

Reklama