Reklama

Reklama

VOD (1)

23. prosince 1991 ráno se Cameron Todd Willingham probudí a zjistí, že jeho dům je celý v plamenech. Přes veškerou snahu se mu nepodaří zachránit své tři malé dcery a ty v domě uhoří. Když se koná soudní proces, obžaloba Ricka Perryho tvrdí, že požár byl založen úmyslně, neboť benzín někdo rozlil ve tvaru pentagramu a lednice byla přemístěna tak, aby úmyslně blokovala dveře. Před soudem vystupují další svědci, kteří Camerona popisují jako násilnickou osobu. Poté vypovídá Willinghamův bývalý spoluvězeň Johnny Webb a prohlásí, že mu Willingham řekl, že požár byl založen úmyslně. Přestože Willingham i jeho manželka Stacy vášnivě obhajovali Willinghamovu nevinu, je odsouzen k trestu smrti. Během pobytu v cele smrti je Willingham bit a ohrožován dozorci i ostatními vězni, nakonec je umístěn na samotku, kde se zhroutí. Pořád ale trvá na své nevině a vrací se mu vzpomínky na život se Stacy. Z retro prostřihů vyjde najevo, že Willingham a Stacy měli komplikovaný vztah, ona ho podváděla a on se k ní choval násilně. Přesto je jasné, že jim na sobě navzájem záleží. Stacy ale nakonec přestane odpovídat na jeho dopisy na příkaz své matky, která věří, že je Cameron vinen. Willingham si najde nového právníka Reavese v naději, že prokáže svou nevinu... (TV Nova)

(více)

Recenze (62)

Fr 

všechny recenze uživatele

„JEN TO, ŽE SE NĚKDO CHOVÁ NEVHODNĚ JEŠTĚ NEZNAMENÁ, ŽE JE VRAH. NEBO JO?…“ ///    Manželství podivnýho dua, který minimálně díky chování Todda nenasplňuje představy o  americkým snu. Takže, když jim shoří barák i s parchantama, sledujeme krátkej proces. Následujou zážitky ze „zelený míle“ a příběh přepíná, páč přestává jít vo to, jestli je Todd magor, ale vrah… Zajímavý. I díky provedení. Nikdo se z něj nesnaží dělat lepšího člověka, ale má to výst k zamyšlení. Jestli trest smrti jo, nebo ne. Stačí to?   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) První věta, kterou mě naučili, byla: „Omlouvám se šéfe“. 2.) Děcka jsou mrtvý. /// Thx za titule „Lenka Večerková“.   /// PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Filmový ekvivalent polívky z pytlíku. Ničím to nezaujalo, režie jela na neutrál, ale zase to bylo docela dobře zahrané na to, aby to člověk úplně poplival. Jediná zajímavá linka byla, že se skámošil s dozorcem, kterej se ze začátku jevil jako šablonovitej sadista. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Režisér Krvavého Diamantu a Posledního Samuraje servíruje málo známé Soudní/Vezeňské drama, které má rozhodně sílu.Šikovný Edward Zwick si vzal silný pravdivý příběh, vložil tam neznámé herce, aby přidal na autentičnosti a ono to funguje.Hlavní hrdina je v Texasu odsouzen k trestu smrti za upálení svých vlastních dětí a divák do poslední chvíle neví, zda je vinen či nevinen. Bavilo mě prostředí ze soudu ( byť toho je tu méně než bych chtěl) a potěší i vezeňské prostředí- kde buzerace ze strany dozorců vzhledem k závažnosti trestného činu je na místě. Druhá půlka se zaměřuje na ženu, která se snaží prokázat jeho nevinu. Poutavé sbírání důkazů ( tedy funguje i Krimi linie) a potěší nečekané finále, kde jsou kapesníky rozhodně nutností.Solidní málo známý film, který si zaslouží více pozornosti.Příběh 4/5, Akce 0/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 4/5 Hudba 3/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 4/5. 8/10. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Nápad dobrý, nicméně provedení už pokulhává. Bylo by to asi super, kdyby tam bylo víc akce a také, kdyby bylo zajímavější herecké obsazení. Tito aktéři mi přišli takoví nemastní, neslaní a od nich se to celé odráželo. Škoda. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Robiť filmy podľa skutočných udalostí je vždy náročné. Je ťažké to podať tak, aby to pôsobilo uveriteľne, a aby to bolo nestranné. A obzvlášť keď ide o takú tému, ako má "Trial By Fire". Okey. Trest smrti je pre mňa neustále dosť kontroverzná téma. Rozumiem, prečo ho v Amerike majú, a sú určite ľudia, ktorí si ho zaslúžia. A potom tu máme prípad, z ktorého nie je úplne jasné, či to bolo všetko spracované v poriadku. A tento film poukazuje na to, že niečo tu určite nehralo a kopec dôkazov bolo prehliadnutých, lebo Texas očividne chcel mať obeť procesu, ktorý im vyhovoval, a ktorý pasoval ich teóriam. Neviem ako si v Amerike plnili vyšetrovatelia povinnosti v rokoch 1991 až 1992. Ale tento film ukazuje minimálne niekoľko vecí, ktoré boli úplne odfláknuté. Alebo aby to ešte zvýšilo účinok, tak sa menili za peniaze alebo znížené tresty výpovede tak, aby to poukazovalo na správnu obžalobu. Keď som to pozeral, z toho súdneho procesu som skutočne nemal pocit, že to bolo úplne košér. Však nemal dokopy žiadny priestor na obranu, jeho obhajca neurobil dokopy absolútne nič. Iba sedel na zadku vedľa neho. Zdá sa vám to ako férový súd? Takže rozhodne tam boli nejaké červené vlajky, ktoré vytvárajú priestor na to povedať, či bol Cameron Todd Willingham skutočne vinný, alebo naopak nevinný (ako on do konca života tvrdil). Na tomto filme ma fakt zaujala jeho téma, mal vynikajúcich hercov, dobré spracovanie a po celý čas ma držal v napätí. Dúfal som, že to dopadne celé lepšie. Ale ako som zistil, niektorí ľudia možno budú očistení až po smrti. Ale bude sa potom štát schopný ospravedlniť niekomu, že mu ako nevinnému zobrali život? Čo na filme ale nefunguje sú dve veci. V prvom rade tie ohnivé efekty podľa mňa nefungujú. Taká maličkosť, ktorú som videl počas úvodu filmu. A potom by som povedal, že neskôr sa to stala veľká dávka monológov. Zaujímavých, ale bolo ich moc. Postavy sú ale veľmi dobré a príbeh jedostatočne zaujímavý. Osobne si myslím, že za pozretie film určite stojí. A môžem ho odporúčať. Hodnotenie: A- ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Žiadne zbytočné divadlo, priamo k veci, tým pádom to pôsobí viac skutočne. Herecky slušné. Silný príbeh. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Silný film, ktorý mohol byť ešte silnejší, ale aj tak stačí. Príbeh o človeku, ktorý si ľútosť nezaslúži, ale nezaslúžil si zomrieť. Film prináša tri silné posolstvá či poučenia. Že s tým trestom smrti to nebude nikdy ružové, pokiaľ sa o tom bude rozhodovať na základe výmyslov, pochybných svedectiev, proste keď to budú ovplyvňovať ľudia, ktorí sa na to nepozerajú nestranne. Ja osobne som zástancom trestu smrti, ale iba v jasných nespochybniteľných prípadoch, nie ako je tento. Ďalšou pointou je fakt, že väzenie naozaj môže po rokoch mať aj nápravný účinok, čo je prípad tohto chlapa. Síce v base nemal sedieť, ale život si tam dokázal zlepšiť a na slobode by bol azda lepším človekom. SPOILER: A posledné posolstvo vidím v úlohe, akú v našich životoch hrá náhoda. Chlapík mal ešte šancu na záchranu, no zastavila to (možno) blbá autonehoda. Ako by to bolo súdené. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Edward Zwick je velice slušný řemeslník a má za sebou celou řadu divácky úspěšných a hlavně velkolepých filmů (Legenda o vášni, Glory, Krvavý diamant). V poslední době se ale (bohužel) soustředí na menší filmy se silnými tématy. Tentokrát z prostředí věznice, kde čeká na smrt možná nevinný muž, obviněný z vraždy tří dcer. Herecky slušné, ale fádně natočené a zbytečně dlouhé. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Film může vůbec fungovat jen díky tomu, že vynechal nejzásadnější důkazy, které toho chlapa v očích porot dvou stupňů poslaly (zcela zjevně právem) do cely smrti. Třeba to, že během požáru místo záchrany dětí tlačil od baráku pryč auto. Že neměl v krvi skoro žádné CO (tzn. nezachraňoval ty děti). Nebo že tam bylo víc míst založení požáru a stopy po rozlité hořlavině (podle obhajoby o ni zakopl při útěku... haha). Nebo že ho několik psychiatrů označilo za sociopata (který třeba v minulosti týral zvířata). Nebo že ženu kopal při obou těhotenstvích do břicha. Nebo že se jí k činu přiznal. Nebo že odmítl detektor lži. Stačí kouknout na wiki. Ex post se našel akorát expert, co řekl, že ten požár MOHL (teoreticky) vzniknout i jinak. A že spoluvězeň nemusel být úplně věrohodný svědek. Jenže proti Willinghamovi toho bylo mnohem, mnohem víc. Jasná murder in first degree, navíc s přitěžujícíma okolnostma. I kdybych příběh přijal očima "spravedlivé" rozvedené paní, co si píše s vrahem, pořád by film strašně sráželo, že je neuvěřitelně nudný. Každopádně doufám, že se bude ten šmejd smažit v pekle. A scénárista že se nad sebou zamyslí. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Jak už píši v obsahu filmu, jde o tragický a kontroverzní příběh Camerona Todda Willinghama, který byl obviněn z vraždy svých tří dětí, za což byl odsouzen k trestu smrti. Ačkoli expertízy a důkazy podpořily jeho tvrzení o nevinně, onen trest byl navzdory všemu vykonán. Film se táhne poněkud pomalejším tempem, což ale vůbec nevadí. Potřebujeme totiž sami nahlédnout do života a citění hlavního představitele. Soud, výpovědi svědků a důkazy, vše svědčí o jeho vinně. Je tedy Cameron Todd Willingham opravdu vinnen? Těžko říct, vypadá to totiž, jako by se proti němu spikl celý svět. Osm let ho vě vězení nikdo nepřišel navštívit, nikoho nezajímala jeho strana přiběhu. V tom za Cameronem přichází starší, milá a velice odhodlaná žena, která je připravena risknout vše, aby dokázala jeho nevinu a zachránila mu tím život. Podle mého velice vydařené krimi-drama, na které se ještě jednou velice ráda do budoucna podívám. Film není kdovíjaké excelentní dílo, ale herecké obsazení má opravdu fantastické. Lepší duo než Jack O'Connell a Laura Dern jsem si opravdu přát už nemohla. Pro mě emočně opravdu silný film. - "I found myself talking to a vulnerable sensitive man. I believe the state of Texas is about to kill an innocent man." ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Silný a nepříjemný příběh, ne vždycky je vše jak vypadá. Skvělé herecké obsazení, dlouhé nepříjemné šetření, nečekaný konec. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Trochu rozpaky. O americkém soudním systému si nedělám iluze a že s jedem v žilách skončila řada nevinných lidí je také fakt, ale nejsem si jistý, že tohle je zrovna ten případ. A právě na tom, že má být popraven nevinný člověk je film postavený a pokud máte o jeho nevině pochybnosti či jste dokonce o jeho vině přesvědčeni, máte problém fandit jak vězni, tak ženě, která ho chce z cely smrti dostat. První polovina filmu mapující požár, začení a soud je dobrá. Ne dechberoucí, ale dobrá. V té druhé se ovšem Zwick snaží s divákem manipulovat. Kritizuje představitele žaloby i soudu za vynucená či hodící se svědectví, ale jeho hrdinka dělá přesně to samé. To se mi nelíbilo a ani mě to moc nebavilo. Díky výše zmíněnému mě nevzal ani slzopudný závěr, protože mi bylo jedno, jestli odsouzenec vyjde s fanfárou ven, anebo jestli mu vrazí stříkačku do žil. Alespoň že zahrané je to v pohodě, což platí především pro O´Connella a Emily Meade. Nicméně příště by to chtělo věnovat výběru námětu větší péči. 55% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Začiatok v ktorom sa snažili divákovi vykresliť chlapíka, ktorý je podozrivý z toho, že podpálil 3 svoje malé deti, ako totálnu odpornú sviňu, sa mi vôbec nepáčil. Bolo až príliš priehľadné, že tam niečo nesedí. A zároveň som nemal najmenšiu chuť a ani potrebu skočiť na vlnu nenávisti voči tomu debilovi, aby som si neskôr klepal na čelo, že je sakra nevinný. No tak bol nevinný, ale debil bol tak či tak. O niečo viac ma bavil následný vývoj filmu, ktorý ma miestami celkom prekvapoval, že nešiel smerom, ktorý som odhadoval. Namiesto nejakého zložitého nového procesu iba ten chudák nadviaže vzťah so ženou, ktorá sa snaží dokázať jeho nevinu. Bohužiaľ tento ich priateľský vzťah tiež nie je príliš divácky využitý, lebo celý film je už tradične Zwickovsky chladný. Filmu v mojich očiach nepomohlo ani to, že je podľa skutočnej udalosti. Takže namiesto emócii ma poháňala iba zvedavosť jak to celé nakoniec skončí. Za všetkým sú dnes už tradične zlí republikáni, čo ma celkom pobavilo. 6/10. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

On - podezřelý a usvědčený z ohavného činu upálení svých tří dcer v hořícím domě. Nepříliš sympatický, zato od pohledu "lovec žen". Ona - starší, nepříliš atraktivní vdova, která ráda "zachraňuje svět". Setkají se v době, kdy on si již osm let odpykává trest a čeká na rozsudek smrti. Ona se všemožně snaží ho dostat ze spárů smrtící injekce. Jenže stát Texas je ve věci rozsudků smrti nekompromisní. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Další z reálných příběhů, o kterých jsem doposud nevěděl ani ň. Edward Zwick je na poli režisérů zvučným jménem, jeho jméno slibovalo nadstandardní podívanou. Herecky nemám sebemenších výtek, u Jacka O'Connella mě osobně překvapuje, že se nedostal alespoň do kategorie nominovaných na "zlatého plešouna", parádní představení z jeho strany. Laura Dern popravdě malinko přehrávala, což se dá pochopit vzhledem k námětu filmu, ale místy to bylo fakt dost znatelné (jen mi nešlo do hlavy, proč se vůbec v tom případu tak aktivně po dobu pěti let angažovala? Bylo to od ní hezké, to ano, na druhou stranu se ale tolik nevěnovala dětem a svému životu po smrti manžela). Jinak se mi zamlouvalo, jakým směrem se Zwick vydal s vyprávěním. Jako divák jste fakt nevěděli jistě na sto procent, kde vězí ta pomyslná pravda. Konec emocionálně dost tíživý, tam čekejte, že uroníte slzu. V porovnání například se Zelenou mílí to ale ztrácí. Lepší tři hvězdy. Za mě 7/10 ()

Maq

všechny recenze uživatele

Jedna věc je, jak moc filmový příběh odpovídá skutečnosti. Zde je možno pochybovat. --- Druhá věc s tím asi souvisí. Dejme tomu, že to žádný reálný předobraz nemělo, že je to prostě film. Pak mi vadí, že vyšetřování je zobrazeno ledabyle a soudní řízení jako zbrklé. Neviděl jsem zkrátka dost důkazů, abych pochopil, proč jsou všichni přesvědčení o jeho vině. --- A tudy zpátky k prvnímu: Nebylo to Zwickem a Fletcherem takto uděláno schválně, aby nás vmanipulovali do tábora odpůrců trestu smrti? Ten případ neznám, ale zasmrádá mi to. --- Kdybych věděl určitě, že je to manipulace, hodil bych to do odpadu. Ale nejsem si jistý. Proto raději nehodnotím. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Nepříjemný film. Bez katarze, bez naděje. Pro zachování duševní stability a víry v právní řád je lepší ho nevidět. ()

Související novinky

Režisér Posledního samuraje poletí do vesmíru

Režisér Posledního samuraje poletí do vesmíru

21.10.2018

Režisér Edward Zwick (Poslední samuraj, Odpor) se produkčně ujme nového drama seriálu Away pro Netflix, které bude pojednávat o první lidské misi na Mars. Zwick zároveň natočí první epizodu. Příběh… (více)

Reklama

Reklama