Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Malé městečko Little Tall Island ležící u pobřeží Maine čekají krušné chvíle. Jeho obyvatelé se důkladně připravují na mohutnou sněhovou bouři, která má být nejhorší za posledních sto let. V nejvypjatějším okamžiku se však z vánice vynoří zlo mnohem děsivější, tajemný cizinec, který si říká Andre Linoge. Zná i ta nejtajnější temná tajemství každého obyvatele městečka a využívá je k tomu, aby některé z nich přinutil k sebevraždě, jiné pro změnu k vraždě. Pokaždé přitom předává obyvatelům velmi jednoduchý požadavek. Tvrdí: "Dejte mi co chci a já půjdu." Andre je ve skutečnosti ďáblův posel a to, co chce, je jedno z dětí Little Tall Islandu. Dítě, které by vychoval jako nástupce, tak, aby mohlo časem převzít jeho pozemské povinnosti. Přestože je totiž jeho život mnohonásobně delší, než život lidský, není Linoge nesmrtelný a tak za sebe musí vycvičit nějakou vhodnou náhradu. Jeho moc je veliká. Nejenže zná tajemství každého člověka ve městě a může všem udělat za života skutečné peklo, ale může dokonce zničit celé město. A v městečku je jen jediný člověk, který má dost síly, aby se mu postavil. Šerif Mike Anderson, který se snaží uchránit obyvatele nejen před bouří, ale také před zlem v podobě Andrého.

Trojdílný americký horor vznikl v roce 1999, kdy ho jako televizní minisérii natočil režisér Craig R. Baxley (Action Jackson, Temný anděl) podle námětu a scénáře Stephena Kinga, jednoho z nejslavnějších současných spisovatelů. Bouře století je první námět, který nevychází z knižní předlohy, ale King ho napsal přímo pro televizní minisérii. Přestože původně chtěl napsat pouze scénář, nakonec příběh zpracoval také jako klasický román, který vyšel krátce poté, co byla třídílná minisérie v premiéře uvedena na obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že velice zdařilý filmový King, navíc s tím nejpůsobivějším záporákem ze všech filmových Kingů. A s uspokojením jsem také aspoň jednou viděl, že v pohádce nezvítězilo tzv."dobro" nýbrž tzv."zlo", a že charismatický André Linoge to na plné čáře natřel nesnesitelně otravnému Majkovi Dušínovi Andersonovi. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Průměrně zpracování si žádá průměrný scénář z pera mistra strachu Stephena Kinga. Po všech stránkách typický King, avšak ten průměrný ničím výjimečný ničím zarážející. Úvodní díl měl alespoň děsivou atmosféru, která se bohužel s přibývajícím kecáním vytratila v nenávratno. Ovšem závěr pošramocený dojem z druhé epizodě vrací celé dílo zpět k výšinám, aby svým dodatkem zase hezky srazil k vodám průměru. Jinak by se jednalo o slabé čtyři, takhle nemohu jinak. ()

Reklama

L_Johnny 

všechny recenze uživatele

Původně jsem myslel, že si dám jednu část a u toho usnu, ale ne. Film fungoval od začátku až (téměř) do konce. "Mrazivá" atmosféra mne udržela po celé 4 hodiny klepat se kosou a čekat na odpověď - co to vlastně ten vyšinutý záporák sakra chce?! Chvilu jsem už měl fakt nervy... Ten konec nebyl špatný, jen mi to nepřišlo tak atmosféricky propracované jako první polovina filmu, která mne brala asi nejvíce. Možná je to jen délkou filmu a mou unaveností, těžko říct. Každopádně klasický Stephen King jak ho mám rád. Pokud máte volný večer a máte chuť strávit čtyři hodiny na větrném, sněhem zafujaném ostrově s bandou naprosto normálních! lidí, mohu jen doporučit. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Už jsem tu psal, že když King napíše scénář sám, zpravidla je filmová podoba docela povedená. A to je i případ Bouře století. Na rozdíl od hodně hodně ubohého Domu v růžích, je tohle zajímavé a napínavé, a to i navzdory tomu, že jde svým způsobem jen o další klasickou kingovku, v níž King už jen a pouze vykrádá sám sebe - na již několikrát použitou kostru jen nasadí trošku jiný a jinak barevnější obal. Ale zrovna pro to, že King ten obal dokáže udělat dobře, ho mám rád. Bouře století nepřináší nic nového, nic objevného, nic originálního, svým způsobem rozvíjí starou dobrou linii příběhu, kterou King v různých verzích použil již např. v Nezbytných věcech nebo Svědectví, skoro ničím to nepřekvapí (možná tím, že je to překvapivě poměrně povedená záležitost), ale rozhodně to ničím neurazí. Navíc Bouře století rozhodně patří k těm lepším filmovým kingovkám... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V malom mestečku Tall Island sa jedného dňa objaví neznámy "hosť". Od príchodu Andre Linogeho sa začínajú diať rôzne podivné veci. Nečakané samovraždy, ale i brutálne násilné činy inak mierumilovných ľudí zarážajú nejedného občana tohto kľudného mesta. Aby toho nebolo málo, miestnym sa do cesty stavia nie len podivný chlapík bez prejavu akýchkoľvek emócii, neustále opakujúci vetu:" Dajte mi čo chcem, a ja odídem preč", ale i snehová "Búrka storočia". Miestneho šerifa Mikea Andersona čaká životný prípad, ktorý sa nebude týkať len miestneho obyvateľstva. Najsilnejšou stránkou snímku je jednoznačne príbeh. Najmä vďaka prostrediu miestami pôsobí naozaj mrazivo. Zo začiatku mi dokonca pripomínal "30 dní dlhú noc". Neskôr som sa však z tejto letargie prebral. Fanúšik hororu sa mimoriadneho gore či akcie nedočká. V tomto smere "Storm of the Century" svoj potenciál, napriek príležitostí absolútne nevyužil. Posledná časť ma sklamala najviac. Záver s rozuzlením síce zaujímavý, no doslova a do písmena "prežvanený". Na tri hviezdy to síce bude,no nejedná sa o žiadny zázrak,ktorý by som fanúšikovi hororu mohol odporučiť. Ide totiž skôr o mysteriózny thriller - 55%. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (15)

  • Celý text legendární říkanky z filmu zní: "Já konvička malá, pěkná jsem, zde hubička má je, tady ouško vem. Když se dohřeju, pak zapískám, čaj vám naleju, to ráda mám." (Tommassi3)
  • Natáčelo se v kanadských provinciích Ontario a Manitoba a v amerických státech Maine a Kalifornia. (Terva)

Reklama

Reklama