Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zaručeně nejlepší převlíkací komedie, která kdy spatřila světlo světa. Dustin Hoffman je úžasný. Ukazuje, že je nejen obrovský sympaťák, ale že v sobě má obrovský kus hereckého génia. Na Tootsie se tak kdykoliv rád v televizi podívám. Tak dobrá tahle komedie je. A to i přesto, že je stará už tolik let. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Travesti jako životní filozofie v odzbrojujícím podání rozdvojeného Dustina Hoffmana. Jako neúspěšný herec si zkrátka nemůžete moc vybírat. Ono, když to jinak nejde, dáte asi vždycky přednost lodičkám a paruce než kolonce v registru na úřadu práce. Hoffman si tu zahrál možná tak trochu sám sebe, kdyby totiž jako čerstvý třicátník nedostal hlavní roli v Absolventovi, kdo ví, jestli by pod tunou make-upu časem neskončil třeba v Nemocnici Chicago Hope...:-) ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Dej pryč ty pazoury, než tě nakopnu, až ti uletěji koule...Bylo to dost razantní?" ptá se Michael Dorsey alias Dorothy Michaelsová při konkurzu na roli ředitelky nemocnice v nekonečném soap opera seriálu, kam doputuje po sérii trapných pokusů ("mami, tati, strýčku Pete, něco se stalo s Piškotem, je asi mrtvý..."), aniž by doufal. Zatím dostával jen štěky nebo reklamy a k tomu je palice tvrdá (" ...měl jsi hrát půl minuty rajče, ale kvůli tobě přetáhli o půl dne frekvenci, protože sis nechtěl sednout"), takže mu nezbývá, než se probíjet životem jako číšník a bydlet s kámošem - autorem divadelních her, které nikdo nechce uvést (".....chtěl bych, aby do divadla přišlo jen pár lidí, kteří se právě schovali před deštěm, pár skutečných lidí, dokud taky nevyschnou"). Jak já ty dva - Hoffmana a Murrayho - miluju, jejich konverzace je rajská hudba pro moje uši. Tootsie je komedie, která dokazuje, jakou úroveň může komedie mít, ovšem když se k žánru přistupuje jako tady. Díky vynikajícímu scénáři se lze pobavit, poučit i dojmout, aniž by jedna postava shazovala druhou. Sydney Pollack odvedl obrovskou práci a rolička, kterou si tu uzmul, je jen malá úlitba bohům za takový výsledek. Jen obrovská škoda toho Oscara pro Hoffmana, to je snad jediná postvada na kráse perfektního filmu, ve kterém kromě těch dvou zazářila nejen Jessica Lange ale také Teri Garr a Charles Durning. Film z mé top5, který bude na každém dalším mediu ten nejopotřebovanější. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonala komedie, fakt bych necekal, ze takhle uz docela starej film bude tak perfektne sviznej a prakticky nepretrzite skvele vtipnej, ale ze spojeni Pollack a Hoffman se dalo cekat neco extra. Pribeh sice nijak neprekvapi a da se odhadnout prakticky od zacatku do konce, ale o to tu nejde, tady jde hlavne o naprosto dokonalyho Hoffmana a jeho problemy coby zenska, ke konci to sice spadne spis do romantiky, ale vetsinu casu to je fakt skvele vtipny. Navic tu jsou ve vedlejsich rolich paradni Murray a Gaynes. Fakt nevim, co bych filmu vytknul. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý film. Tootsie je nejlepší komedie jakou jsem kdy viděl. Tento film a Lepší už to nebude jsou podle mě dva nejlepší filmy svých žánrů. Zatímco Lepší už to nebude je nejlepší dramatická komedie, Tootsie je nejlepší samostatná komedie. Samozřejmě s romantickými efekty:-). Dustin Hoffman jako herec, který hraje ženu. Jeden z nejlepších hereckých výkonů filmové historie:-). Já to říkám pořád, Dustin umí opravdu hrát buď jen blbce nebo velice charakterní postavy. Jessica Lange předvedla jeden z nejlepších ženských vedlejších výkonů historie. Tedy alespoň podle mého názoru. Skvělý scénář. Skvělá kamera a velmi působivá hudba. Výborný střih a velice působivý zvuk. Sydney Pollack byl pan machr. Myslím, že Tootsie a Vzpomínky na Afriku jsou jeho dvě nejlepší díla. Ostatní herci byli též skvělí. Především Bill Murray a Teri Garr. Nejlepší scéna je podle mě jak Michael převlečený za ženu má na scéně políbit doktora a jak Michael přijde za svojí přítelkyní a ona mu řekne, že roli ředitelky, kterou měla hrát ona teď dali nějaké tlusté bábě (Dustin). Výborná byla ovšem i scéna jak Michael mluvil na scéně s paní na lůžku a scénář mu přišel nesmyslný, tak využil vlastních slov. U mě má tento film to nejlepší hodnocení. Skvěle jsem se bavil:-). ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • V roce 2007 byl snímek Americkým filmovým institutem zvolen jako 69. nejlepší film všech dob. (viperblade)
  • Dustin Hoffman si musel denně holit nejen obličej, ale také nohy, paže, hřbety rukou i vnější stranu prstů. Celou tuhle operaci provázel v sauně, neboť horký vlhký vzduch tam usnadňoval oholení nepoddajných chloupků. Kromě toho nosil umělé zuby, vycpávky tváří a make-up, který mu způsoboval akné. Kompletní namaskování trvalo každý den tři hodiny, ovšem natáčet se mohlo také jen tři hodiny. Pak totiž herci začínaly viditelně rašit vousy. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)
  • Při první návštěvě Dorothy Michaels (Dustin Hoffman) přinese květiny Julii Nichols (Jessica Lange), která je při vstupu z pokoje do kuchyně hodí na stůl. Následuje střih se záběrem v kuchyni, do které Julie vstupuje a opět má květiny v ruce a položí je na stůl. (velkyvezir)

Reklama

Reklama