Reklama

Reklama

Spider-Man

  • USA Spider-Man
Trailer
USA, 2002, 121 min

Obsahy(1)

Film na motivy marvelovského komiksu je příběhem podivínského středoškoláka Petera Parkera (Tobey Maguire). Jako dítě osiřel, byl šikanován a nebyl schopen vyznat lásku okouzlující dívce ze sousedství Mary Jane Watsonové. Říct o jeho životě, že je to bída, by asi bylo dost slabé slovo. Ovšem jednoho krásného dne, když ho na exkurzi v laboratoři pokouše uprchlý radioaktivní pavouk, se jeho život změní tak, jak by si sotva kdo dokázal představit. Peter získá netušenou pružnost, jasné vidění, schopnost přichytit se k povrchu, šplhat po zdech a vystřelovat sítě ze zápěstí, ale ona to nebude jenom zábava. Výstřední milionář Norman Osborn (Willem Dafoe) na sobě vyzkouší účinek drog, čímž vznikne jeho maniakální alter ego Green Goblin. Peter se tudíž musí stát Spider-Manem a vzít si Green Goblina na starost, jinak ho Goblin zabije. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (887)

choze 

všechny recenze uživatele

Na plátně kina se objevuje logo Marvelu a já se začínám nekontrolovatelně chvět (nevaruje mě pavoučí instinkt před blížící se filmovou katastrofou?). Uvědomuju si, že ještě nikdy v životě jsem se na žádný film tak netěšil. Spider-mana jsem četl už na základce (tehdy to ovšem ještě nebyl Spider-man čti spajdrmen, ale Spider-man čti spider-man) a od té doby je suverénně mou nejoblíbenější komiksovou postavou. Knihovnu mám plnou spider-manovských komiksů, průvodců, encyklopedií a sebraných vydání a můj pokoj je důkladně polepen plakáty a samolepkami s pavoučími motivy. Tak proboha přetočte někdo ty posraný titulky!!!!!! A je to tady. Spider-manova story je sice hodně osekaná (smrt Gwen Stacy by asi ve výsledku vyznívala příliš pochmurně), ale zato pietně aktualizovaná a podaná s patřičným nadhledem (scény ze školní jídelny a wrestlingové arény). Osekaná ale není je zápletka, ale i postavy a tak Flash Thompson přišel o svou slabost pro Spider-mana a M.J. zase o svou střelenost. V druhé, akční polovině film sráží slabší akční scény (srovnejte scénu kdy Spider-man zachraňuje M.J. před pádem z budovy se stejnou scénou z o dvacet let staršího SUPERMANA) a triky a Dafoeho Green Goblin, který má do zábavnosti Hackmanova Luthora nebo Nicholsonova Jokera daleko. A ty limonádovité dialogy, kulminující v úděsné závěrečné scéně na hřbitově (stejná a stejně špatná byla později i v BATMAN ZAČÍNÁ), děs. Naštěstí, stejně jako u X-MEN, dvojka už je podstatně lepší (raimiovštější). ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Všetko má svoj čas. Päť rokov som sa Spider-Manovi vyhýbala a vôbec som nemala náladu si ho pozrieť. Až odrazu som chytila tú správnu slinu a vedela som to - teraz mám naňho chuť! A bolo to. Fajnová komixovka a Spajdy vážne "válí" :-) Jo, a v detailoch dosť súhlasím s Visáčom aj Tronom. Možno preto o hviezdičku menej. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi odvedl na svém prvním Spider-manovi celkem slušnou práci, což uznávám i přes několik výhrad, které mám. Scénář je do jisté míry limitován naivitou komiksové předlohy, která příběh místy strhává až příliš do teenagerovských vod. Z toho bohužel vyplývá i snaha, natočit film co nejvíce „family friendly.“ Pak bych ještě vytknul příšerný design Green Goblina, který vypadá jako nepovedená hračka z vietnamské tržnice a i na svou dobu slabší difitální efekty, které jsou prostě umělé až moc. Tím ale výčet nedostatků končí. Naopak povedené je obsazení Petera Parkera a Dr. Normana Osborna a slušné jsou i akční sekvence, i když zde se nezapře určitá cirkusovost tak typická pro Raimiho. Možná právě volba režiséra nebyla úplně to nejšťastnější, protože jeho tendence vše příliš zlehčovat mi moc nesedí. Ale Spider-man je i přes všechny chyby zábavnou podívanou, ale na až tak dobrou jakou by mohla být v rukou někoho jiného. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Danny Elfman: 1. Theme from Spiderman [1:01] ,2. Hero - Chad Kroeger/Josey Scott [3:19] ,3. What We're All About - Sum 41 [3:35] ,4. Learn to Crawl - Black Lab [3:36] ,5. Somebody Else - Bleu [3:37] ,6. Bug Bites - Alien Ant Farm [3:32] ,7. Blind - Default [3:10] ,8. Bother - Corey Taylor [4:00] ,9. Shelter - Greenwheel [3:31] ,10. When It Started - The Strokes [2:56] ,11. Hate To Say I Told You So - The Hives [3:22] ,12. Invisible Man - Theory of a Dead Man [2:39] ,13. Undercover - Pete Yorn [3:59] ,14. My Nutmeg Phantasy - Macy Gray [4:29] ,15. I - IV - V - Injected [3:02] ,16. She Was My Girl - Jerry Cantrell [4:17] ,17. Main Titles - Danny Elfman [3:42] ,18. Farewell - Danny Elfman [4:43] ,19. Spiderman - Aerosmith [2:57], ()

Marius 

všechny recenze uživatele

UPOZORNENIE ! Nasledujúci koment obsahuje vety, ktoré by niektorí uživatelia mohli vidieť ako SPOILER. Ja nie som toho názoru ale ďalej čítate na vlastné nebezpečenstvo. Obsadenie Tobey Maguirea do roly "ňoumu" Petera Parkera bolo geniálnym ťahom . Fandil som mu od prvého behu za autobusom. Rozporuplným sa mi však zdá obsadenie Dafoea, ktorého mám síce veľmi rád, ale tu mi vôbec nesedel v polohe Goblina-GoGo Power Rangers !!!. Spiderman je lepší vo svojej prvej polovici, najmä vďaka štúdiu a objavovaniu špeciálnych schopností. V druhej však nastáva pocit nudy, schematizmu a klišé. Ešte že moja malá milovaná Claudia zmokne v tričku bez podprsenky :-). 7/10 ()

Galerie (150)

Zajímavosti (188)

  • Poněkud kontroverzní rozhodnutí vybavit Petera Parkera (Tobey Maguire) organickými vrhači pavučin režisér Sam Raimi svého času komentoval: "Asi před deseti lety napsal James Cameron svou synopsi scénáře. Velmi dobrou, se spoustou skvělých nápadů. Jedním z těch, které jsme použili, bylo, že si Peter Parker své pavučiny nevyvine vědecky, ale že se stanou součástí jeho těla. Na jednu stranu to z něj dělá tak trochu zrůdu, ovšem když se na to podíváte z jiného úhlu, prohlubuje to lidský rozměr postavy. Chtěl jsem, aby byl Peter jeden z nás, ne nějaký geniální chemik, který si doma vyvine zařízení, jaké nedokáže vyvinout žádná obří společnost." (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 407 milionů amerických dolarů, celosvětové pak 825 mil. (NIRO)

Související novinky

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

06.02.2020

Kultovní hororový režisér Sam Raimi jedná o režii snímku Doctor Strange in the Multiverse of Madness pro studio Marvel. Nebyla by to pro něj samozřejmě první štace do komiksového světa, Raimi totiž… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Hvězdné nábory i útěky

Hvězdné nábory i útěky

19.07.2009

Máme pro vás spoustu castingových novinek, tak se nezdržujme úvodními řečmi a přejděme rovnou k věci. Robert De Niro si prý zahraje v Rodriguezově krváku Machete, jehož natáčení startuje už 29.… (více)

Reklama

Reklama