Reklama

Reklama

Candyman

Trailer

Helena Lylová (Virginia Madsen) se smála, když od svého spolužáka slyšela hrůzný příběh o Candymanovi, vraždícím monstru s hákem místo ruky. Nevěřila ani tehdy, když tajně navštívila místo, kde se odehrála brutální vražda. Candyman ji o své existenci však brzo přesvědčil, když rozpoutal peklo plné zohavených mrtvol. Protože však policie na duchy nevěří, podezřelou se pro ně stává Helena. A jenom jediný člověk ji může očistit. Candyman. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (305)

HAL 

všechny recenze uživatele

Jen velmi mírně nadprůměrný 90's horor - slumy, gangy, pár sexy holek a nesmrtelný magor s hákem... atmosféra veskrze nijaká, ale děj je naštěstí vcelku originální, závěr celkem povedený a hudba Phillipa Glasse vyloženě výborná. 6/10 ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Keď som bol malý chlapec, v školskej družine sa veľa rozprávalo o strašidelnej bytosti neurčitého vzhľadu zvanej Biela noha. Tieto detské povedačky veľmi efektívne fungovali zvlášť v neskoré jesenné popoludnia, keď tma prichádzala skoro, takže takmer prázdny školský areál sa menil na strašidelné a hostilné miesto. O pár rokov neskôr som počul o istom vypitvanom nebožtíkovi, ktorý údajne desí chodcov pri miestnom cintoríne ("Vráť mi moje pľúca!"). A keďže zbožňujem pochmúrne čaro takýchto "campfire stories", nemôžem Candymana neoceniť, zvlášť ak sa adaptácia Cliva Barkera pozoruhodne vydarila vďaka skľučujúcej atmosfére, Virginii Madsen, obskúrnym graffiti artefaktom a pocitu hrôzy, ktorá tu má divné, poetické kvality bližšie nejakej baladickej kompozícii než klasickému hororu, takže obdivovatelia Juraja Herza si pravdepodobne prídu na svoje. A propos Herzove filmy - hudba Philipa Glassa je mierne historizujúca, "staromajstrovská", na spôsob geniálnych Hapkových kompozícií z Panny a netvora či Deviateho srdca. Dej sa odohráva na devastovanom predmestí Chicaga, na skok od "kultivovanej" civilizácie, pričom veže ako Sears Tower či John Hancock Center sa zdajú byť nebezpečne blízko - žiadne centrum neexistuje, barbarská sila predmestia napokon všetko prevalcuje. Film je tak dobrý, že zo mňa učinil zbabelého jedinca, ktorý v žiadnom prípade nepovie Candymanovo meno pred zrkadlom päťkrát. Ale tých päť hviezdičiek rozhodne dám, akokoľvek si pohnevám Votrelca. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvělý film s atraktivní Virginií Madsen v hlavní roli, skvěle zvolenými lokacemi a fantastickou hudbou Philipa Glasse. Když jsem Candymana viděl poprvé někdy v pubertě, umíral jsem u něj hrůzou. Na nové zhlédnutí po letech už mi nepřišel strašidelný skoro vůbec (obzvláště samotná titulní postava Candymana, respektive všechny jeho stupidní repliky, jsou spíš trapas; navíc na včelách prostě nic strašidelného není, a to ani když je má někdo v puse), o to víc jsem tam nově docenil tu metarovinu s urban legends a skutečně delikátní soundtrack, který mě bezmezně nadchnul. Vážně mě to strašně bavilo - sledovat tu postupnou cestu Helen ke zkáze je zde velmi působivé, a znovu mě pobavil i samotný závěr, kdy dojde i na nevěrného manžílka. Candyman je podle mě pozoruhodný úkaz v jinak nevalné filmografii Bernarda Rose a současně sympatický závan starých dobrých devadesátek, který s lety jen získává na zajímavosti. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Candymana jsem viděl naposledy ještě v dobách kdy jsem si chodil pro filmy do videopůjčovny. Když jsem zjistil, že je na světě nový Candyman (2021), kterej volně navazuje na první díl, rozhodl jsem si Candymana (1992) oprášit, protože jsem si z něho pamatoval hlavně stěžejní scény. Musím uznat, že ani po letech neztratil Candyman nic ze svého kouzla. I přes chyby kterých ve filmu není zrovna málo přemýšlím, že hodnocení zvednu o hvězdu výšva to na 4 hvězdy. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Candyman je jednou z mých řídkých horrorových srdcovek. Je to taky tím, že film se tak do poloviny jako horror netváří vůbec a druhou polovinu jste na pochybách, zda ten všechen mish-mash není výplodem chorého mozku. To hodně zvyšuje napětí, taky zakomponované realistické prvky (ghetto rulezzz) a velké plus na celkové atmosféře tvoří hudba od Glasse. Záverečná pointa ... je myslím docela originální. 90% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Stačí před zrcadlem vyslovit pětkrát Candyman a zjeví se prokletý černý chlapík ulepený od medu a s hákem. Nebaví se a hned vás nekompromisně prošpikuje. Námět i následné režijní zpracování uspokojivé a občas dokonce i působivé, ale takových hororů o zlikvidovaném muži, který se po letech mstí jako přízrak, je celé kvantum a mně ta ohranost už naplno nenadchla. Ještě bych zmínil, že film měl slabé tempo. Kdo nemá moc nakoukané horory, bude hodnotit smířlivěji, protože nebude mít možnost srovnání jako já. Když třeba vezmu dnešní horory, tak tenhle lepí medem a je z něj cítit nemoderní staroba. Já jsem na současné horory než na klasiku a tenhle se už mezi ní počítá. A nezůstalo jen u jednoho dílu. 60% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

výborný horor. zbožňujem urban legends (dokonca aj ako predmet štúdia), preto ma námet dostal ihneď, temný a satanský tony todd ako candyman a naondulovaná a provokatérsky hanblivá virginia madsen a úžasná atmosféra - posprejované projects, kde sa bojíte vliezť, pretože scenárista a režisér rose vám okolo toho vybudoval slušnú paranoiu ešte predtým, než nás tam sugestívnou pomalou kamerou z vtáčej perspektívy za znenia geniálnej glassovej muziky vovedie, náznakmi a brutálnymi skokmi a poctivým hrorovým remeslom budované psycho a skvelý, och skvelý záver! môj osobný malý kult! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sídliskové paneláky ako obrovský úľ plný nebezpečných včiel, pripravených kedykoľvek bodnúť. Aj za vašou stenou sa môže nachádzať nebezpečný vrah, ale tá najväčšia tragédia vášho života sa môže takisto odohrať medzi tými vašimi štyrmi. Ja tiež bývam v paneláku a keď sa pozriem von, vidím obrovské "včelie úly", ktoré ale my tu nazývame králikárne. Nie je to mestská legenda, ale iba ironický názov týchto skladísk "ľudských" bytostí. Mnohé horory majú ako pridanú hodnotu nejakú zaujímavú myšlienku, mne Candyman pripadal skôr ako umelecký film, ktorý má naopak ako pridanú hodnotu napätie a hororové scény. Rose boduje zábermi veľkého smetiska, alebo neosobného paneláku v kontraste so Sears tower na pozadí, snímanými tak, aby boli v rovnakej výške. Výborný film, ktorý u nás málokto pozná a je to škoda, pretože jeho myšlienky sú aktuálne aj u nás a kdekoľvek inde vo svete. Pokračovania som nevidel a podľa vyznenia tohto filmu to bude asi už len varenie z vody. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Ach jo, tohle se tedy kurevsky nepovedlo. Obrovská nuda zabalená ve včelím medu. Obsazení Candymana naprosto debilní. Z toho negříka nemohl jít naprosto žádný strach. Celý film na mě působil naprosto debilně a naivně. Prostě naprostá sračka. Škoda slov. Odpad. P.S. Plánuji brzy zkouknout další díly, protože se tu rýsuje série vrcholného debilsmu v hororovém žánru. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film od Clive Barkera postavený na urban legendě. Rozhodně film neurazí, první polovina filmu je spíše detektivního zaření, ale i tak si drží poměrně zdařilou atmosféru. Za zmínku stojí herci kteří hrají výborně(i vedlejší role), dobré to je i s hudbou která je taková správně gotická, film si někdy ještě zapakuju, sice jsem ještě neviděl 3 díl, ale chystám se na něj, 5* bohužel dát nemůžu brání mi v tom možná pár zbytečných scén, ale jinak se mi to líbilo. PS: Cameo Teda Raimiho bylo výborné, takový správný bajkař:-D ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Candyman, Candyman, Candyman, Candyman, Candyman. Zkusil jsem to, vlastně už podruhé, a žádnej Tonny Todd s hákem se mi nezjevil. Repríza již před léty zhlédnuté lahůdky nezklamala. Mysteriozní a podmanivý příběh zvýrazněný nápaditou kamerou, originální výškové záběry neustále překvapovaly, vychází z amerických městských legend a do duchařského tématu vnáší svěží vítr v podobě do klasických schémat příliš nezapadajícího netvora. Ohákovaný a včelonosný strašák Candyman má prostě, nejen díky přebujelému charismatu Tonyho Todda, šmrnc a rozplétání jeho legendy na celovečerák v pohodě vystačí. Navíc závěr je grandiozní. Vypouštím čtyři včelky. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Když sem tenhle film, před několika lety viděl, líbil se mi, ale dal sem mu čtyři hvězdičky. Byl to fajn horor, ale romantická linka, v hororu, byla pro mně v té době, něco co sem úplně nebral pozitivně. Po několika letech, sem musel přehodnotit svoje hodnocení a i svůj názor na tenhle film. Osobně nevím pro, jestli to tím že se muj pohled na horory změnil, nebo jestli je to tím, že už mám něco nakoukáno a nebo nedej bože vyzrálost. Nicméně jo, dávám tomu pět hvězdiček, protože to neni jen horor o zabijákovi a finální dívce, která se postaví onomu zlu a porazí ho, je to mnohem víc. A to díky Philipu Glassovi, který svoji klavírní hudbou, vyvolává mráz po zádech, stylizací která spojuje realitu v Chicagu a duchařskou pověst a pak také díky, oné romantické lince, která se mi pvůdoně moc nelíbila. Když do toho ještě hodíte vynikajícího Tonyho Todda a také vynikající Virginia Madsen, kdy oba hrají svoje role uvěřitelně, a v případě Tonyho i soucitně, tak vám z toho vyleze film, který má nadčasovost. A však, co musím zmínit, je to, jak si film hraje s divákem, kdy vyvstávají určité pochyby, jestli si to hlavní hrdinka nepředstavuje jen ve své hlavě a nebo jestli opravdu nějaký Candyman existuje a ohrožuje ji tak. Je smutné, že dvě následující pokračování, sou horší a ještěm nohem horší, kdy jediný důvod proč ty film vidět, je prostě Tonny, který se snaží svoji postavu vybičovat, co nejvíc co to jen jde. Tak jako tak, tenhle film má pro mně, dnes stejnou míru kvality, jako první Halloween od Carpentera. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Minulost Candymana je pěkně morbidní. Celkově ten film začne být vypsychlej až ke konci. Velká škoda. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tady jsem se porvé setkal s fenoménem "urban legends", který mne od té doby stále zajímá. Film jako takový má velmi dobrou, pochmurnou atmosféru a po jeho shlédnutí jsem rozhodně neměl chuť zkoušet před zrcadlem opakovat slovo Candyman... ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby měla tahle neděsivá,nudná,blbě natočená,nadhodnocená,blbá píčovina s tak hnusnou hudbou,že máte chuť vrazit si tužku do ucha,tak 25% ,které si ani nezaslouží....tak bych se na to nedíval a opět si odpadem neskazil další filmový maratón.Ve filmu není vůbec nic,žádné napětí,žádný děsivý moment,žádná pořádná vražda,žádná lekačka.Je tady jen otravná píča, Tony ´´ bubububububububu ty malá píčo ´´ Todd,tři louže krve a zabití psa,kde tupý a netalentovaný řezníci nevědí jak dál tak sejmou zvířátko.Film tak příšerný,otravný a nezajímavý,že ho s čistým svědomím pošlu do odpadu a neudělím mu ani jednu hvězdičku,protože není za co.Kdyby mi bylo patnáct bouchnul bych jednu za kozy Virginie Madsen.Bohužel tolik mi není a kripl s hákem a hubou plnou včelu mě děsí asi jako nevynešené odpadky,takže vůbec.Brácha to napsal dobře,ale mělo by to být spíš takhle.... hranolky,hranolky,hranolky,hranolky,hranolky....ty vole jupí!Hranolky :-DDD 0%. ()

Hellblazer 

všechny recenze uživatele

"Look into the mirror where the secret lies, just turn the lights down low and say it five times, from the spirit world comes a spiteful slave, seeking retrobution from beyond the grave....I leave no evidence and I leave no signs, because of hooked hand, many yeah have died, I'm out to get you, any way I can, this is not a game, it's real life the Candyman..." ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu celkem dobře zvládnutý horor. Dneska už bohužel ničím nepřekvapí a místy působí velmi hloupě a naivně. Když ale přivřu oko a vezmu v potaz rok 1992, tak pořád si myslím, že to nebylo až tak špatné a z pár scén bylo cítit i jakési napětí. 60% ()

Reklama

Reklama