Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Fr 

všechny recenze uživatele

V ROCE 2019 PODAL TOMASZ KOMENDA ŽALOBU NA POLSKÝ STÁT, ZA 18 LET NEODŮVODNĚNÉHO VĚZNĚNÍ…“ ///   … no a tak Tomek vypráví o místě, kde i krysa a šváb měli větší práva než on. Drsný vyprávění, tak jak to Poláci umí. Pak je tu „chrabrý“ vyšetřovatel a příběh se mění v detektivku. Ten film je otřesnej tím, že ten příběh psal sám život. Navíc je přesvědčivě odvyprávěnej, takže na konci nechyběj emoce.   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečných událostí. 2.) Já jsem nevinej!.  /// Thx za titule „bounas“.       /// PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  *** ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Tak tohle musel s Polskem určitě zahýbat, respektive, asi to ještě nějakou dobu hýbat může. Navíc se mi neustále dokazuje, že Polská kinematografie je ne vzestupu. Nám nechybí ani tak peníze, jako schopní lidé. Máme jenom skupinu lidí, kteří se za schopné považují. Navíc Holoubek se ukazuje jako parádní režisér, všechno, co jsem od něj viděl bylo na vysoké úrovni, takže se těším na další, co přijdou. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poláci servírují brutální, nepříjemné, zneklidňující, emocionální Drama/Krimi dle skutečných událostí o obrovském soudním polském skandálu, kde Tomasz Komenda je neprávem odsouzen na 25 let za vraždu a znásilnění. Je to silný film, holky budou potřebovat kapesníky a slabší povahy budou film možná rozdýchávat hůře. Scény z vězení jsou velmi intenzivní. ( Mučení a šikana nejhlubšího zrna) jakmile se vězni dozví, že je u nich prznitel dětí, tak jsou jak utržení z řetězů. Došlo i na mé oblíbené soudní procesy a taky na kriminální investigativní stránku, takže z mé strany spokojenost. Dusné vězeňské drama fakt můžu a v polském kabátu je film autentický až na dřeň! 8/10. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nepříjemný a znepokojující případ, který po letech zdůraznil nutnost hlubokých změn v polském soudním systému. Tomasz Komenda. Nijak vybočující mladík. Trochu snílek, trochu na místě přešlapující zaměstnanec automyčky. Konec roku slavil někde úplně jinde, což potvrdil tucet svědků. Přesto policie po neúspěšných letech hledání vraha patnáctileté dívky ukáže na základě sporných důkazů prstem na něj. Brutální znásilnění a stejně krutá smrt. 15 let vězení. Zatímco okusí první měsíce drastického týrání spoluvězni, soud mu trest natáhne na 25 let. Syrová atmosféra vězení, řada intenzivních scén, beznaděj (celé rodiny) na maximum. Až v druhé polovině na základě nové snahy jiných vyšetřovatelů vnímáme předchozí falšování důkazního materiálu, klíčové přešlapy, lhostejnost k lidskému životu. Herecky silné, na režijní debut hodně dobré. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych Shawshank a možná je to tak dobře. Dočkali jsme se nějakého dalšího polského zázraku, který dokonce v českých vodách nečekaně rezonuje v tabulce. A to ani nevyšel v kině. Film je natočený ve vší výsosti ve zcela skvělém stylu, ale asi bych to nebral jako klasický filmový i scénářový zážitek. Především v tom, že se ve filmu v polovině odnikud objeví deus ex machina detektiv, který to chce prostě vyřešit a nikdo moc neřeší kde a jak se vzal. To samé občas drhne v tom, že tři roky ve filmu projedou během dvou vteřin a režie moc ani nedává možnost z toho nějak čerpat. A nebo to vzít trochu hladce. Ale to je občas ten úděl. I tak jsem rád, že lidský a reálný  příběh se dostal i k nám. S tím, že Slováci a Poláci se stále drží toho, že se nebojí nahlédnout do reálných a sociálních témat poslední doby nebo národní doby obecně. Hlavně, že u nás běží další romantická hahamedie. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (12)

  • Tomasz Komenda (Piotr Trojan) dostal odškodnění v přepočtu 74,6 milionů korun. Jde o největší takové odškodnění, jaké kdy bylo v Polsku přiznáno. (Punisher)
  • Komenda sa nádeje na prepustenie podľa svojich slov vzdal po desiatich rokoch a prestal aj veriť v Boha, ktorého márne žiadal o pomoc. Spomínal, že až keď sa začal modliť k pápežovi, bol nakoniec oslobodený, a tak sa bol pápežovi Františkovi vo Vatikáne po prepustení v roku 2018 osobne poďakovať. (siloalampa)
  • Vďaka Komendovmu prípadu sa začali médiá v Poľsku venovať téme justičných omylov aj nezrovnalostiam v iných prípadoch odsúdených, ktorí sú možno vo väzení neprávom. V súčasnosti sa podľa režiséra filmu Jana Holoubka v Poľsku hovorí minimálne o dvoch takýchto prípadoch, ktoré boli znovu otvorené. (siloalampa)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama