Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (319)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádherně natočená a výtečně zahraná neskutečná nuda. Ne že bych čekal středověkou řežbu. O tom ostatně původní legenda ani není. Ale myslel jsem si, že se bude jednat o něco divácky vděčnějšího. Bohužel  jde o artovou procházku úchvatnými exteriéry, během níž Patel jako rytíř totálně selhává, čumí jak puk a kamarádí se s liškou. A na to dvě hodiny fakt koukat nemusím. Za zmínku ještě stojí Sean Harris jako Artuš a Alicia Vikander, kterou prostě žeru. Ale to je, vzhledem k očekáváním, sakra málo. 40% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Středověká legenda Sir Gawain a Zelený rytíř patří mezi základní pilíře anglické literatury a roku 1925 ji v moderním anglickém převedení vydal John Ronald Reuel Tolkien. Těžko odhadnout, co by autor Pána prstenů řekl na postmoderní adaptaci na filmové plátno, mě si však snímek Davida Loweryho získal prakticky okamžitě. Ačkoli Sir Gawain a Zelený rytíř hovoří současnou filmovou řečí, rozhodně nejde o snímek pro každého diváka, ba naopak. Lowery sice nabízí fantastické audiovizuální pojetí (výtvarná stránka je famózně dechberoucí), zároveň ale dělá vše pro to, aby netrpělivé publikum Sir Gawain rychle odradil. Projevuje se to nejen ve velmi pomalém tempu, ale také v záměrně vyprázdněném scénáři, ve kterém se zdánlivě nic neděje. Trpělivý divák však bude odměněn unikátním snímkem o velmi tenké hranici mezi odvahou a zbabělostí. Audiovizuálu pomáhá silně atmosférická hudba a přesně vybraní herci. Zvláště Dev Patel v roli hlavního hrdiny Gawaina předvádí po mnoha letech vynikající herecký výkon a veškeré momenty mu lze bez výhrad uvěřit. Sir Gawain a Zelený rytíř bude patřit mezi rozporuplně přijímaný snímky, nicméně i takové jsou potřeba. A abych nezapomněl, hodně oceňuji vy-víte-který polibek, který do této adaptace přesně sedne. Stejně tak i pohled na tělo Deva Patela. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Místy neuspokojivé při sledování, o to více odměňující při následném zamyšlení. Gawain s tváří Deva Patela nachází sebe sama v prostředí atraktivního středověku a divák nestačí žasnout nad nádherným vizuálem i podivným obsahem, které David Lowery s gustem servíruje. Více zde. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Prečo sláva? Prečo nestačí dobrota?“ Strašne zvláštny (a dlhý) film, ktorú ma prvú trištvrte hodinu miatol, ale potom som sa naladil na jeho vlnovú dĺžku a celkom som si realistickú fantasy užil. Niektoré scény, nápady a momenty boli skvelé. Herci si to užívali. Atmosféra je rovnako neopísateľná, ako u Loweryho predchádzajúceho filmu Prízrak (naopak, existujú zjavne dve Loweryho tváre a Zelený rytier nemá nič spoločné s tou, ktorá natočila Pete a jeho drakGentlemana s revolverom). Koniec zaujímavý. Ale práve vtedy som si uvedomil, že som to vlastne skoro vôbec nepochopil. Bol som ako hlavný hrdina, ktorý sa vo finále Zeleného rytiera pýta, prečo vlastne. A nedostane žiadnu odpoveď, ktorá by ho uspokojila. A tak na to musel prísť sám. A nie som si istý, či prišiel. Ja som neprišiel. Palec hore za úchvatného Zeleného rytiera, líšku, obrov, výpravu, kameru a viacero hypnotických scén. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Uhrančivý, hypnotický film, který dovede vyprávět obrazy, beze slov, nebo s minimem dialogů. Adaptace středověké artušovské romance jako fantasy, horror, kde není místo pro nabubřelé a prázdné pojetí jako to činil Guy Ritchie...Naprosto fascinující snímek, který je auterskou vizí svého režiséra, krásné alegorie, středověký duch bez příkras z toho dýchá. Ohromně silný film s pohlcující atmosférou, který vás nutí přemýšlet a vykládat, co se děje, sledujte titulky do konce. Nádherný OST, perfektní kamera, práce s barvami, rozpočet za "babku" a výsledek překonává kdejaký blockbuster. Naprosto mě uhranul v hlavní roli nejen Dev Patel, ale i Alicia Vikander (asi nejzajímavější výkon, co jsem kdy od ní viděl), potěší role i dalších starých známých jako Sean Harris. Film, který si zaslouží další reprízy a lituji, že jsem ho neviděl v kině. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)
  • Vypravěčský hlas na začátku filmu patří režiséru Davidu Lowerymu a jeho ženě Augustine Frizzell. (NiWi)
  • Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama