Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (878)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Náborová agitka letectva US Army je natočená tak, aby ti nejschopnější zástupci americké mládeže spěchali do kokpitů letadel chránit soustředěnou palbou světový mír. Přes všechnu kýčovitost jsem velmi rád, že byl tento snímek natočen, neboť bez něj bych byl ochuzen o nezapomenutelé kousky Toppera Harleye a svět by tím byl zase o něco smutnější. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jako mladý pionýr a bývalá jiskra jasná jsem si při prvotním shlédnutí této náborky ku hvězdopružným ocelovým ptákům bryndnul do textilu. Sice to asi nebyla žádná ultra viskózní tekutina, neboť schopnost vyrábět skutečně životaschopné spermiče přišla později, než když jsem vyvaleně hltal peripetie polétavých mordýřů, ale přesto to znamenalo mnoho. Odvrhl jsem svůj slabikář s názvem Čtyři v tanku a pes, neboť mi přišel životní styl amerických letců poněkud rozumější, než přístup polsko-gruzínské posádky obrněnce. Letadélko Káně bylo rázem pozapomenuto, protože F 14 Tomcat je přece jen větší dělo. A naprosto a definitivně jsem se zamiloval do toho týpka, který nadaboval celý film, přestože měl rýmu, postrádal touhu trefit se do rytmu a jeho hluboký hlas, především při dabingu hrdinek, mátl dospívající junáky. Uncle Sam pustil někde v zákulisí chlup, takže i přes fakt, že film natočil Skott, se na ničem moc nešetřilo....Tři hvězdy za dávný, prvotní pocit. Dnes bych si podobnou legrácku nepustil ani pod pohrůžkou znásilnění Kristýnkou Kočích. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejznámnějších Cruisových snímků, který jsem ovšem za pecku nikdy nepovažoval. Cruise začal předvádět herectví až o něco později v Barvě peněz. V Top Gunu slouží pouze jako mladík s hezkých ksichtem na kterého letí ženské. Film samozřejmě hodně zestárl a letecké souboje jsou hlavně zpočátku hodně nepřehledné. Závěrečný je už zcela v pořádku. Za druhý díl jsem nikdy neorodoval, ale samozřejmě jsem zvědavý co přinese. 65% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tony Scott nejenže oslavuje prostřednictvím průbojného mladíka americký způsob života, ale jeho hit roku 1985 je i ukázkovou „náborovou propagandou“ amerického letectva!! První instinkt producenta Dona Simpsona byl přesný. Western s kovboji moderní doby. Drsné přezdívky, testosteron na maximum, kamarádství, patriotismus, široké úsměvy, záběry zalité sluncem. A spousta hitů. Přitom to trvalo dlouhé měsíce, než dostal projekt zelenou. Nevěřili mu, skoro ho definitivně odsunuli na vedlejší kolej. A pak by litovali. Kdo z nás totiž Maverickovi nedržel palce..? Ač samozřejmě všichni tušíme, že nedostatků má tahle nostalgická pecka dost. Vůbec mi to ale nevadí. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise přijíždí na svém motocyklu při západu slunce za svou vyvolenou, a při doprovodu tónů slavné písně "Take My Breath Away" se tehdy jistě mnohým divačkám zalily oči slzami. Tom Cruise se zde svléká do půl těla ve sprchách, svou hereckou partnerku Kelly McGillis vášnivě líbá, ale většinu času stráví v letounech, brázdíce oblohu. Líbil se mi zde dokonce i Val Kilmer, k němuž jsem již našla jisté sympatie. Top Gun mě nezklamal, ani nepřekvapil. Ale i tak, Maverick na Toppera Harleye stejně nemá, protože všichni moc dobře vědí, že Topper je přece "větší borec, než oni všichni dohromady.":) ()

Galerie (75)

Zajímavosti (121)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 180,3 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 357,3 mil. (NIRO)
  • Ve filmu měla zaznít píseň "Reckless" od Judas Priest z jejich alba Turbo. Skupina však nakonec odmítla poskytnout práva k písni, protože se bála, že film bude propadák. (SeanBean)
  • Pete "Maverick" Mitchell (Tom Cruise) nosí hodinky značky ORFINA Porsche Design Chronograph. (dyfur)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama