Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Amistad je jméno lodě převážející v roce 1839 otroky z Kuby do USA. Na cestě se africký kmenový náčelník Cinque postaví do čela vzpoury a zmocní se lodi. Pokračují v plavbě a doufají, že najdou cestu zpět do Afriky. Zvolí ale špatný směr a když doplují do Spojených států, jsou uvězněni jako uprchlí otroci a zdá se, že je čeká smrt za vraždu jejich věznitelů. Pak se ale jistý právník, který je přesvědčený abolicionista, rozhodne, že se jejich případu ujme. Argumentuje tím, že to jsou svobodní občané jiné země, nikoli otroci. Případ se dostane až k nejvyššímu soudu, kde John Quincy Adams přednese plamennou výzvu k jejich propuštění. (Filmbox)

(více)

Recenze (262)

Misterioso 

všechny recenze uživatele

„Nepopcornový“ Spielbergův snímek Amistad patří v jeho filmografii spíše do kategorie „polozapomenutých“, nicméně to vzhledem k silné konkurenci, kterou Stevenovo nejlepší snímky představují, neznamená žádnou velkou prohru. Těžko soudit, jestli do té kategorie patří zaslouženě, chvílemi by to skutečně chtělo trochu zkrátit, někde zas naopak trochu přitlačit na pilu, každopádně své kvality Amistad určitě má – ať už to jsou herci (Djimon Hounsou, Anthony Hopkins...), dobrá hudba či některé výtečně scény (především ty z otrokářské lodě). Nejvíce by filmu podle mého skromného mínění pomohlo lepší vystavění příběhu – abych tenhle nepochybně silný příběh o něco více „prožíval“, ocenil bych, aby na mě ty nejsilnější scény (každý, kdo tenhle film viděl, zajisté ví, které mám na mysli) „vybafly“ hned ze začátku – ty flashbacky po první (ne moc záživné) hodině filmu na mě zkrátka už neměly takový účinek. Ale i tak je to povedený film, který holt naplno strhne jen některé (šťastlivce). ()

lumpcz 

všechny recenze uživatele

Film tak silný svojí myšlenkou i sdělením jako Schindlerův Seznam, podpoření skvělými, ne přímo skvostnými hereckými výkony Djimon Hounsona a Anthonyho Hopkinse připomíná nebo spíše poukazuje na další lekci z historie a líčí opět hrůzy, které je člověk člověku schopen udělat! Celý efekt podporuje skvělá hudba z dílny Johna Wiliamse! Hodnocení: 9/10 ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Spielberg točí dobré filmy a skvelé filmy. Toto je ten dobrý film. Veľmi dobre natočené, pekne ukázané, že kam Európania prišli, šírili iba bordel a skazu. Afrika nebola výnimkou. No a ukázané aj to, o čom bola od začiatku politika USA. Ide o dosť náročnú tému, vlastne podstatu príbehu tvorí súdny proces a poukazovanie na neľudské správanie k černochom a ešte pár ľudí, ktorí "sú na správnej strane", ale dostávajú jeden úder za druhým, pokiaľ sa snažia niečo zmeniť. Že je vždy vrstva obyvateľov z ktorej práce žijú iní? Stále aktuálna téma a asi aj dlho bude. Nie je to zrovna ľudový film, od diváka dosť žiada, aby sa nad sebou zamyslel, čo sa mnohým rozhodne nechce. Nie je tu akcia, vtip, je to o pochmúrnej realite. Asi preto viacerým nesadol. Mne sa páčil, aj keď som pozretie toho filmu odkladal 16 rokov. Vedel som, o čom to bude a túto časť histórie dosť dobre poznám. ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Napísať, že treba prekúsnuť hromadu nudy než sa dostanete k strhujúcemu záveru by bolo možno kruté, leč nesmierne výstižné a pravdivé. Odtažitý štýl, aký Spielberg pre svoje rozprávanie zvolil a v dôsledku toho nefektné zobrazenie utrpenia otrokov urobili zo sledovania Amistadu čosi ako výlet do amerických učebníc dejepisu. Rutinne vyhotovený, nezáživný. Akonáhle sa však dostávame do víru súdneho konania, zisťujeme, že dve veci predsa len dokážu udržať divákovu stálu pozornosť - sú to herecké výkony Djimona Hounsou a Matthew McConaugheyho. Správňáci najsprávnejší Morgan Freeman a Anthony Hopkins si už strihli oveľa zaujímavejšie úlohy, a nebyť pôsobivej záverečnej obhajoby v podaní druhého menovaného, asi by som si na nich ani nespomenul. Možno ide o dôležitý film, ale aj o Spielbergovo zlyhanie, ktoré za hranicami USA na diváka príliš nefunguje. Výsledný dojem žehlí vynikajúci záver procesu - hoci som ho trochu bagatelizoval, predsa len odkedy sa do party pridáva Hopkins, začína to byť zaujímavé - ale na ten sa dlho čaká a stojí diváka množstvo pozornosti. Vo výsledku sú teda to čisté tri. ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi strašně vadilo, že jim není rozumět :D Hledal jsem české titulky a nenašel jsem je, je to dobře, protože pak jsem zjistil, že to bylo úmyslné. Trošku divný konec, jinak to byl velice dobrý film ()

Zlty_Dodo 

všechny recenze uživatele

Námet zaujímavý, príbeh silný, ale niečo mi tam chýbalo, asi ťažkopádne dialógy, málo akčná kamera občas (a občas naopak veľmi dobrá), znova by som si to nepustil. ()

JeffScylla 

všechny recenze uživatele

celý film pro mne pohřbila "hudba". Všechno by se dalo vydržet ale ten dva apůlhodinovej podkres hejkání sboru jeptišek a mysliveckýho rohu(zřejmě na mysliveckým pohřbu) to je fakt peklo.. :( ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca historická dráma o zlomovom okamihu boja proti otroctvu v USA. Príbeh čierneho otroka Cinqueho, ktorý viac ako hlavným hrdinom je skôr centrom, okolo ktorého sa všetko deje. Výborná produkcia a skvelé herecké výkony americkej hereckej elity prinášajú určite aj pátos adekvátny veľkosti myšlienky, o ktorú sa tu bojuje. Zatiaľ však len v súdnej sieni, no zato nie menej urputne, pretože výsledkom je tu rozhodnutie medzi životom a smrťou. ()

Tomulka 

všechny recenze uživatele

Naprosto famozní počin o lidských chrakterech, utrpení , zneužívání moci politických pletkách, ale hlavně poukazuje na skutečnost, že je třeba býti lidský a hájit za každou cenu lidská práva. Příběh je zasazen do doby, kdy se schiluje v americe k občanské válce a proto je proces povznesen na velmi důležitý mezník. Režie s úchvatnou kamerou a velmi dobře trefenou hudbou je v tomto filmu podpořena přesně trefenými herci. Morgan Freeman, Djimon Hounsouu, Matthew McConaughey a hlavně Anthony Hopkins při jehož proslovu u federálního soudu mne mrazilo. Dílo, které rozhodně nesmí býti zapomenuto a velmi mne překvapilo, že má tak nízké ohodnocení. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ktorý je frustrujúco nevyvážený. Scény z otrokárskej lode sú výborné (nevyhnuteľne pripomínajú "Schindler´s List") a Adamsova záverečná reč je ukážkou najlepšieho rečníctva. Snímok je však veľmi dlhý a dramatických dier. Hounson predviedol excelentný výkon, ako Cinque, vodca otrockého povstania. ()

TOPmoovie 

všechny recenze uživatele

sila pribehu a myslienok v nom je posobiva a hodna casteho pripominania si. skvele podane. a ti zakonzervovani anglani su mi zase opat sympatickejsi..ked teda to boli oni, ktori prvi vynasli ekonomicky sposob ako neskrachovat (tie parne stroje)a predsa zrusit otroctvo. ()

raadec 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé téma, ale jako vždy to Spielberg na můj vkus přesladil, je tam příliš silných/kýčovitých scén. Prostě snaha, co nejvíc zasáhnout emoce diváků. Navíc nesnáším, když se Američani snaží démonizovat ostatní národy a velebit svůj vlastní na jejich úkor. Měli by si víc uvědomit, odkud přišli a čí potomci to vlastně jsou. ()

Otan 

všechny recenze uživatele

V nějakých novinách byly vypsány Spielbergovi propadáky a mezi nimi i Amistad.Pro mne je ale tento snímek docela silný zážitek,pravda je to hodně dlouhé,ale že bych se u toho nějak nudil,to se říct nedá.Je to více méně politické dílo a snad pro amíky má speciálně tento film větší cenu,ale přesto vám film doporučuji. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Nános kýče a rozmáchlých patetických gest naštěstí nedosahuje takových rozměrů, aby zakryl poctivý filmový kumšt. Slabší, ale pořád čtyři * ()

franti11 

všechny recenze uživatele

17 let jsem se tomuto filmu vyhýbal ( ani nevím proč ). Viděl jsem ho až dnes a okamžitě jsem dal 5*.Kdybych mohl, tak dám 5 x 5*.Jsem stále u vytržení. Všem hercům patří obdiv za ztvárnění postav. . ()

Mark1983 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno - scény z lodi byly a jsou jak morbidní, tak bravurní a excelentně dějové. Avšak co se týče soudního procesu okolo španělských otrokářů a černých nevolníků to celý film již posouvá do průměru, i když by se mnou třeba někdo nesouhlasil, ale to je jen můj úhel pohledu. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Spielbergov veľmi dobrý historický film, ktorý mi ale pripadá, že aj napriek skvelému hereckému obsadeniu, ktorému prekvapivo vládne Djimon Hounsou je zatratený v jeho filmografii a nedostal sa tak na výslnie ako iné jeho filmy, ale rozhodne tam patrí. A kto si myslí, že uvidí 2 a pol hodinovú nudu, je na veľkom omyle! ()

Související novinky

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (více)

Piráti bez kostlivců a hlášek?

Piráti bez kostlivců a hlášek?

20.05.2008

Studio DreamWorks na to šlo chytře. V klidu počkalo, až dozní kanonáda z Černé perly a hromobití nad obrovským vírem na konci světa, a teď, když už se na kapitána Sparrowa a jeho kumpány začíná… (více)

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

25.03.2007

Není žádnou novinkou, že Steven Spielberg se už několik let intenzivně zajímá o nejnovější vědecké objevy ohledně teorie relativity a červích děr, jimiž se prý dá cestovat nejen do paralelních… (více)

Reklama

Reklama