Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

Radko 

všechny recenze uživatele

Plenér obohacuje metrosexuálny, do hladka vyholený, učesaný a čisto oblečený kovboj. Jeho pištoľa má bielu pažbu. Možno je i na ženy. No celkom iste je na malých chlapcov. Viacerí tu spomínajú v komentároch Mirka Dušína - ten v celej komixovej sérii RŠ tiež príliš pozornosti dievčatám nevenoval. V duchu 50. rokov a Hollywoodom dobovo uctievaného Hayesovho kódexu, upravujúcemu hranice sexu vo filme podľa jezuitského vzoru, sa vo filme, napriek viacerým dámam nezjaví ani jeden obrys ženských pŕs. Oblečenie žien pôsobí dojmom, akoby sa za svoje prednosti museli hanbiť. Jedna pusa sa vo filme objaví, ale aj tá slúži výlučne ucteniu si dlhoročného manželstva. Takýto je to western. Rodina, práca a prudéria. Muži robia, ženy rodia. Ich jedinou zábavkou je pečenie koláčov a raz do roka oprášenie naftalínom zasmradnutých svadobných šiat. Och aké vie byť vidiecke manželstvo krásne! Nuž a sympatickí bradatí rebeli, ktorí by radi voľnosť pre svoje stáda (...já viděl divoké koně i volně pobíhající krávy), tí samozrejme musia byť vykreslení ako arcisatanáši. A patria, predsa vieme kam. Direkt do pekla! Ikonická i poučná konzerva pre milovníkov konzerv. 55,55%. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na to z akého roku je tento Western nakrútený je na moje prekvapenie dosť naturalistický. Nestrieľa sa tu ako s kapslovky (prípad Winetou) ako skoro v každom Westernu 50 rokov. Režisér poukazuje na fakt že zbraň nie je taká sranda ako si to Old Shatterhand myslí . George Stevens bol poznačený vojnou a dobre vedel čo taký revolver alebo colt dokáže narobiť. Je to troška naivné ale vo svojej podstate realistické. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru se tu jedná o špičkové dílo, v němž se snaha o věcnost překrývá s hollywoodským "snovým" konceptem westernového žánru sklonku třicátých a čtyřicátých let. Jádro příběhu - bezprávnost přechodného pásma mezi civilizovanou a "odindiánštěnou",prosté klasických hraničářů té doby zmýtizovaného typu např. Olda Shatterhanda nebo Billyho Kida, Amerikou "polodivokého" Západu zřejmě ještě v období tzv. rekonstrukce (cca 1865-1885) - je reálné a přesné. Více skřípe pojetí a záběr líčení postav; na druhé straně psychika lidí, žijících v tomto drsném prostředí, v němž šlo prakticky stále o život mj. proto, že státní a justiční správa a její lidé byli v nedosažitelnu, byla svým způsobem opravdu nekomplikovaná. Realitě se blíží i pojetí drsných scén, v nichž své dostávají nejen padouchové, ale i kladní hrdinové. V tomto ohledu lze konstatovat vnějškové asociace s Leoniho klasickou westernovou ságou TENKRÁT NA ZÁPADĚ. Divácky vděčná zemitost ztvárnění tradičního kowboyského tématu a až dokumentárně věcná výprava zřejmě zajistila tomuto filmu trvalou pozornost významné části divácké - i české - veřejnosti. Poprávu. ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Důvod, z kterého "Shane" působí dnes na mnohé naivně, je, že titulního hrdinu nahlížíme výhradně očima malého Joeyho. Všechny ostatní postavy sledujeme sice také jeho pohledem, ale protože Joey moc nerozumí tomu co a proč dělají, a vlastně ho to asi ani moc nezajímá, je náš pohled na ně mnohem víc nezastřený (do jisté míry až na jeho rodiče). Ale do Shanea, do toho se doslova zamiloval. A proto tenhle pistolník, který se nejspíš živil i choval stejně jako psychoticky vykreslený Wilson, působí jako dokonalý hrdina bez bázně a hany. Skutečnost je ale pro pozorného diváka dost jiná. Naznačovaný milostný poměr (nebo přinejmenším vzplanutí) mezi Shanem a Marion Starettovou jako důvod jeho setrvávání i konečného zúčtování, eticky nejednoznačné pozice Rykera a farmářů (on opravdu byl tím kdo tu zemi "vyrval" indiánům a banditům - v jiném filmu by ho mohl ztvárnit i John Wayne), obchodník Grafton který má všechny rád, ale nevadí mu když se chladnokrevně postřílí pár farmářů, jen když to bude na oko fér duel...A pak to v čem je "Shane" opravdu přelomový, proč ho Sam Peckinpah uváděl jako svůj nejoblíbenější western: násilí a zabíjení tu není jen hra. Kulky mají smrtící účinnost, při rvačce teče krev. Takhle syrový pohled na smrt střelnou zbraní ve westernu před "Shanem" nebyl, a vlastně ani dlouho poté. Tělo je po výstřelu odmrštěno a z před chvíli žijícího člověka jakoby byla hadrová loutka. Nic víc. To je pravá tvář "Shanea". ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Vskutku dnes už kultovní Western s příjemným hlavním hrdinou, podlími záporáky a vše co k tomu patří v neopakovatelném pojetí. Souhlasím, že film je na svou dobu realisticky ztvárněný. Další trefou do černého je vykreslení postav vymikající se běžné rutinně a Stevensova režie. Nic proti Johnu Waynovi, ale jeho filmy bývaly tak "na jedno kopyto" až to ubýralo působivost. Shane je jiný - I v dnešních dnech si zaslouží diváky. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (30)

  • V roce 2008 se film podle Americké filmové asociace umístil na 3. příčce v Top 10 kategorie western. (TheDude)
  • Poslední film ve kterém si zahrála Jean Arthur. (Pumiiix)
  • Alan Ladd, ktorý mal zmluvu s Paramount, zarobil pri filme 145 000 dolárov. (westerns)

Reklama

Reklama