Reklama

Reklama

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

  • angličtina The Magic Receiver (více)
Komedie / Rodinný / Fantasy
Česko, 2001, 94 min (Alternativní 101 min)

Obsahy(1)

Mach a Šebestová, kreslené postavičky Adolfa Borna ze seriálů, které si oblíbilo už několik generací, se rozhodnou poznat svět lidí. Kouzelné sluchátko splní i toto přání a tak se ti dva, i se psem Jonatánem, ocitnou znenadání ve vilce malého města, kde žije babička s vnukem Jakubem. Docela sami, protože Jakubovi rodiče jsou služebně v Číně. Sluchátko umí hotové zázraky, jenže to, co je v seriálu docela běžné, může mezi lidmi natropit hotový zmatek. Do školy nelze jen tak přijít, nové žáky musí někdo z dospělých přihlásit a už vůbec ji nelze nechat zmizet. Savojská královna musí opustit trůn jen proto, že si Šebestová chtěla sáhnout na její korunu a proměna lidí ve zvířata či neandrtálce budí hotové pozdvižení. Dokud je sluchátko v rukou obrýleného kluka a děvčátka s červenou mašlí, lze všechny omyly do jisté míry rychle napravit. Horší je, když se dostane do nepovolaných rukou... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (254)

Adam Bernau odpad!

všechny recenze uživatele

K pláči. Na pěst. Bezmocný vztek. Večerníčkova noční můra. Jestli to viděl, musel si to házet. Sice si vůbec nedovedu představit dobrou "adaptaci" Macha a Šebestové, ale v tomto případě jde o zbytečné starosti. Srovnávat tuto trapnou tupou břečku s originálem naprosto nelze. Demence obsahová i zpracovatelská je zde do nebe volající. Porno. Lobotomie. Urážka. Loupežná vražda. Už název je zlověstný ("kouzelné sluchátko" místo utržené). Angllický titul "Max, Sally and Magic Phone" vhodně ilustruje nivelizaci charakteru původního díla (resp. jakéhokoli charakteru). Pokud jde o herce, nikdy nezapomenu na představitele Macha - ten klučina byl naprosto zoufalý, prostě jen prováděl úkony. Něco takového jsem před tím ani potom neviděl. Otřesný zážitek. (Marigold správně poukazuje na Cimrmanovo "oživlé dřevo" - bez nadsázky.) Ale nehaňme děti bez talentu. To režisér Vorlíček by se měl oběsit. A Macourek? Prznitel a vrah vlastních dětí. Nejvíc zamrzela účast Nárožného, který svým géniem kdysi dal život věčným žákům 3.B a spol. Pět hvězdiček ovšem dávám Oskarovu spásnému referátu. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Sklamání a beznaděj dýchá z pokusů filmařů převést do filmové podoby nepřeveditelný animovaný seriál. Ve snímku není ani zbla z toho, čím oplývala animovaná předloha. Humor a hravost sice zůstaly, ale jsou spíše k vyvolání slz a ke vzteku divákovi. Příběh je výtažkem obsahů starších děl Vorlíčka a Macourka a pohromadě moc nedrží. Zvolení dětští představitelé jsou otřesní a ani staří bardi naší kinematografie se moc také nepředvedli-není se ani čemu divut, když vlastně nemají ani co hrát. Celkově se jedná o film, jemuž ** dávám z lítosti k úctě jeho tvůrců, jenž dali naší kinematografii mnoho dobrého a nesmrtelného. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná slátanina, která ostudným způsobem przní kouzlo kresleného seriálu. Už zpráskaná titulní píseň mi zvýšila krevní tlak a dál bylo jen a jen hůř. Takhle bohužel vypadá režijní senilita, narychlo uplácaný příběh, mizerné dialogy, nevýrazné postavy, naprosto sterilní pojetí... Jen díky některým gagům a slušným dospělým hercům je to jakž takž koukatelné. O dětských představitelích se dá říci jen to, že Jára Cimrman, coby vynálezce oživlého dřeva, by zaplesal. Nemám tušení, jestli film u dětí uspěl, možná už prostě nemám ten dostatečně naivní pohled, abych ho docenil... Dobrý ale rozhodně není, za to vám ručím. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Vyhlašuji pátrání. Od natáčení tohoto filmu se pohřešuje chlapec s brýlemi, naposledy oblečený v červeném svetru a modrých kalhotech a dívka v modrých džínových šatech oba ve věku žáků 3.B. Spolu s nimi se ztratil pes Jonatán, paní Kadrnošková a třída i se soudružkou učitelkou. Místo nich zde kdosi zanechal ubohé napodobeniny bez kapky vtipu a nápadu, kteréžto se snaží zakrýt stylem naházejme toho tam co nejvíc bratři v triku. Fuj, vraťte nám starou dobrou Šebestovou a starýho dobrýho Macha. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

K hrané podobě jsem přistupoval s nedůvěrou a trvalo mi, než jsem se na ni podíval. Dvojice Vorlíček - Macourek ovšem neprodukovala filmy, které by měly být mezi dvoustovkou nejhorších... Nápadů je sice na dva díly, ale přitom druhá polovina filmu už mírně nudí. Postupně příběh připomíná hon na nebohé sluchátko - škoda, že si samo nemohlo přát dotažení nosných nápadů. Ale za hlášky, které rozesmějí, stojí hraný film vidět. Nápad s dvojrolí Ivy Janžurové (královna Žofie II./ paní Průchová) nabízí třeba dialog Průchových: "Ty jsi z dvojčat?" - "Ne, z Vodňan." Oživením je i propojení s animovanou verzí, kdy se do "reálného světa" dostávají Pažout s Horáčkem. Role pro Nárožného vtipná - "Chci být novým Učitelem národů." Potěší postavy babičky - Stella Zázvorková a ředitelovy matky - Zita Kabátová. Ovšem některé postavy (učitelka v podání Ivy Janžurové) jsou zbytečné. A titulní píseň je nepovedeně upravená do technopodoby. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu uvidíte na padesát triků. (HappySmile)
  • Jonatán, hnědobíle flekatý blackhound baset, byl vybrán konzurzem. Musel mít však ten správný odstín, a tak na něj filmaři nastříkali speciální barvu na vlasy. Stačilo, aby se jedenkrát proběh křovím, a vše se mohlo dělat nanovo. (HappySmile)

Reklama

Reklama