Reklama

Reklama

Boris Karloff ztělesnil nejproslulejší monstrum filmové historie ve snímku, kteří mnozí považují za bezkonkurenčně nejlepší horor všech dob. Dr. Frankenstein (Colin Clive) je odhodlán vzepřít se koloběhu života a smrti a z kusů lidského těla sestaví živé monstrum. Zručná adaptace novely Mary Shelleyové, pod kterou je podepsán režisér James Whale, a Karloffův procítěný portrét monstra toužícího nalézt svou vlastní identitu povýšil Frankensteina na jedno z nejzásadnějších děl světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (212)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Velice váhám se čtvrtou hvězdou, avšak poslední třetina mě dostala. Ty první dvě se vyvíjí v poměrně nijakém duchu, i když se zde odehrávají opravdu zajímavé scény. Člověka (nebo alespoň mě) to ale nijak nenadchne a do děje jsem se vůbec nezažral, postavy se chovaly divně a dokonce jsem měl chuť sledování utnout něčím jinačím. Vlastně až na zmíněné postavy ale nemám odůvodnění, proč tomu tak vlastně je. Není to ani absencí hudby, která mi totiž absolutně nevadila, stejně jako například v mou vlastněné verzi Draculy. Naopak filmu dodává punc realismu, stejně jako ve snímcích dodržujících Dogma 95. Pocit nijakosti se však mění při patrně nejlepší scéně s děvčátkem u vody, od které začíná rozjíždět Boris svůj koncert a až do působivé scény s mlýnem může divák v klidu slastně mlaskat, slintat i chrchlat a po skončení má opravdu dobrý pocit, a o tom by to mělo být. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Frankenstein patří dosud mezi legendy filmového hororu. V téhle verzi ale nahání monstrum hrůzu spíše hercům ve filmu, než divákům. I když ve 30. letech bylo publikum více bázlivé a možná z něj mělo opravdu strach. Každopádně mi navždy utkví v paměti scénka u vody, kde monstrum a malá holčička hážou společně na hladinu květinky... ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

S přihlédnutím k tomu, že se jedná o osmdesát let starý film, budu shovívavý a přehlédnu ten fakt, že kromě ikonického Borise Karloffa v roli Frankensteinova monstra a skvělé atmosféry už toho tenhle slavný snímek moc nabídnout nemůže, hudba veškerá žádná, herecké výkony... ehm, ano, byli tam nějací lidi, co tam... ehm, hráli :-) a hlavně ten příběh je tak pitomoučký, až je to rožtomiloušký :-) Ovšem scéna, kterak se hodný ujo monstrum s malou holčičkou potkal a chtěl jí plavati naučit (což mu jaksi nevyšlo), mě teda slušně odrovnala :-)) Takže tři hvězdy s tím, že tu čtvrtou (nadprůměrnou) si schovám na příště, pro Karloffovu nevěstu... ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Mladičká Mary Shelleyová napsala nesmrtelný (byť zde značně odkloněný od předlohy) román, který je bezesporu v r.1818 historicky 1. zástupcem žánru toliko u mě oblíbeným SF/H. Zbytek je již historie. Sice už dávno nemám v oblibě ozn.samotného monstra, když je to příjmení jeho tvůrce ale což. Vystavěné je to parádně. Perfektní kamera, která dá zvláště vyniknouti opravdu vysokým stropům:) a záběry na onu hlásku/strážní věž či co, ve které má jistý dr. laboratoř, jsou pro mne osobně doslova pastvou pro oči. Začátek pozdějšího šílenství, kdy se z Karloffova stvoření stal mega vydělečný merchandising. Dlužno podotknouti, že předloha sama, jest o dost pochmurnější a nihilističtější. V tomto a jiných vzácných vyjímkách, mi to ovšem tak nevadí. Když se jedná o dílo jako tento film. Ale byl by to jistě nářez, pokud by pan Velryba natočil přímou adaptaci, který by snad i v té době, rozpočtově šla udělati. A pokud tehdejší diváci omdlívali při projekcích a kvůli tomu pak musel býti dodatečně natočen úvod od Edwarda Van Sloana, který v něm diváky slabších povah varuje, tak si představte, co by tak dělali, při přímé adaptaci samotné knihy. A asi nejslavnější věta v dějinách filmu je samoz. ,,It´s Alive!´´. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Skvelo natočený miľník kinematografie, škoda len že atmosfericky ako i myšlienkovým rozmerom plochý. Mrzí ma že ide o púhy horor či akýsi blockbuster 30tych rokov (Knihu som nečítal, bol som na divadelnom predstavení), aj keď vo svojej dobe určite nezabudnuteľný, potenciál tu bol veľký a pozerá sa na to dobre. Uvidím koľko mi povie nevesta. Také silnejšie 3* ()

Galerie (143)

Zajímavosti (83)

  • Díky tomu, že herec Béla Lugosi nevzal roli Frankensteinova monstra, tak umožnil prosadit se herci Borisu Karloffovi, kterého tato role proslavila a Béla Lugosi si tak sám vytvořil svého „rivala“ na scéně „Universalovských“ hororových filmů. Nikdy nebylo jasné, jaký vztah mezi herci doopravdy panoval. (paja_r)
  • Přímým předobrazem tohoto filmu není román Mary Shelleyové, ale ale jeho divadelní adaptace, jež se hrála za 1. světové války v anglických a amerických divadlech. (Oktavianus)
  • To, co se obecně považuje za šrouby na krku monstra, jsou ve skutečnosti elektrody. (džanik)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Freddy a Frankie plánují návrat

Freddy a Frankie plánují návrat

08.01.2008

Dnes potěšíme příznivce dvou slavných hororových ksichtů. Freddy Kruger a Frankensteinovo monstrum jsou sice i přes žánrovou příbuznost dva naprosto odlišné a vzdálené fenomény, ale v uplynulých… (více)

Hellboy nemá rád klasiku

Hellboy nemá rád klasiku

18.10.2006

Guillermo del Toro je momentálně zřejmě nejšťastnější režisér na světě. Nejen že se jeho nejnovějšímu snímku Hellboy 2 nás už určitě nemine a co je nejlepší, díky tomu, že zakotvil právě v tom studio… (více)

Reklama

Reklama