Reklama

Reklama

Pluj tiše, pluj hluboko

  • USA Run Silent Run Deep
Trailer

Obsahy(1)

Když chtěli zvítězit, museli zkrotit peklo... Během druhé světové války se postrachem amerických lodí a ponorek v Pacifiku stal japonský torpédoborec Akikaze. O svoji posádku tak v průlivu Bungo přišel i námořní kapitán Richardson. Až po roce ale dostává šanci. S touhou pomstít se přichází na palubu jiné ponorky, které dočasně velí poručík Jim Bledsoe. Nejdříve ale musí získat jeho důvěru a důvěru členů další posádky, než se může pustit do realizace svého tajného plánu a postavit se znovu tváří v tvář nevypočitatelnému nepříteli… Jeden z nejlepších válečných „ponorkových“ filmů, který je věnován málo známé, ale důležité kapitole, boji proti japonským obchodním lodím, natočil významný americký režisér Robert Wise. Ten do hlavních rolí obsadil dvě tehdejší hollywoodské herecké hvězdy: Clark Gable ztvárnil kapitána Richardsona a Burt Lancaster ztělesnil úlohu poručíka Jima Bledsoea. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mam rad ponorkove filmy a z tohto som skôr sklamany. Jak technickou strankou, kedze interierove sceny boli evidentne natacane v studiu a herci sa pri bojovych scenach kyvali do stran jak v pôvodnom Star Treku, co pôsobilo dost smiesne. Ale uplne najviac mi tu chybal zvuk praskajucej ocele pod tlakom vody, ktory dodava tymto filmom neskutocnu atmosferu. Po taktickej stranke to tiez nie je ziadna slava a nejaky komplikovanejsi a napinavy suboj sa koná az na uplnom konci s nepriatelskou ponorkou. Utoky na torpedoborec su dost jednoduche az primitivne. Takze film na solidny standard taha ustredne herecke duo. A aj v tomto ohlade dominuje hlavne Burt Lancaster. Clark Gable uz bol stary, roztraseny a uz mu evidentne vela casu neostávalo. Vysledkom je priemerny film na ktorom sa az prilis podpisal zub casu a ked mate chut na nejaky stary ponorkovy film, tak odporucam o rok starsi ale zato ovela lepsi Enemy Below. 6/10. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stará klasika bola určite vzorom všetkých filmov, ktoré mali aspoň niečo spoločné s ponorkami. V podstate vo filme nie je nič , čo by ste už nevideli v podobných novších filmoch, ale mňa napriek tomu zaujal. Samozrejme v trikových oblastiach sa novším snímkom nemôže rovnať, ale vo všetkom ostatnom im môže skvelo konkurovať. Zaujala a aj pobavila ma scéna nácviku, kde pri ponáraní zabudli na vojaka, ktorý išiel vysypať odpadky a dobré bolo oklamanie Japoncov, keď na hladinu vypustili už mŕtvych členov posádky. Zamieriť...torpédo 2 , páľ! 80%. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Vyvážený vojnovo ponorkový snímok,ktorý disponuje všestranným úspešným režisérom Wiseom,kde dvojica dobre napísaných postáv dua Gable a Lancaster je zárukou napätia,dynamických stretov a rešpektu samých seba v dráme,z ktorej som skoro dostal ponorkovú nemoc,Robertov rukopis je jasne čitateľný a títo BORCI dodajú aj potrebný adrenalín... ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou první válečnej ponorkovej film (teda myslím, že první, už se v těch válečnejch filmech začínám trochu ztrácet :-)) Nový kapitán přichází na ponorku (oni tomu teda někdy říkají loď) s novými metodami a podivnými rozkazy. A posádka je nasraná, protože furt jenom cvičí, a když je možnost nějaké akce, tak se kapitán zdekuje! Ale on moc dobře ví, co dělá. Protože chce v kanálu Bungo (sektor 7) zlikvidovat japonský torpédoborec Akakaze, který už zničil 4 ponorky, včetně té jeho minulé. A oni vlastně trénujou na čelní zásah. Pak taky při ponoru zapomenou nahoře chlapa. To je mi komunikace, to bych jim asi poděkovala. Akorát mi teda není jasný, jak to, že oni tu loď vidí a ona je ne, i když jsou nad hladinou (že by mimikry? :-)). Taky jsem se dozvěděla, že torpédům se říká úhoř. Tak jsem zase o něco chytřejší! Ale pak to bylo vzrůšu, jak je tam bombardovali z Akakaze a z letadel zároveň a pak pod vodou hloubkovýma náložema. Kdybych tam byla já, tak při mým štěstí dostaneme zásah okamžitě a jdeme pod vodu. A já mám fakt štěstí, jak sviňa, protože po sekačce mi dnes ještě navíc odešlo auto! Ale naštěstí to výjimečně nebyla moje vina :-) Ale taky jsou to kluci fikaný, protože vypustí olej, deky a mrtvý chlapi nad hladinu a dělaj, jakože nic, jakože jsou zlikvidovaný. A já si nemůžu pomoct, ale mě se to zase líbilo! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Američané válečných ,,ponorkových" filmů natočili opravdu hodně, ale tenhle je jedním z nejpovedenějších, skutečná klasika tohoto svérázného subžánru. 50. léta coby ohlasy největšího válečného konfliktu jsou celkem typizovaná, černobílý obraz dává snímku tu správnou patinu, výlučný svět mužů nabízí pevné charaktery, subordinaci, vůli i odhodlání. Ústřední dvojice Clark Gable a Burt Lancaster má tu správnou chlapskou chemii, přičemž poručík Jim Bledsoe se mi zdál více sympatičtější, svou roli ale možná sehrál český dabing. Celkem povedené byly i trikové scény, těch pár z dnešního pohledu úsměvných zpětných projekcí se dá s přivřením oka bez újmy na vyznění přejít. Pluj tiše, pluj hluboko je filmem, ke kterému se vyplatí čas od času se nostalgicky vrátit... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (16)

  • Scény z Pearl Harboru byly natáčeny na ponorkové základně amerického námořnictva v San Diegu v Kalifornii. (Karlos80)
  • Joe Maross v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama