Reklama

Reklama

Epizody(6)

Tentokrát jsme pro diváky připravili seriál, která nás zavede do prostředí vrcholového sportu osmdesátých let. Jeho protagonisty jsou mladí muži trénující atletiku a v jejich centru Ondřej (S. Skopal) a Michal (J. Čenský). Ondřej Vesecký je držitelem evropského rekordu na 1500 metrů, mistrem Evropy, je hvězdou ve sportu i ve svém soukromí. Má přítelkyni Lenku, pevné zázemí a dobrého trenéra. I když to vypadá, že Ondřej nemá konkurenci, objevuje se najednou mladý, talentovaný běžec Michal Klánský, který se pro Ondřeje Veseckého překvapivě stává vyrovnaným soupeřem, s nímž napříště bude bojovat o mílařský trůn. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (4)

Dlouhá míle (1989) 

Asi největší seriálové překvapení, jaké jsem kdy zažil. Čekal jsem nějakou blbost typu Chlapci a chlapi a místo toho jsem se dočkal jednoho z nejpovedenějších českých seriálů o sportu, o přátelství a o nezlomné vůli. Seriál mě opravdu pohltil, o tom nejlépe svědí to, že jsem jej na Youtube zlhtnul během jednoho víkendu. Veškeré sportovní záběry jsou věrohodné, stejně jako trénink, ani na chvíli jsem neměl pocit nějaké trapnosti či křečovitosti. Budiž odpuštěny ty přechody na dlouhé tratě. A příběh? Líbí se mi, jak to bylo pojaté. Hlavní hrdina Ondra Vesecký není typický klaďas, kterého si oblíbíte od první minuty, ale v průběhu oněch šesti dílů si vás nadobro získá, přestože marně pátráte čím. Možná právě tím, že je to člověk s velkými chybami, stejně jako my všichni. Životní role Svatopluka Skopala, ale získal si mě i Jan Čenský a všichni další (o Čepkovi a Brzobohatém snad netřeba mluvit). Mistrovský kousek, který ve vás zanechá víc, než si myslíte. ()

Epizoda 2 (1989) (E02) 

Dilemata a osudy hlavního hrdiny (i těch ostatních) se nám začínají ukazovat. Vlastně není moc co dodávat k tomu, co je napsáno výše v obsahu. jen to, že vše je výborně zahráno a všechny ty pochybnosti atletů, svérázy trenérů i to, že ani tuplované dávky tréninku z vás běžce neudělají, pokud to v sobě nemáte, jsou zcela věrohodné. Perlička na závěr, ten ryšavý vousatý sportovní redaktor na tiskové konferenci, není to náš známý santusácký generátor žlučovitých plivanců Honza Rejžek? ()

Epizoda 3 (1989) (E03) 

Celý seriál bývá přirovnáván k Rockymu, o tomto dílu to možná platí nejvíce. ()

Epizoda 6 (1989) (E06) 

I když musím uznat že kolega Munro má ve svém příspěvku pravdu, jsem toho názoru, že jinak to být nemohlo. POZOR, SPOILER. Druhou variantou bylo nechat Veseckého vyhrát, vedle této možnosti se tvůrci rozhodli stále pro o mnoho menší klišé. Co se panu Adamcovi moc nepovedlo, byl ten prostřih na kameramana postávajícího kousek od místa finálního dramatu. Do té doby mohl divák žít v přesvědčení, že v tunelu opravdu nikdo jiný není. Rady ze záhrobí byly taky poněkud přepísknuté, ale do příběhu parádně zapadaly. Pro mě skvělé vyvrcholení seriálu a závěr, který naopak beru jako neotřelý. ()

Reklama

Reklama