Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novela „Black Beauty“ od Anny Sewell patří již od prvního vydání knihy v roce 1877 celosvětově mezi nejoblíbenější příběhy se zvířecí tématikou. Příběh je vyprávěn hlavní postavou, jedinečným černým hřebcem s bílou "hvězdou" na čele, kterého životní pouť zavede z idylické vesnické krajiny, plné potěšení, do ulic Londýna, dlážděných kočičími hlavami. Verze režisérky a autorky scénáře Caroline Thompson (Tajemná zahrada) patří bezesporu mezi nejvydařenější. Jistě si oblíbíte vzdorovitou kobylku Ginger, škodolibého poníka Merrylegse i galantního hřebce jménem Beauty, jehož velkorysé srdce mu pomáhá vycházet s ošetřovateli, ať jde o ty laskavé, jakým je bezesporu kočí Jerry Barker (David Thewlis), i ty hrubší, počínaje farmářem Greyem (Sean Bean) nebo mladým čeledínem Joe Greenem (Andrew Knott). (Magic Box)

(více)

Recenze (96)

kinej 

všechny recenze uživatele

Filmy o koních jsou asi z hlediska producentů dosti rizikové. Moc se jich netočí a co jsem tak četl tak tato verze Black Beauty byla finančním propadákem. Což je škoda, protože je to krásný film a vesměs se mu nedá nic vytknout. Hádám, že se dost drží knižní předlohy a vzhledem k tomu, že se jedná o film adresovaný především dětem, je naopak obdivuhodné že nikdy nesklouzne ke kýči, jako jiné filmy o zvířatech. To jestli se vám bude film líbit záleží na tom, jestli máte rádi koně. Já je zbožnuju. ()

artemis2 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný film, ktorý ma dojal. Zaujímavo natočený ďalší životný príbeh, čo ho však robí neobvyklým je to, že je divákovi rozprávaný pohľadom koňa. Ako milovníčke koní sa mi ťažko pozerá na niektoré scény, odzrkadľujú však skutočnosť, ako sa samozrejme aj v súčasnosti niektorí majitelia správajú k týmto úžasným stvoreniam. Na záver nemôžem zabudnúť vyzdvihnúť skvelú hudbu a jeden môj osobný postreh, kde som práve v tomto filme ako prvom z tích všetkých,ktoré som na túto tématiku videla, že jazdec zosadá z koňa tak, ako sa po správnosti zosadať má. ()

Reklama

cachina 

všechny recenze uživatele

Krasavec Beauty pojednává o osudu jednoho koně. Jeho příběh sledujeme od narození až po stáří. Snímek je ozvláštněn tím, že na vyprávění nahlížíme ne skrz lidského jedince, nýbrž skrz omezenou naraci koně. Ten má lidské vlastnosti (prožívá lásku, mluví apod). Je také zároveň vypravěčem ve filmu. Je zajímavé, že mluví jak k divákům, tak k ostatním koním, ale ty mu neodpovídají (asi neumí mluvit). Snímek má epizodickou strukturu, kůň putuje od jednoho majitele k druhému (někdy je hodný, jindy zlý) a zažívá různá dobrodružství. Film má pohádhové prvky, ocení ho především děti a milovníci koní. Já ale bohužel ani do jedné skupiny nepatřím. ()

KacHnAop 

všechny recenze uživatele

Film, který se díky chudosti nedělního vysílání stal neočekavatelnou a velice přínosnou složkou mého dnešního odpoledne. Nádherný příběh zvířete, tak elegantního jako je kůň neurazí žádného televizního diváka jakékoliv generace. Prostřednictvím příjemného Beatyho výprávění poznáváme, jak život na venkově může být krásný, ale i jako každému z nás přinese občas složité a lehce nerešitelné situace, a to i v případě našich čtyřnohých kamarádů. Celý film podtrhuje nezapomenutelné a jímávé zakončení. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Fajn rodinná záležitost, kde má smysl vynášet do nebes pouze neskutečně melodickou krasojízdu Elfmana a tomu zdatně sekundující kameru Alexe Thomsona. Jinak je to trochu moc prozaická a velmi zjednodušená zvířečí balada pro malé diváky. Ti starší to rozdýchají také, ale pokud dáme nostalgii stranou, bude tam přes ty všechny hezké záběry a 1-2 dojemné scény stejně něco hmatatelnějšího chybět. Zaříkávač koní je vyprávěn opačnou perspektivou a je o level výš. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach po celom Anglicku. (MikaelSVK)
  • Autorka původní román z roku 1877 psala v posledních letech života. Kniha se stala velmi populární a zařadila se mezi nejprodávanější knihy všech dob. (nezavisla)

Reklama

Reklama