Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (348)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s názorem mého bratra (zbysik), který říká, že je jedno, jestli tento seriál je nějaká propaganda, nebo ne. Mě Chlapci a chlapi hodně bavili. Propracovaný děj k tomuto seriálu přímo pasuje. Herecké výkony se mi též líbily. Vyzdvihuji také úvodní znělku, která mě dojímá. Mám ji i v telefonu:) ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vojenská služba v 80tých letech se vším všudy aneb stovky let stará tradice pro každého mladého hocha, je už jen a jen na plátně. Taktéž i plačící matky na Hlavním nádraží, ale také veškeré těžkosti vojenské služby, které jsou zde krásně naivně znázorněny, v postupně se rozvíjejících individuálních příbězích. Zmíněná naivita celého seriálu mě prostě baví, snaha vychovávat, směšná politická angažovanost, která na tuto mládež popíjející coca-colu už stejně nemohla zabírat, naivní podivování se nad početím děcka i nekompromisní způsob natáčení. Vypadá to, jako by se všechno točilo na jednu dobrou. Ovšem je zde také skutečný obraz toho, co k vojně patřilo, a jestliže je to jediný seriál z podobného prostředí, které si dnešní mládež umí asi stěží představit, chce to přece jen dost zamhouřit oči. V dnešním pojetí by byl seriál ještě směšnější. Tohle mám prostě rád a nedám na to dopustit. Líbí se mi scénář i celkový, umělý projev herců, nebo spíše v tomto případě dabérů, kteří zde převážně hrají. I když to někomu může připadat primitivní, hlavní síla tohoto seriálu je v neuvěřitelné přirozenosti. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Podej přece pánovi ručník. Ale ne do ruky. Pěkně v zubech." Nikdy mi nepřipadalo zábavné nechat se šikanovat a proto jsem si pro výkon základní vojenské služby v ČSLA vybral místo bez mazáků. Tím jsem přišel o oblíbené kratochvíle mazáků typu deka, sahara, bufet nebo dlouhej kouř a jen z vyprávění méně šťastných jsem si užil jejich zkušenosti se slimákem, teploměrem, metrem, kukačkou, Gagarinem, krokodýlem, kazeťákem nebo mořskou vlnou. Nechybí mi to, dokonce ani nevím, jestli ze mě vojna udělala chlapa, ale tento je seriál považuju za natolik blbý, že je vlastně skoro až zábavný. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Ne odpad! ale MEGAGIGASRAČKA!!! Tímhle paskvilem nás krmili na vojně a koukat se v přijímači na to, jak ten vytlemenej Zounar zmoudří a stane se z něj guma, co chápe svou odpovědnost k vlasti bylo fakt na blití. Ale to pochopí jen ten, kdo měl někdy za 730 a odečítal každým dnem:-/ Každopádně, za tohle veledílo bych normálně střílel! Každý, kdo tomu dá jiné hodnocení, než ODPAD je duševně nemocný, nebo komouš, což je totéž!!! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Milý Apači, možná si v té době prošel vojenským výcvikem, ale to je mně upřímně dosti u prdele. U seriálu jsem se bavil, možná právě proto, že jsem tu službu nezažil, a k tvý smůle ani nezažiju. Seriál je to tupej, a propagandistickej až hanba, ale nemůžu mu upřít jedno, tenkrát jsem na něj opravdu docela rád koukal. Tečka. (4/10) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (59)

  • Vladimír Javorský spomína na svoju postavu Ctibora Voříšku zvaného Kyslík ako na jeho prekliate. Aj po veľa rokoch sa jej nezbavil a to pôvodne v seriáli účinkovať nechcel a stalo sa tak až na odporúčanie režiséra a herca Petra Scherhaufera. Ten vyzdvihol schopnosti režiséra Sokolovského akého nazval fajn chlapom, od ktorého sa môže veľa naučiť. (Raccoon.city)
  • Mário Kubec (Michal Hlaváček) spomína na režiséra seriálu: "Pán Sokolovský ma donútil, aby som sa možno prvýkrát nad sebou zamyslel a vyhodnotil, či je pre mňa dôležitejšie byť za každú cenu egoista v zmysle rebel, alebo skloniť hlavu a zostať na škole. Došlo mi, že v tomto prípade je pokora a prijatie pre mňa ďaleko cennejšie. Čoskoro na to mi potom Evžen Sokolovský práve vďaka tomu ponúkol jednu z hlavných rolí v mojom prvom seriáli." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama