Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (609)

castor 

všechny recenze uživatele

Mediální zájem je přesně tím, co prominentní právník Martin (spolehlivý Richard Gere) miluje. Proto se ujímá případu brutální vraždy váženého chicagského arcibiskupa, který ale (jak se brzy ukáže) trochu fušoval do porna. Právnické drama je prozatímním vrcholem rutinéra Gregory Hoblita, především ale jízdou hereckého zjevení Edwarda Nortona (hnedle nominace na Oscara). O debutu duševně rozpolceného skautíka Aarona se začalo záhy mluvit, Norton se okamžitě díky své inteligenci a instinktu prosadil i do dalších rolí a dnes platí za nejvýraznější ikonu své generace. Hoblitovo drama ale místy sráží přespříliš upovídané scény, návaly klišé i nudnější rytmus vyprávění. *** a ½.. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No co si budem namlouvat, ackoliv hodnoceni vypada hodne libove, ve vysledku je to jen x-ta variace na soudni thriller s mnohokrat omletym pribehem, kde mame nejakyho toho vychcanyho pravnika. Ale precejen film neni tuctovka, jsou tu hned dva dulezity prvky. Jednak to je perfektne napinave natoceny, takze si to ty dve hodiny dokaze udrzet pozornost a hlavne tu je famozni Norton, kterej celej film posouva o tridu vejs. Cimz nijak nekritizuju ostatni, Gere hraje nadprumerne a stejne tak jsou fajn Linney a McDormand, ale proste nebejt toho Nortona, tak by to asi ty lepsi 4* nedalo. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Sedl jsem si k filmu hodně unaven a přemýšlel, zda mám dokoukat Kostku a nebo vydržet 2 hodiny u Richarda, který mě nikdy moc nezaujal. Rozhodl jsem se pro Kostku, ale nějak jsem se nemohl odtrhnout od TV a když přišel na scénu Edward Norton, tak jsem položil hlavu na polštář s tím, že se na to kouká dobře, tak proč ne? A ten pocit mi vydržel celý film, vcelku nadprůměrné. Typický 4hvězďák. Líbilo, překvapilo a Kostku dokoukám jindy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Asi to chtělo chytlavější námět. Příběh o zavražděném biskupovi schizofrením mladíkem, není až taková bomba na poli právnických thrillerů. A to se Richard Gere jako špičkový právník a Edward Norton jako obviněný z vraždy perou pěkně o post nejlepšího herce filmu. Vyhraje nakonec jen ten, kdo všechny převeze. Film, jak jsem psal, je silný v hereckých výkonech, ale po zpětném hodnocení vražda biskupa není nic extra chytlavého. Nechybí však momenty překvapení, solidní režisérská práce a již zmíněné kvalitní herecké výkony. Překvapilo mě, že jak měl film celkem námět o ničem, tak to bylo poměrně napínavé. Nevzpomínám si, že by Gregory Hoblit někdy natočil nějaký extra thriller, ačkoliv je považován za specialistu na tento žánr. Tady byl řemeslně zdatný a vycucal z hrozného námětu maximum. 60% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Díky Nortonovým fascinujícím výstupům solidní podívaná, která ale zklamává ve všech ostatních ohledech. Gereho rozhovory na téma čest jsou jalové stejně jako výstupy u soudu a Laura Linney dozrála do charismatické a zároveň sympatické ženy až o několik let později. Naštěstí finále chytne v posledním dechu drive a dojede do takového konce, jaký jsem očekával a jaký jsem si přál. Bez moralistických průpovídek fajn jednohubka, takhle zbytečně zapomenutelná. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Schizofrenie se často laicky používá nesprávně a takto je tomu bohužel i v tomto filmu. Správné označení ze strany znalkyně ve filmu mělo znít disociativní porucha (také mnohočetná porucha osobnosti). (rezzzy)
  • Natáčelo se od 28. dubna do 12. července 1995 ve státech USA – Západní Virginie, Illinois a Kalifornie. (Varan)

Reklama

Reklama