Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Richard Gere se představuje v roli prominentního právníka Martina Vaila, který se rozhodne bezplatně hájit kentuckého mladíka Aarona Stamplera (Edward Norton), obviněného z vraždy chicagského arcibiskupa. Zkrvavený Aaron byl zajat po zběsilé honičce odvysílané v přímém televizním přenosu. Vail proto cítí, že by tento zdánlivě jednoznačný případ mohl přispět k jeho prestiži. Obžalobu zastupuje asistentka státního návladního Janet Venableová (Laura Linneyová), Vailova bývalá přítelkyně. Vailův případ se navzdory jeho očekávání zkomplikuje poté, co psychiatrička Molly Arringtonová (Frances McDormandová) dospěje k závěru, že Stampler trpí mnohočetnou poruchou osobnosti. Vail také odhalí důkazy o tom, že byl arcibiskup zapleten do spekulací s pozemky a zneužíval mladé ministranty. Cynický a prospěchářský právník tak čelí skličující vyhlídce, že si jeho klient skutečně zaslouží tu nejlepší obhajobu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (609)

Matty 

všechny recenze uživatele

Kdo je bez viny, nechť hodí kamenem. Brutální vražda, podezřelý s motivem, bezskrupulózní právník a kdesi na konci cesty plné nečekaných nástrah podobně nečekané odhalení. Filmu dodává tempo pár výborně zvládnutých akčních sekvencí. Ty ostatní, převážně dialogové, fungují hlavně zásluhou vynikajících herců. Prvotní strach kopíruje notoricky známou šablonu a jen čas od času ji znevšední nějakou okrasnou kudrlinkou navíc. Dobře se na to dívá, dvě hodiny utečenou jako nic a konec vyvolává nepříjemné mrazení v zátylku. 75% Zajímavé komentáře: tron, numi, tangerine1 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Mě se tento film velice zamlouval co do obsahu i konečné scény s ústředním psychopatem, který hrál velice vysokou hru a vyhrál nad příliš úzkoprsým a panovačným právníkem, jež viděl ve svém klientovi jediné, další případ, který musí vyhrát a vyhrál, žel v tomto případě k neprospěchu společnosti!!! Jedná se o velice inteligentní zápletku, která spočívá v morálních zásadách advokátů, jejich ochotě říkat pravdu a jejich přístupu k spravedlnosti, měl by shlédnout každý začínající právník.....a zamyslet se! Mravní kodex by měl existovat nejen u lékařů!!!! ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Ďalšia poctivá právnická žánrovka, z ktorej je však už v roku 2014 bohužiaľ mierne cítiť jej vek. Všetko ale vynahrádzajú herecké výkony, napínavý priebeh a kvalitné zakončenie. A ako tortička na torte ma uchvátila pieseň Dulce Pontes - Cançao do mar. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dokonalý Edward Norton v roli vychytralého a mazaného mladíka ARo(y)na:), který nám ukázkově předvádí, jak obelstít snaživého právníka a jak se vyhnout kriminálu. Touto svou, v podstatě první větší rolí, dal Edward filmovému světu jasně najevo svou existenci. Lidé však ještě nemohli tušit, že tento chlapík v průběhu let vytvoří tak zásadní a silné postavy, které se zapíšou do historie. Vedle tradičně elegantního Richarda Gerea jsem byla okouzlena noblesou, krásou a osobností Laury Linney, která se již tímto filmem, v němž jsem ji prvně viděla, zařadila mezi mé oblíbené herečky. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Primal Fear funguje díky skvělému scénáři a hereckému umu Richarda Gerea a Edwarda Nortona. Není to žádný klenot kinematografie, ale poctivý, gradující thriller. A to se taky cení, takových moc není. Začátek je jednoduchý a přímočarý. Někdo zabil arcibiskupa a z místa činu utíká Norton, přistižen policií. Obhájce v podání Richarda Gerea se případu hned chytí a nabízí svou službu Nortonovi zdarma protože věří, že je nevinný. Jediným faktem zatím zůstává, že Norton je chycen, jak utíká od sídla arcibiskupa v zakrvácených šatech. Žádný přímý důkaz ani motiv, pouze fakt, že Norton zpíval ve sboru a s arcibiskupem se znal blízce. Příběh postupně odkrývá další fakta, jako Nortonova kamaráda Alexe, který je přistižen v Nortonově bytě a následně fakt, že tito dva spolu s další kamarádkou pro arcibiskupa točili lechtivé filmy. K tomu připočítejte napojení arcibiskupa na vlivné lidi a jejich skupování pozemků a na zvraty máme zaděláno :). Zásadním se ale stává až moment, kdy Gere v cele zatlačí na Nortona a ukáže se, že ten trpí poruchou osobnosti a že opravdu arcibiskupa zabil, ale sám o tom neví. Gere tedy ztrácí svou obhajobu, ale stále pracuje na tom, jak očistit svého klienta. Konec ale nechá všechny na pochybách. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (14)

  • Edward Norton dostal za svoji roli 50 000 amerických dolarů. [Zdroj: časopis TV Max] (SONY_)
  • Schizofrenie se často laicky používá nesprávně a takto je tomu bohužel i v tomto filmu. Správné označení ze strany znalkyně ve filmu mělo znít disociativní porucha (také mnohočetná porucha osobnosti). (rezzzy)
  • Ve 23. minutě se Martin (Richard Gere) sleduje zprávy v TV a odkládá flašku vody vedle sebe na křeslo. Flaška spadne, přesto o pár záběrů později stojí. (J.A.K.)

Reklama

Reklama