Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový režisér Francis Ford Coppola natočil remake klasického děsivého příběhu o neuvěřitelně svůdném transylvánském princi (Gary Oldman), který se vydává z východní Evropy do Londýna 19. století, aby zde hledal lidskou lásku. Po staletích strávených o samotě v chátrajícím zámku je Drákula posedlý spalující touhou, která jej přiměje vystoupit z ústraní. Když charismatický Drákula potká mladou ženu Mínu (Winona Ryderová), která je odrazem jeho dávno ztracené lásky, oba se vrhnou do víru romantické vášně a hrůzy. Díky “iluzorním” speciálním efektům a mimořádnému hereckému obsazení se Coppolovi podařilo vytvořit svěží a provokativní pojetí upírského příběhu, v němž se až nezvykle věrně drží Stokerovy předlohy. (Cinemax)

(více)

Recenze (858)

zurivymlok 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, že když jsem byl dítě, tak byl pro mě Drácula zklamáním. Očekával jsem hororový nářez a toho se mi nedostalo. Když jsem snímek viděl po spoustě let (bylo mi asi dvacet) opět, měl jsem pocit, že koukám na úplně jiný film. Najednou mi vše připadalo perfektní, sladěné v dokonalé harmonii. Velmi dobrý příběh postavený na příjemné romantické linii sice nemohu srovnávat s knižní předlohou, ale ve filmu báječně funguje. Obrazově mistrovsky natočené scény jsou podtrhováný excelentní hudbou Wojciecha Kilara. Herci hrají výborně a dotvářejí neuvěřitelně silnou atmosféru tohoto pro mě vyjimečného díla. /// Musím i podotknout, že existuji dva dabingy a vyjimečně musím říci, že se mi libí oba. V jednom namlouvá Oldmana Piško, ve druhém Procházka a Daniel Dítě (ten, když je Drácula starý). Osobně dávám přednost druhému dabingu z ČT. ()

Tomulka 

všechny recenze uživatele

Naprosto nejlepší zpracování Draculy a nejlepší počin o upírech vůbec. Tento film má všechno co má film v upírském žánru mýti. Strach, napětí, lásku akci, skvělé kulisy, výborného režiséra a skvělé herce. Nehodlám se o filmu moc rozepisovat. Viděl jsem jej již několikrát a nehodlám jej podrobovat podrobnějšímu zkoumání. Film jako celek je dílo s velkým D, které se řadí mezi mé absolutní favority ve svém žánru (a nejen v něm) a všem lidem co maj rádi upírské téma, říkám to musíte vidět!!! ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Vizuální kvalita je nesporná, stejně jako výběr herců a herecké výkony. Zejména skvěle padnoucí do role je Winona Ryder a její "jemňonké" vystupování. Kamera je taky občas výborná, např. dynamické průlety z pohledu Draculy v plynném stavu :). Hodně scén je takových expresionistických se snahou vyjádřit pocity, city, vnitřní rozpor a rozervanost a to je bohužel na úkor atmosféry a děje, který je tak trochu upozaděn. Jinak se z té souhry kamery a dobré vizuální stránky dala podle mě vytěžit lepší strašidelná atmosféra a být to více podpořeno příběhovou stránkou, tak to mohlo být i poblíž 100%, ten potenciál tady byl. Takhle je to jen 82% ()

solnicka13 

všechny recenze uživatele

Najlepsie sfilmovny Drakula zo vsetkych...Gothicke romanticke duse si pridu urcite na svoje. Nadherne kulisy, mraziva atmosfera, strhujuca hudba a nepopisatelne kostymi... to vsetko vas vtiahne do deja s takou silou, ze dokazate nad pripadnymi chybami filmu polahky zavriet obe oci. Antony Hopkins nesklamal a so svojou surovostou (ktora predlohe mierne odporuje) je prijemnym spestrenim filmu. Ved Antony je napokon takmer vzdy zaruka dobreho filmu! Krehucka Winona so svojou pritazlivou kamaratkou (Lucy) robia film neznejsi a romantickejsi, lepsie herecke obsadenie snad ani nemohlo byt. No a Gary Oldman sa pre tuto rolu snad narodil.... ()

LucyZ 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepopírám, že by tento kousek neměl atmosféru, Gary Oldman je vynikající, ostatní víceméně taky; nicméně jakožto fanoušek knižní předlohy dávám pouhé 2 hvězdy, protože nechápu příčinu toho, proč bylo tak moc zasaženo do děje, vztahů a charakterů postav. ()

OziRaziel 

všechny recenze uživatele

Mám-li to srovnat ...Twilight: kill me and dont resurect me! ....Dracula: im immortal Forever and Ever!......Věrná adaptace B.Stockera za kterou by se ani on sám nestyděl. Herce by nikdo nevybral líp, ani hudbu ne. O atmosféře nemluvim, neboť díky ní bych nejradějí žil v tomto filmu. ()

montel 

všechny recenze uživatele

Uznávaný právník Jonathan (Keanu Reeves), který má krátce před svatbou s krásnou Minou (Winona Ryder) odjíždí do Transylvánie na hrad hraběte Drákuly (Gary Oldman). Ten si jej pozval kvůli dokončení obchodu, který zahrnuje koupi několika nemovitostí poblíž Londýna. Jonathan ovšem netuší, že hrabě je ve skutečnosti kníže zla, mocný upír, který kdysi proklel Boha, protože mu sebral jeho milovanou ženu. Jonathan je rázem na jeho panství zajatcem a Dracula se místo něj vydává do Londýna za jeho krásnou Minou, která se nesmírně podobá jeho dávno mrtvé lásce...Tak první půlka skvělá. Má to atmosféru, zajímavě vyvíjející příběh, který se ovšem s nástupem Drákuly do Londýna mění v přiblblou romantiku s nádechem vzdychajících polonahých slepic. Čekal jsem tedy opravdu něco jiného, s přihlédnutím na to, jací herci zde hrají, jsem zklamán. 45% ()

Andy.222 

všechny recenze uživatele

Inu, je to těžké. Předlohu jsem četl (sice až po prvních dvou shlédnutích, ale četl) a tudíž nemohu souhlasit s některými komenty, že je věrný předloze, liší se docela dost a výrazně. Otázka je, nakolik je to špatně. Na začátku minulého století, možná myšlenka absolutního zla, které je zlé pro zlo samotné, byla lákavá nebo aspoň přijatelná, ale já osobně ji příliš neuznávám. I ti největší Zlouni by měli mít své klady, svoje motivy, svoji osobnost. Shrnout to absolutním zlem (je zlý prostě proto, že je zlý) považuji za spisovatelskou deus ex maschinu. Draculovo zlo v tomto zpracování vychází z upíří lovecké vášně vlastní všem predátorům (lidi nevyjímaje), pocitu křivdy, zahořklosti neukojeného citového hladu a přirozeně jisté dávky pýchy. Čímž nechci říct, že je Dracula kvůli tomu méně zlý, ale že je víc pochopitelný. A podobný "druhý" úhel pohledu by se dal najít u většiny zdejších změn. Stokerův román byl přizpůsobený (jak taky jinak, že?) smýšlení lidí své doby, kdy lidé to, že je někdo zlý, vzali jako fakt, to, že by někdo mohl být nevěrný brali jako větší zločin než vraždu etc. Tudíž bych řekl, že Coppola udělal jen to stejné co, kdysi udělal i Stoker - přizpůsobil své dílo svým divákům. A alespoň pro můj vkus - velmi zdařile. ()

krijka 

všechny recenze uživatele

Povedený hollywoodský biják, áčkový film, na němž je vidět, že se nešetřilo, řemeslně dokonale provedené, herecké výkony, zejména Oldmanův a Hopkinsův. Opravdu, Oldman prokázal, že je skvělý herec, tento film úplně ukradl pro sebe a je jedno, jestli hraje s „vlastním obličejem“, nebo pod nánosem latexu. Navíc jsou tu k vidění i povedené filmařské nápady, zejména ten s neposedným stínem, to je opravdu dobré. A jako plus bych viděl i téměř doslovný přepis Stokerova románu. Právě tady je však zakopaný pes, v tom „téměř“. Protože tomuto filmu nejvíc ublížil právě posun od hororu a čistého děsu k jakési podivné červené knihovně. V dominuje Drákula děsivý, odporný, je to ztělesněné zlo v němž není ani záblesk lidskosti, Murnaův film ho zpodobňuje právě v této pozici, ale tady je to jen jakýsi zamilovaný zlomený potrhlík. To si nezasloužil. Kvůli tomuto jsem chtěl dát filmu tři hvězdičky, ale nakonec jsem se rozhodl o jednu hvězdičku povýšit, kvůli oněm filmařským vychytávkám a Oldmanovi. ()

Pavlo 

všechny recenze uživatele

Po dopozeraní Draculu som mal zmiešané pocity. Dôvodom bolo prečítanie originálu pred pozretím filmu. V knihe písali, že ide o najvernejšie zobrazenie predlohy, no nie je to pravda. (spoiler) Do filmu bol dodaný ako hlavný motív láska a veľa vecí sa udialo až nadzvukovou rýchlosťou (čo má hlavne v druhej polovine filmu za následok neprehľadnosť deja). Z týchto vecí som bol sklamaný, pretože motív lásky bol najviac rušivý element filmu - pre mňa. Na druhú stranu skvelé herecké obsadenie a výkony, veľmi perfektne vykreslená gotická atmosféra, ktorá zväčšovala napätie a hrôzostrašnosť filmu, sa mi páčila. Takže po zhodnotení pro a proti som sa rozhodol pre 4*. ()

pedvora 

všechny recenze uživatele

Jelikož by se dnes Drákulův "tatík" Bram Stoker dožil 165 let, na jeho počest jsem si otevřela láhev červeného a pustila si Draculu asi po stopadesáté, ale poprvé v originále. Tento film nikdy neomrzí a bude koukatelný v jakémkoliv století. Gary Oldman má vedle svého mrazivě-přitahujícího výkonu neodolatelný přízvuk a plejáda dalších skvělých hereckých výkonů tomu jen přizvukuje. Kilarova podmanivá hudba, úžasné kostýmy a strhující dialogy mě prostě nedovolují dát méně než 5*. Asi do komentáře netřeba nic dodávat, neznám ve svém okolí člověka, který by alespoň jednou tento film neviděl. ()

Trescha 

všechny recenze uživatele

No nevim,stylizace jako od Bořivoje Zemana mi moc nesedla. Sice to nenudilo, ale ani nenahánělo strach. Nebýt vynikajících výkonů Oldmana a Hopkinse a krásy Winony, byl by to ztěží průměr... Takhle 65% ()

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Dracula začíná

Dracula začíná

13.07.2007

Nejdřív oddělal Brandona Lee ve Vráně, pak stvořil neúspěšnou, ale stoprocentně kultovní sci-fi Smrtihlav a nakonec nechal Willa Smithe válčit s plecháči v Já, robot. Alex Proyas je režisér, který… (více)

Reklama

Reklama