Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

honajz 

všechny recenze uživatele

Na malé české poměry a nízký rozpočet docela slušný seriál, který nejde srovnávat s Akty X už právě kvůli malému rozpočtu. Někteří herci, pravda, hrají poněkud koženě, ale ve všech těch českých sitcomech a rodinných seriálech se Strážci duší příjemně vymykají a díl od dílu nabízejí kvalitnější podívanou. ()

Sairina 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý hrorový seriál s podařeným spojením s historií a mystikou. 1 První díl seriálu vypráví o templářském pokladu, současně nás seznamuje s hlavní dvojcí a se záhadným Strážcem duší. Děj mi připomíná spíše takokvou malou hororovou detektivku, neboť se zde vyskytne mnoho umrtí. 2 Opět se setkávám se spisovatelem Armínem a s Katkou, které tentokrát ohrožuje "maska smrti" a tajemný idndianský Bůh. Strážce duší, ale zasáhne relativně včas. 3 Dostáváme se k záhadě Faustova domu a tajné alchymistické laboratoři. Tentokrát se zde moc nevyskytuje Zuzana Norisová, ale nahrazuje jí tajmná černá kočka, která nás provází od počátku až do konce. Armín se setkává, s útržky receptu na kámen mudrců. ()

Reklama

Zemi11 odpad!

všechny recenze uživatele

No tak tuhle láhůdku teď hltám. Náramě se bavím. Třeba dnes jsem si říkal, proč mu ta manželka podala jinou roušku, která ještě ke všemu chladí. Bohužel to byla pointa, jěž mi měla zůstat utajena až do závěrečných minut, ve kterých bylo odhaleno, že mu manželka podala jinou roušku, která ještě ke všemu chladila. Buď jsem geniální, ... ()

codeas 

všechny recenze uživatele

Po stylu komerčních televizí se reklama na tento nový seriál objevovala skoro měsíc dopředu. Původně jsem myslel že celý cyklus bude mít jednotné téma, ale opak je pravdou. Každý film je uzavřeným příběhem na určité téma............ Díl 1 : Tento díl nasadil laťku velmi vysoko. Příběh o tajmném hradu s pokladem, který tam zachovali řád rytířů zvaní templář. Seznamujeme se zde se studentkou Katkou (Zuzka Norisová) a publicistou Armínem (Lukáš Vaculík).Zároveň se zde objevuje Strážce duší - ten má za úkol ochraňovat dávno zapomenutá tajemství (což se mu nějak nevede) a tak dle seriálu jeho hlavním úkolem ochraňovat bezpráví.Záběry jsou jednoduché, je zachována jednota místa a vše se odehrává ve dne....... Díl 2: Příběh je pro naší zemi až tak hodně exotický a vzdálený, že se stává ihned nezajímavým. Záhadná -divně- vypadající maska dokáže pouhím nasazením zabíjet lidi. Dobře možná to je tím že mi Aztécká kultura není moc blízká, ale výkoný herců je přímo děsivý. Staší když se Vás zeptám "Pálí Vám to? "....... Díl 3Nebyl by to tajemný seriál nemít svého upíra. Po minulém dílu, kdy jsme ihne věděli kdo je ten "zlý" v tomto díle se to dozvídáme až na konci....... Díl 4 :Téma cestovnání v čas. Je to v dnešní době možné. Námět je zajímávý. Zpracování je horší. Rychlé -akční- pohyby kamery. Chaos umocňuje většina záběrů ve tmě, kdy se neví co se vlastně děje. ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Já nejsem velkým příznivce seriálů. Mj. i z důvodu, že když se jednou začnete dívat na seriál, tak se na něj pak musíte dívat pořád, i když víte, že je blbý. Strážde duší je český pokus o Akta X, český nepříliš vydařený pokus. V některých místech jsou Akta X hodně cítit, třeba to jak si říkají příjmením Armíne-Nelserová. Vtipná je i snaha o otevřené konce. I když primárním cílem seriálu zřejmě není vtipnost, musím přiznat, že se někdy docela bavím. Zpočátku jsem se vlastně díval proto, abych se zasmál tomu, co se tvůrcům nepovedlo. Některé "zvláštní efekty" jsou jako vystřižené z filmů Dawsona Leeryho. Ale ke konci jsem už seriálu propadl a musím sledovat každou epizodu... A to pomíjím i nevalné herecké výkony. Vaculík je dobrý, ale Zuzka ta je jen pěkná, třeba jí to hraní moc nejde, protože si neumí zvyknout na češtinu...Kdo ví? Zpočátku epizody byly o něčem, ale poslední dva tři díly byly jaksi rozmazané, že člověk nemohl rozpoznat o co jim vlastně jde. A poslední tomu nasadil korunu. Nejdřív tam zastřelili nějakého Poláka, pak tam přijeli nějací Peruánci, objevila se nějaká hrobka, nějaké artefakty, něco tam řešili, ale vůbec jsem nepochopil co. A nejlepší byla polopaticky rozehraná romance mezi hlavními hrdiny, která se rozplynula někam do ztracena. A úplně vůbec nejlepší byl závěr, který ve mně zanechal jakýsi hodně rozpačitý pocit. A ještě další kritika jde směrem k tématům. Je to český seriál, tak proč samí peruánští indiáni a další latinoamerické artefakty? Copak není dostatek (alespoň 9 - 9 dílů) nějakých českých záhad? Z tohoto komentáře může vyvstat otázka, proč vůbec dávám 3 hvězdičky. Ono to zas tak úplně špatné někdy nebylo (v rámci tv seriálů...). ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Enochiánský jazyk, ve filmu andělské písmo, opravdu existuje a vynalezl jej Edward Kelley spolu se svým kolegou Johnem Dee. Gramatikou i fonologií připomíná angličtinu. Jelikož oba alchymisté byli vysláni na císařský dvůr Rudolfa II. jako špióni, je možné, že ono písmo mělo i jiný účel než pouze k magickým rituálům. (Nick321)
  • Citovaný dopis Karla Hynka Máchy, jenž se měl skrze hrad Houska údajně krátce dostat do 21. století, je skutečně podvrh, který pro knihu „Čas hradů v Čechách“ napsala spisovatelka Františka Vrbenská. Později to sama přiznala. (Nick321)
  • V epizodě „Hrobka času“ se Armín večer po natáčení dokumentu na hradě Zvíkov převlékne do světlých kalhot a bílé košile, v dalším záběru ale na sobě má tmavé kalhoty a černou polokošili. (navabaca)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama