Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 5
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Recenze uživatele Peabody k tomuto seriálu (5)

Ve znamení Merkura (1978) 

KDysi jsem z toho shlédl poslední epizodu a bylo mi na blití. Jednak buzeraci celníků na hranicích jsem několikrát zažil, jakkoli nezpochybňuji, že to mělo i jistý smysl (ostatně to si nevymyslel minulý režim). Za druhé tam má Eva Trejtnarová jeden hysterický výstup, při které mi naskakuje husí kůže (její hérectví mi nesedlo vůbec a když dělá velké EMOCE, je to děs) a její spojení s Jaromírem Hanzlíkem prostě pro mne nefunguje. V první lajně sanitky mi jejich vztah přišel taky strašný a tady jakbysmet. Ještě k tomu přihodili Martina Štěpánka, taky nic moc a vrcholný je výkon strýčka Jedličky pašujícího auto. Beyvla taky rád nemám, takže nic. Jaromír Hanzlík navíc hraje zase takovou divnou figuru, symbolické je, jak v závěru kráčí a vodítkem na psa (pes utekl) k Evě Trejtnarové, chybí jen, aby mu ho nasadila.  Až mnohem, později jsem zjistil, že ta dvojicě zoufalců je jen v prvním a posledním dílu, kdežto ty tři mezi jsou takové dobové krimi lehce štrejchnuté celnictvím.  A souhlasím, že dvojice Vránová + Vinklář funguje náramně, oni jsou totiž herci oba, kdežto Hanzlík na to byl sám. Ten díl  je nejlepší. Postránecký s Macháčkovou neurážejí, zato Rudolf Hruínský se mi tam hodně líbí, jako většinou. Slovenský díl ale už zase nic moc.  Takže tak někde mezi 2 a 3, ale kdybych viděl jiné pořadí, asi bych to vnímal jinak ()

Léto s Venuší (1978) (E02) 

pro mne jasně nejlepší díl, spory pana Vinkláře s paní Vránovou jsou pěkné, Racek je slizký padouch, zápletka slušná a celníků je tady díky bohu jen  jako šafránu (buzerace na hranicích byla někdy nechutná). Taky sna jediné, co vydal Ivan Gariš knižně, i když v knížce je propletený i ten Postránecký Macháčková atd. Takový humoristická detektivka docela milá. Souhlasím že i ta hospoda s výčepním který viditelně nemá rád když mu tak chodí lidi a dělá z toho sámošku je milá ()

Případ živého muže (1978) (E03) 

tak tenhle díl je už celničtější, bohužel, ale zase je to spíše taková love story z knihy Ivana Gariše Léto z Venuší takže je to skoro průměr ()

Stopa stříbrných draků (1978) (E04) 

bída s nouzí, hlavně náhoda na náhodu, Viera S hraje hodně nepříjemnou postavu (zejména její mateřský katolicky  rigidní výkon - Ty nejsi jeho první? )a sekunduje jí pan Dibarbora, jehož popularitu jsem nikdy nepochopil. Vlado Muller a B Šmída, kteří herci byli, nemají moc co a celé je to takové nanic. ()

Návrat princezny (1978) (E05) 

velmi slabý závěr, Trejtnarová a Martin Štěpánek podle mne ve velmi slabých výkonech a J Hanzlík takový nemastný neslaný. Nějak se to zkušenému FF nedařilo udržet, což je asi vina scénáře. V díle Léto s Venuší to bylo lepší, jistě ale i kvůli herecké dvojici ()

Reklama

Reklama