Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1930, v USA panuje prohibice a Chicago ovládá gang Al Caponeho. V boji o miliardy dolarů plynoucích z nelegálního prodeje alkoholu korumpuje úplatky představitele města a policie a likviduje obchodníky, kteří od něj alkohol odmítnou koupit. Jeho heslem je, že s dobrým slovem a pistolí dojde dál než jen s dobrým slovem. Do Chicaga je vyslán zvláštní zmocněnec ministerstva financí Eliot Ness, který má řídit vládní akci proti distribuci lihovin a proti násilí. Dozví se o velké zásilce whisky a ve spolupráci se zvláštní policejní jednotkou vykoná razii ve skladu. V bednách však alkohol není. Al Capone, tisk i zkorumpovaní policisté se mu vysmívají. Setkání s poctivým pochůzkářem Jimem Malonem ho přivede k myšlence vytvořit malý neúplatný tým. Spolu s Malonem vyberou na policejní střelnici nejlepšího střelce, Itala Georga Stonea, původním jménem Guiseppa Petriho. Čtvrtým mužem se stane policejní účetní Oscar Wallace, kterého Nessovi poslali z Washingtonu. Ness prohlašuje, že chce využít všechny zákonné prostředky k tomu, aby Al Caponeho dostal do vězení… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (909)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Neúplatní = nesmrtelná klasika žánru, směsice hned několika filmových prvků jak z gangsterských filmů, tak z westernů, tak i z thrillerů, no, prostě moderní městský western, který dosáhl kýženého úspěchu především díky svým hlavním představitelům. Robert de Niro, ač se před kamerou objevil jen párkrát, ztělesnil gangsterského šéfa Al Caponeho skutečně přesvědčivě jak svou vizáží, tak i svým pojetím role, prostě jsem mu jeho herectví věřil od začátku až do konce. Pro Kevina Costnera (mladý agent Ness) to byla možná jeho "NEJ" role. Sean Connery však všechny předčil jako starý, zkušený a ostřílený policista Malone, byl vynikající (poprávu dostal Oscara), jen škoda toho jeho nečekaného konce:-( Andy Garcia (agent George Stone) nebyl pak skoro vůbec vidět, naopak malý Charles Martin Smith (trochu vlezlý, ale jinak odvážný agent Oscar Wallace) dostal mnohonásobně víc prostoru. Skvěle zpracovaný film, který si bere hodně z klasik a z důkladné znalosti gangsterských filmů 40. a 50. let, navíc opět s perfektní hudbou od italského génia Enrica Morriconeho, s velice dobrou výpravou a s vynikající kamerou (to střídání dlouhých a zpomalených záběrů - parafráze slavné scény na oděských schodech z Potěmkina je zde přímo ukázkové), co víc si přát... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Špičková gangsterka s vynikajícími herci. Kevin Costner mě dokonce až překvapil a myslím, že to byla jedna z jeho nejlepších rolí vůbec. De Palma si jako vždy pohrál s kamerou a některé scény (třeba sledování Maloneho v domě) tak dostávají zajímavější nádech. Opravdu výborná podivaná, která má skoro tolik let co já. :-) ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Je to všechno krásné, skvěle zahrané, hudebně podtržené a příběhově kvalitní. Bohužel oslavovat tohohle Mirka Dušína, jenž ve skutečnosti pomohl k zatčení a odsouzení Al Caponeho stejně jako místní prodavač párku, je opravdu na mne moc. Z několikačlenné skupiny Neúplatných se najednou stala tři lidi čítající parta, vystřižená jak z Rychlých šípů?! Eliot Ness začne válku kvůli náhodnému zabití malé holčičky a své spolubojovníky sbírá různě po ulici?! Říká vůbec tvůrcům něco výraz historická věrnost?! Kdyby se jednalo o smyšlený příběh, nebo alespoň o jiného gangstera, ale o Krále mafie? Ne, to opravdu nesnesu. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Povedená gangsterka, která je podepřena skvělým obsazením, hlavně Connery s Costnerem se mi líbili a samozřejmě, kdo jiný si mohl střihnout roli Al Caponeho než "největší mafián" mezi herci Robert De Niro. Určitě jeden z nejlepších filmů Briana De Palmy, který společně s Coppolou, Leonem a Scorsesem vytvořili ty nejlepší mafiánské snímky. Ve svém žánru se stoprocentně neztratí. Na závěr bych ještě vyzdvihl hudbu, která je přenádherná a pěkné dobové kostýmy. Ať už jste či nějste fanoušek mafiánských filmů, tak vřele doporučuji........ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rodák z Neapole Al Capone má nejen chicagské podsvětí v malíku. Kdo není s ním, toho podmázne nebo rovnou odkrouhne. Zákon o prohibici ho nezajímá. Proti organizovanému zločinu se postaví až čtveřice mužů zákona (agent ministerstva financí, ostrostřelec, expert na finance a zkušený polda s tváří Seana Conneryho), která pro ránu nebo vystřílení plného zásobníku nejde daleko. De Palma to neměl snadné, David Mamet (Vrtěti psem, Hoffa, Ronin) nepřišel s žádným zásadním scénářem a po už dost „starém“ Kmotrovi nikdo s pořádnou gangsterskou látkou nepřišel. De Palmovi přesto hraje do karet fakt, že jeho hrdinové jsou sice neúplatní, ale také lidé z masa a kostí, citliví, chybující, zranitelní, cítící zodpovědnost za své blízké. Moderní městský western vyjma slušné atmosféry výborně kombinuje klasické a moderní postupy a zvládá i dramatické (akční) sekvence. Třeba často citovaná scéna na schodišti vlakového nádraží á la legendární Křižník Potěmkin je skvostná. Oproti zmiňovanému Kmotrovi mi navíc tenhle kousek přišel kompaktnější a emočně jistější!! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (54)

  • Režisér Brian De Palma se nad drinkem v Los Angeles setkal s Bobem Hoskinsem a diskutovali o roli Al Caponeho, kdyby Robert De Niro odřekl. Když se tak nestalo, poslal De Palma Hoskinsovi omluvný šek na 200.000 dolarů. Hoskins mu pak žertem zavolal, jestli nemá víc takových filmů, do nichž ho nechtějí. Podle herce to byly nejsnáze vydělané peníze. (Kulmon)

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

De Palma se vrací za kameru

De Palma se vrací za kameru

04.05.2017

Brian De Palma byl od 70. do 90. let filmařskou extratřídou, jíž vděčíme za Zjizvenou tvář, Neúplatné nebo Carlitovu cestu. Po Mission: Impossible ale začal trochu strádat a přišel o diváckou… (více)

Reklama

Reklama