Reklama

Reklama

Anatomie lži

(seriál)
Ukázka z filmu
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2009–2011), 35 h 8 min (Minutáž: 43–47 min)

Tvůrci:

Samuel Baum

Hrají:

Tim Roth, Kelli Williams, Monica Raymund, Brendan Hines, Hayley McFarland, Kristen Ariza, Mekhi Phifer, Tim Guinee, Wayne Dalglish, M.D. Walton, Tim Griffin (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(48)

Doktor Lightman je přední světový expert na lhaní. Perfektně se vyzná v řeči těla, neuteče mu žádný výraz v obličeji ani ten nejmenší záchvěv v hlase. S neodolatelným sarkasmem a s týmem specialistů pomáhá nejen vládním organizacím řešit ty nejzapeklitější případy... (TV Prima)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (239)

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Americkému dobytku sa vlna všemožných (a nemožných) CSI asi zunovala. Snaha nadviazať na staré kriminálky ich novými, pestrejšími variáciami, je ale prekvapivo podarená. Podobne ako geniálny Dexter, zábavný Castle a ľahučko nadpriemerný Mentalista, aj Klamári vytŕčajú zo šedého priemeru vďaka trochu nadprirodzenej alebo minimálne netradičnej postave. Veľká filmová hviezda, Tim Roth, rozhodne nepatrí medzi mojich obľúbencov, ale hereckého talentu nemá málo a ako policajný psychoanalytik je rozhodne presvedčivý. Uvidíme, koľko originality ponúkne seriál v širšom rozsahu, zatiaľ mi to ale pripadá svieže a príjemné. UPDATE: Neblahá predtucha sa naplnila, Lie to Me rýchlo upadá do priemeru, a začína sa podobať CSI sračkám. Škoda premárneného potenciálu. (60%) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Konečně seriál, který je do určité míry založen na častém používání detailů tváří v televizi. Netuše, kolik se toho dá z jednoho šklebu vyčíst, není pro mne sledování jen zábavné, ale též poučné. Tim Roth plní úlohu učitele na výbornou. Zcela v souladu se stávajícím trendem (nebo to ještě není trend?) seriálových postav nesnesitelných (pro ostatní postavy) a zároveň neodolatelných (pro diváky). Již po několika epizodách jsem po Lightmanově vzoru začal luštit tváře druhých. Zásadní komplikace Anatomie lži tkví v tom, že všichni herci lžou. Neustále. Odstínit lež postavy od lží vlastní – herecké jistě není hračkou ani pro absolventy těch nejrenomovanějších hereckých škol. Proto se nám namísto souvislých záběrů dostává „nápovědných“ velkých detailů a zpomaleného přehrávání dříve proneseného (asi nejsem dost paranoidní, ale vážně nevěřím, že by v USA měli každý kamrlík ošetřený kamerami). Když už tak není postavený celý seriál, rád bych viděl alespoň speciální „a teď si to zkuste sami“ díl, kdy budeme muset odhalit lži sami pečlivým pozorováním. Teprve potom by Anatomie lži měla nárok přidávat si k zařazení „seriál“ adjektivum „revoluční“. I tak jde o moderní a svěží kriminálku, který jako bonus – na rozdíl od svých kolegyň, jež za onu prvotní lež zpravidla nevidí – není smířená se stavem světa (autentický dojem vylepšuje práce s reálnými zahraničními zeměmi a reálnými tvářemi státníků). Všichni lžou, tak proč si to konečně nepřiznat. 75% Zajímavé komentáře: Subjektiv, anderson, dextrush ()

Reklama

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Strašná nuda s místy výbornym Rothem, jindy zase neskutečně špatně přehrávajícím, ale pořád je to nuda a hlavně blbost. Blbost tohohle vyšetřovacího způsobu je totiž příliš naroubovaná na příběhy, kde se ostatní vyšetřovací praktiky absolutně nevyužívají, takže nakonec se jde za katr na základě toho jak se kdo xichtí. Lie to me je seriál, který má typicky "Houseovský" model "třicet pět minut vyšetřování, pět minut rozplétání a závěrečná pointa doplněná hudbou". Problém je ale právě nelogičnost a nezáživnost celku. Prostě blbost. Škoda Rotha. ()

Elleannie 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se mi líbil hned od prvního dílu, ale teprve po zhlédnutí několika dalších jsem mu přišla na zoubek. Každý díl je jedinečný, každý je svým způsobem jiný, i když ve všech jde jen o jedno - zjistit, kdo lže. Tim Roth v roli opravdu charismatického a jedinečného muže, který dokáže odhalit i toho nejlepšího lháře. Spolu se svými lidmi, kteří jsou v tomhle rovněž skvělí (avšak vyrovnat se mu zdaleka nemůžou), vyšetřuje případy, ve kterých by nikdo jiný nepomohl více. Je zajímavé sledovat ho při práci, jak dokáže jen z malého posunku obličeje poznat, na co asi dotyčný myslí. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Simsalabim a máme tu dalšího Dr. House. Jen s tím rozdílem, že tento excentrik neodhaluje skryté nemoci způsobené většinou špatnou kombinací léků méně schopného týmu, nýbrž pomáhá FBI, CIA, DEA, FDA, NASA, FEMA, NYPD, DOE, ATF, FDA, WHO nebo US Marshals v řešení složitých případů, kdy už nepomůže ani detektor lži. Jinak klišovitá šablona pro každý jednotlivý díl sedí jako prdel na hrnci. Zatímco Dr. House - eh, pardon - Dr. Lightman jede po nějaké velké rybě, nebo zkrátka řeší divácky zajímavější případ, jeho společníci (nebo spíše podřízení) řeší druhořadý případ. Vždy na základě toho, zda obžalovaný lže nebo mluví pravdu. A tak to jde díl od dílu. Pokaždé ta stejná šablona, až to už začíná pomalu obtěžovat. Jedinou nitkou příběhu na pozadí, který spojuje jednotlivé díly a nutí diváka sledovat dál, je jen vztah Dr. House - eh, pardon, už zase - Dr. Lightmana s jeho dospívající dcerou. A to je poměrně málo. Jedná se tedy o tzv. epizodní seriál, kde vynechání celé sezony není žádné neštěstí. Ale stejně jako má Dr. House Hugha Laurieho, má Lie to Me Tima Rotha, kterého Tarantino kdoví proč vyměnil za nějakého rakouského Waltze. Tim Roth zde nasazuje plnou kadenci své herecké výbavy a můžu s klidem říct, že tím tak seriál dokonale zachraňuje. -Ono totiž už od začátku na diváka řve, že to jinak bude strašná nuda, když se díl co díl zaměříme na nějakou jinou mimiku v xichtě, která prozradí naše jakékoliv chování. Právě Tim Roth z toho dělá koukatelnou záležitost. ()

Galerie (603)

Zajímavosti (6)

  • Dr. Paul Ekman je zároveň vědeckým konzultantem seriálu a podílí se na psaní scénáře. (Prefectus)
  • Podobný program na trénovanie emocií (smútok, pohŕdanie, radosť...), ktorý používali aj v Lightman Group si môže každý zaobstarať spoločne aj s výcvikom. (lmartinl)
  • Tim Roth a Jennifer Beals si společně dříve zahráli již ve filmu Čtyři pokoje (1995). (PrcekTK)

Reklama

Reklama