Reklama

Reklama

Tak se ptám

(seriál)
Drama / Psychologický
Československo, (1980–1983), 15 h 28 min (Minutáž: 70–102 min)

Režie:

Jiří Adamec

Hrají:

Tomáš Juřička, Petr Oliva, Miroslav Zounar, Vladimír Menšík, Radovan Lukavský, Vladimír Dlouhý, Jiřina Švorcová, Jana Hlaváčová, Dana Bartůňková, Jan Čenský, Dagmar Havlová, Ivana Andrlová (více)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Tak se ptám je volný cyklus samostatných příběhů ze života mladých lidí. Ve své době upoutal pozornost svou nestrojeností a věrohodností. Triumvirát úspěšných autorů, manželů Zelenkových a režiséra Adamce, v letech 1980-83 vytvořil 11 příběhů věnovaných se tématům jako je: protekce, nezralost vztahů, alkoholismus, žárlivost, tedy životním vzletům a pádům. Na obrazovce jsme tak ponejprv mohli vidět začínající mladé herce, kteří se časem stali velmi žádanými a obsazovanými, např. Karla Rodena nebo Vilmu Cibulkovou. (sator)

(více)

Recenze uživatele Aniki k tomuto seriálu (4)

Výhoda (1980) (E01) 

Myslel jsem, že příběhy z tohoto moc fajn televizního cyklu mám nakoukané takřka všechny, ale jak se ukázalo, není tomu tak. Inscenace Výhoda patří v rámci celé série k tomu nej, nej a důvod je neoddiskutovatelný - herecké orgie. Dlouhý, Juřička, Švorcová, Menšík, Lukavský...opravdu blázinec. Námětem sice pro mnohé banální moralitka, ale geniální dialogy zápletku jako takovou totálně přetrumfly - bravo! Nebýt pětihvězdičkový klub obsazen skutečnými perlami světové i české kinematografie, šoupnul bych tam tento nenápadný kousek okamžitě...tak alespoň čtyři z pěti +. ()

Příliš mladí na lásku (1980) (E02) 

Tak nějak se celá ta série o problemech mladych lidí žijících v marastu minulého režimu povedla. No a po mnoha letech se ukázalo, ze režim možná barvy změnil, ale ty základní problémy zůstávají stále stejné....vlastně uz po několik století. Slováci mají na situaci v závěru příběhu krásné přísloví: "Koza chodí od radosti na l'ad tancovať." ()

Ale je ženatý (1982) (E05) 

Vícekrát reprízovaný díl z minisérie Tak se ptám. Žíla s Vladykou dvojka, která zazáří později v My všichni školou povinní. Už tady na sebe výborně slyšeli, naopak Soukup...nevim, nevim, neseděl mi tu. Munzar s Hlaváčovou zřejmě různými podobnými problémy museli v pubertálním věku své dcery procházet též, tedy je zajímavé pomyslet si, že jejich chování mohlo takto nějak vypadat i v reálu. ()

Kvůli mně přestane (1982) (E08) 

Tohle beru jako vyloženě nostalgickou záležitost, neboť jsem při premiéře v Čst na podzim dvaaosmdesátého, jako čerstvý sedmák, tehdy dvanáctiletý, začal přeci jen tak nějak pobírat rozumu a konfrontovat se se světem dospělých. Tento díl ze série Tak se ptám tenkrát mezi lidmi dost rezonoval a dlouho se o něm debatovalo a to všude. No jo, no, chlastalo se tehdá o sto šest. Roden poprvé zazářil, Cibulkovou jsem vnímal jako hrozně milou jemnou holku. Kdo by to byl řekl, že role se v budoucnu spíše obrátí. Zatímco v inscenaci byl tím zlotřilým nasávačem píva Roden, realita zavála na odvykačku naopak jeho tehdejší partnerku Vilmu. Už tehdy byl pak pro mne výborný a neskutečně vtipný Jan Teplý v roli opileckého otce: " No to víš, no...auťák ti koupit nemůžu". ()

Reklama

Reklama