Reklama

Reklama

Kletba z temnot

  • USA The Possession (více)
Trailer 1

Kletba z temnot vypráví příběh bývalých manželů Clyda (Jeffrey Dean Morgan) a Stephanie (Kyra Sedgwick) a jejich dvou malých dcer. Jednoho dne si mladší dcera Em (Natasha Calis) koupí na bleším trhu tajemnou skříňku. Od té doby se začnou s děvčátkem dít zvláštní věci. Em je skříňkou naprosto posedlá, nosí ji všude s sebou, je nervózní a chová se agresivně. Její matka začíná mít podezření, že skříňka způsobuje u dcery psychické problémy. A po sérii znepokojivých a nevysvětlitelných událostí rodina odhalí pravou příčinu. Zjišťují, že skřínka byla vyrobena pro Dybbuka – zlého démona, který se usadí v těle člověka, který ho ze skříňky osvobodil. A jejich dcera skříňku otevřela… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (474)

Eodeon 

všechny recenze uživatele

světová kinematografie vyvrhla v posledních letech udivující množství filmů s exorcistickým námětem, ať už v to počítáme bezrozpočtový brak, kterému vůbec nemá smysl věnovat pozornost, nebo daleko ambicióznější hollywoodské zmetky lákající na zajímavé herecké obsazení. diváci jsou přesycení a žádají vysokou kvalitu. ovšem ani skromná Kletba z temnot z produkce Sama Raimiho nepřekonala prvenství Friedkinova legendárního Vymítače ďábla. nicméně, byl to obstojný pokus. představa, že pozadí judaistické démonologie vnese do hororového subžánru trochu svěžího a snad i mrazivějšího vánku, byla mylná, ostatně jako i naděje, že (jako vždy) pochybné výroky o inspiraci ve skutečných událostech přiživí atmosféru filmu. v té jako kdyby se tvůrci více zaměřili na líčení pocitů souvisejících s rozvrácenou rodinou, než aby se věnovali oparu hrůzy, bez něhož se horor nemůže obejít. přesto, odvedli slušnou práci a kupodivu ani nevadí absence jakéhokoliv ozvláštnění nebo inovace žánrové šablony. zamrzí snad jen snadná předpověditelnost jak ve smyslu předpovídání vývoje děje, tak také při očekávání lekaček. v druhém bodě velice prospívá místy až ohlušující hudba, kvůli které se vyplatí zhlédnout film v kině. dalším důvodem může být občasně zajímavý střih a vydařená kamera, která sází - jak bývá u hororů poslední doby obvyklé - na sterilní, chladně symetrické kompozice záběrů, kontrasty velkých bílých a černých ploch, zrcadla, pomalé nájezdy a nerealistické svícení a barevné provedení. tyto kvality povznášejí snímek na úroveň technicky velice dobře zvládnutého průměru, kterému však schází pravý um, mystické cosi, co by divákům dovolilo opravdu na okamžik uvěřit a následně se zhrozit do morku kostí. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Manželská rozluka, vyvolala dybbuka." Přiznám se bez mučení (prováděném biblickými citacemi, cákáním olivového oleje a vyvoláváním jména Omnibus), že při většině vymítání zívám, div si sanici nevykloubím (taky zajímavý nápad), ovšem tahle posedlost mi sedla, jak dybbukova prdel na hrnec. Proszę chłopaka, zerknij z pudełka...wskoczyć do małej dziewczynki... pak se zas schovej do skříňky! A ze scény před zrcadlem mi naskočila husí kůže i pod jarmulkou. Při angíně už si nikdy nebudu svítit baterkou do krku! K úplné spokojenosti mi v tom chyběla jedna slavná scéna s krucifixem, ale uznávám, že masturbaci pětiramenným svícnem bych asi nerozdýchal. A ta malá už vůbec ne. Btw, nedávno jsem pobyl pár týdnů v nemocnici (JIP, Chirurgie, ARO, Chirurgie, ale teď už v cajku, už se tomu směju pod pejzy), kde mě i několikrát vyšetřovali v CT tunelu, až jsem si říkal: "Na co tam ti doktoři můžou pořád čumět?!" Tak už to vím... ()

Reklama

ricci.s 

všechny recenze uživatele

O triedu slabšie ako kanadský nízkorozpočťák Devil Seed, a spomínam ho preto, lebo majú hodne spoločné. Ošúchaný démonický námet o posadnutosti a následnom exorcizme tu už bol mnoho krát, a tento film neprináša ani štipku novátorstva (možno keby to bolo nízkorozpočtové béčko, od ktorého nič nečakám, skákal by som od radosti, ale od komerčného hororu čakám predsa len trochu viac). Celé to bolo na môj vkus až príliš predvídateľné, dokonca aj váham nad 4 hviezdami, lebo sú slabé ako čaj. Prvá hodina totiž priniesla max. dve alebo tri ľakačky, a rozprúdilo sa to až v záverečnej tretine, a to tiež najmä po vizuálnej stránke, napätie bolo totiž na bode mrazu. No a keď ešte nabehol židovský šaško so svojimi rituálmi (ktorého pasujem za najvtipnejšiu figúrku všetkých exorcistických hororov), chvíľami sa to menilo na komédiu. Ale tak aby som len nekritizoval - herci ušli (malá vyzerala v niektorých momentoch naozaj "démonicky"), nakrútené je to výborne, efekty pekné, pár ľakačiek zafungovalo (ech, čakal som ich viac), takže neľutujem vyhodené peniaze. Nadšenie však ani omylom nehrozí. 7/10. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Jak už je o mě známé, mám slabost na horory o vymítání. Possession nemohl zklamat a také nezklamal. Herecké obsazení skvělé, protože J.D.Morgan je můj celkem oblíbený herec. Tempo od začátku slušné, atmosféra nejdříve nic moc, ale postupně se zlepší. Vymítání v trošku jiném podání, ale stále neokoukané. Pokud divák vydrží do konce, tak ho čeká perfektní závěr, i když trošku klišé.. 8/10 = 86% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že mít v dutině hrudní zlého, zakrslého, polského žida, který vám strká zevnitř prsty do hrtanu a nutí vás k dávení, může být docela kulantním hororem a ne dalším pokračováním Scary movie či nějakým Hitlerovým píár blockbusterem. Ať si místní samozvaní hororoví neheterosexuálové tvrdí, co chtějí, tohle patří k tomu nejlepšímu, co za posledních pár let z posedávacího žánru vylezlo. Co jste zase jako čekali? Že když si někoho oblíbí zlý duch, bude se ho snažit vytancovat v baletu, zbavit se ho čtyřhodinovým okopáváním brambor nebo si v plesnivém mechu, uprostřed stokorcového lesa, po nekonečné polemice s liškou šmikne klitoris? Řekl bych teď nějakou oplzlou zrůdnost, ale jsem plachý hoch z katolické rodiny! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Herec Jeffrey Dean Morgan se svěřil, že při natáčení docházelo k podivným údalostem. Během natačení klíčových scén praskaly světla reflektorů a dva dny po skončení filmovaní záhadně shořely všechny rekvizity. (Dr Lizal)
  • Dybbuk je v židovské mytologii zlý duch hledající lidské oběti, do nichž by mohl vstoupit a ovládnout je. (MikeCool)
  • Postavu Tzadoka hraje Matisyahu (Matthew Paul Miller). (klima777)

Reklama

Reklama