Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sakra, co to v tom hraje za herce? Většinu z nich vůbec neznám, rozhodně s nimi nemám společné projekty. Začátek pilota hrozivě rozpačitý, pak se to trochu zlepšilo, ale mrzí mě hlavně neschopnost tvůrců vyprávět jinak než pitomě, všechno jde ve flashbacích případně trapných replikách a situacích (za všechny hospoda), a o vtipy by se fakt pokoušet neměli, nebo to dopadne jako s tou kadibudkou. Čekal jsem seriál plný historických reálií, a rozhodně důstojnější projekt, a dostal jsem (zatím, další šance asi nebude) telenovelku po česku, která se ohání mapováním vzniku republiky. Ta válečná scéna víc než yperitem smrděla nízkým rozpočtem, byla vyloženě k smíchu, a ležérní příchod bratra četaře tomu vyloženě ještě pomohl. Něco se povedlo, úmysl byl snad dobrý, ale většina je bída._______Edit po druhém dílu: Koho proboha napadlo udělat hlavní postavy z lidí, kteří řeší, jestli si k snídani namažou lívance marmeládou z borůvek nebo třešní, a jestli pan A miluje paní C, přestože ona je provdána za pana B, když ve stejné době lidi chcípali hlady, protože kapitulace v Compiégne se chudáci nenajedli a prvorepublikový aparát se ještě dlouho rozjížděl pomalu. Jediný historicky zajímavý prvek je ten motiv dluhu vzniklého v neprospěch českého továrníka u c.k. armády, který zcela pochopitelně odmítla republika zaplatit. A opakovat už ve druhém díle scény z první části (zasnoubení) je vychcanost. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Pár dílů mi tedy uniklo, ale i tak mohu říci, že po delší době seriál na který jsem se vždy těšil. Detektivní zápletka byla vcelku poutavá, ač jsem vraha tipl vcelku brzo, tak jsem si nebyl jistý až do samotné koncovky seriálu. Zpracování doby na mne působilo věrohodně. Co se týče hereckých výkonů, tak ty nebyly bůhví jaké a hlavně mne zde potěšila účast Tomáše Töpfera. Veroniku Novou jsem neznal, ale její výkon se mi zamlouval. Chválím "flashbacky" z počátku děje, kdy byl divák uveden do toho co se dělo v minulosti. No a co bych zkritizoval? 1. "duchařinu" - ano mělo to ve finále v ději smysl, ALE šlo to i bez ní a hned by byl děj reálnější a smysluplnější. "Duchařina" mi přišla jen jako výstelka, kdy autor nevěděl jak zápletku posunout dál, tak tam prostě dal diskuzi s duchy nějaké to odhalení a je na pár dílů vystaráno. 2. Přílišné řešení řekněme milostného trojúhelníku 3. postava mladého Lébla - strašně nesympatický člověk, který také +/- dělal občas zápletku svými výlevy.. 4. úvodní znělka - ano vypadá to skvěle, ano skvělá hudba, ale jak jsem to slyšel poprvé tak říkám "Hra o trůny" = hudba šíleně podobná tomuto skvělému seriálu a to působí špatně jakto zavání kopírováním. Celkově vzato jsem spokojen, ač jsem dlouho přemýšlel mezi 3 a 4 hvězdami. ()

Reklama

sallyann

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu ještě hodnotit hvězdami nebudu, protože se mi to zdá ukvapené, předčasné a nefér. Pokud jde o exteriéry, interiéry a hudbu, vše je kvalitní. Chybu spatřuji v soudobé mluvě, tykání rodičů a dětí. Ale na druhou stranu nechápu, že se najednou objevilo v národě tolik znalců historie - echm, echm. :D ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přeceňovaný seriál jen naznačuje své možnosti a posléze kvalitou padá na nesmyslné duchařské zápletce a ulpívání na rodinném mikrokosmu. Samoúčelně a retardačně působí i sama kriminální zápletka; její založení i rozplétání jsou okaté a scénáristicky až fatálně nezralé. Mnohé o kvalitě naznačuje i samoúčelné kochání se "zlatými scénkami" z kabaretů a pohostinských podniků pro tzv. lepší společnost. Bolí z toho hlava. O to méně je tam skutečného děje a skutečné prvorepublikové atmosféry prvních měsíců republiky. Škoda zmařené příležitosti. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľa plusov, ale aj mínusov. Názov absolútne nereflektuje seriál, s prvou republikou to má málo spoločné, prvá séria sa odohráva len do roku 1920 (okrem skoku na konci o 8 rokov) a politické udalosti takmer vôbec nemapuje. Jediné, čo tu je historické, sú dobové kostýmy. Nepochopiteľné je zaradenie duchárskej línie do filmu, je to zbytočné, toto je scenáristický krok vedľa, dokonca ma to až vyrušovalo. Naopak, pozitívom je detektívna zápletka, ktorá je v celku zaujímavá a nakoniec aj odhalenie vraha prekvapivé. Romantická línia nezvládnutá, scenár to v tomto úplne posral. Známy to homoš Koleník je neskutočne zamilovaný do starej Plánkovej a mladá Aritcheva mu nejak neimponuje. Absolútny nezmysel. Divákovi je predsa sympatická milá dvojica Koleník- Aritcheva, na čo to ta, zbytočne tlačili do nezmyselného vzťahu s Plánkovou? Vydatá za brata a s deťmi, to mi tam prišlo skutočne zle od žalúdka, predovšetkým preto, že Aritchevu ukazujú ako dobrú a milujúcu ženu, ktorá je aj nepomerne mladšia a krajšia. Teda mám s ňou dieťa, som s ňou ženatý, tak sa na ňu vyseriem? Z hereckých výkonov najlepší Vlasák s Vyorálkom, Koleník priemer, nebolo to zlé, Aritcheva výborná, Plánková podpriemerná, Studenková hrá svoju klasiku dámy na úrovni. Som ale zvedavý na dvojku, ak nejaká výjde. Tvorcovia tvrdia, že chcú mapovať Prvú republiku do r. 1945. Tak to mi vychádza zatiaľ na nejakých 12 sérií... ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • Jeden díl se točil průměrně 8 dní. (oli009)
  • Při každém natáčení před vilou Valentových musel štáb vysypat pískem asfaltovou komunikaci a následně ho po natočení musel odstranit. (Zdroj. ahaonline.cz) (oli009)

Reklama

Reklama